Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Právo.
Organizace soudnictví v ČR
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základní právní pojmy Právo – soubor pravidel pro lidské soužití, pro jednání osob a jejich vztahy Právo nepsané – zvykové, obyčeje, morální zásady,
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Státní zastupitelství Červenková Jitka 4.A. Co to je? Soustava úřadů státu Moc výkonná Čl. 80 Ústava České republiky Právní pramen: zákon č. 283/1993.
Kontrola veřejné správy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Právní aspekty podnikání
Kontrola veřejné správy I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
Právní řád Pavel Šuranský.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
Norma, právo, forma zákonů
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Soudní moc
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právo.
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Základy práva I 1. přednáška
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11

Právo Soubor norem, které jsou pro společnost závazné a jejich dodržování je vynucováno státní autoritou Tyto normy regulují chování fyzických i právnických osob Pomocí příkazů, zákazů a dovolení žádoucí chování Za nedodržení normy je uložena sankce

Vznik práva Nepsaná forma Psaná forma právo zvykové (obyčejové) zákoníky, kodexy

Základní členění práva Subjektivní Oprávnění jedince chovat se určitým způsobem (konat, nekonat, obdržet, požadovat) Oprávnění vyžadovat plnění povinností od druhých Objektivní Soupis pravidel chování závazných pro všechny členy společnosti Obsažena v zákonech, vyhláškách, nařízeních,… S pravidly jsou stanoveny i sankce za překročení

Právní vědomí NEZNALOST ZÁKONA NEOMLOUVÁ Obvykle se vychází ze zásady, že každý měl a mohl znát svá práva a povinnosti

Vztah práva a morálky Právo je minimem morálky Rozdíl v sankcích

Legalita x legitimita Legalita Legitimita Jednání v souladu se zákonem Jednání v souladu s morálkou

Spravedlnost Stav věci, který je žádoucí a odpovídá podstatě a právům člověka ve společnosti Nespravedlnost – stav, jenž je v rozporu s požadavkem obecného blaha a musí být odstraněn

Platnost, působnost a účinnost právní normy Norma musí být vytvořena předepsaným způsobem, vydána příslušným orgánem a řádným způsobem vyhlášena Působnost Vymezuje rozsah použití normy Věcná Časová Prostorová Osobní Účinnost Okamžikem nabytí účinnosti je právní norma závazná

Vztah občana a státu Každý občan může činit to, co není zákonem zakázáno Nikdo nesmí být nucen činit to, co zákon neukládá Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, mezích a způsoby, které stanoví zákon

Právní řád Podle právní síly Ústava a ústavní zákony Zákony Souhrn všech pramenů práva, které platí v určitém státě Podle právní síly Ústava a ústavní zákony Zákony Nařízení vlády, prováděcí vyhlášky

Orgány právní ochrany Soudy Státní zastupitelství Advokáti Notáři Daňoví poradci Exekutoři Veřejný ochránce práv Občanské právní poradny

Soudy Zřízeny státem jako nestranné a nezávislé instituce Každý občan, který se domnívá, že bylo porušeno jeho právo, má možnost domáhat se nápravy u soudu Před soud může být povolán ten, kdo právo poruší – soud pak rozhoduje o jeho vině

Soustava soudů Ústavní soud Dohlíží na dodržení ústavnosti Nejvyšší soud Vrcholný soudní orgán Sleduje rozhodnutí vrchních soudů Nejvyšší správní soud Vrcholný orgán správního soudu Dbá o zákonnost rozhodování krajských soudů a správních orgánů Vrchní soudy Druhý stupeń soudní soustavy, pokud byl prvním krajský soud Krajské soudy Druhý stupeň soudní soustavy, pokud byl prvním okresní soud V prvním stupni rozhodují o složitějších věcech Okresní soudy Nejnižší stupeň soudní soustavy Řeší běžné věci

Soudci Bezúhonný občan starší 30 let s vysokoškolským právnickým vzděláním a justiční zkouškou Jsou jmenováni prezidentem republiky doživotně Rozhodují nestranně na základě zákona Samosoudce Senát

Státní zastupitelství Upozorňují na nezákonnosti, stíhají trestné činy, dohlížejí na zachování zákona, atd…. Při trestním řízení má stěžejní úlohu v přípravném řízení, podává jménem státu žalobu a u soudu zastupuje stát (v občanskoprávních záležitostech vystupuje okrajově)

Advokát Poskytují právní pomoc v celém rozsahu Jsou oprávněni své klienty zastupovat před soudy i ostatními orgány

Notář K činnosti notáře patří sepisování veřejných listin o právních úkonech, ověřování dokumentů a právních aktů

Daňový poradce Poskytuje právní pomoc a ekonomické rady ve věcech daní, poplatků a jiných daňových záležitostí Může zastupovat svého klienta při jednání s finančním úřadem

Exekutor Zajišťuje nucený výkon soudního rozhodnutí

Veřejný ochránce práv Působí k ochraně osob před nečinností úřadů, nebo jejich jednáním, pokud je v rozporu s právem a neodpovídá principům demokratického právního státu Zvolen na 6 let maximálně 2x po sobě

Občanské právní poradny V obtížně situaci nabízejí občanům bezplatnou právní pomoc Usilují o to, aby občané nebyli znevýhodněni neznalostí svých práv a povinností