CZ.1.07/1.1.10/01.0063
Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová Mastné kyseliny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová
Mastné kyseliny Vyskytují se v tucích a zanechávají mastné skvrny na papíru na prádle na nádobí v molekulách mají velký počet atomů uhlíku proto se označují jako vyšší mastné kyseliny
Kyselina palmitová C15H31COOH (CH3(CH2)14COOH) pevná bílá látka téměř nerozpustná ve vodě rozpustná v benzínu
Kyselina stearová C17H35COOH (CH3(CH2)16COOH) pevná bílá látka téměř nerozpustná ve vodě rozpustná v benzínu
Kyselina olejová C17H33COOH CH3 (CH2)7 CH=CH (CH2)7COOH kapalná látka obsahuje 1 dvojnou vazbu
Ztužování tuků CH3 (CH2)7 CH=CH (CH2)7COOH kyselina olejová hydrogenace (ztužování) katalyzátor Ni (nikl) H2 C17H35COOH kyselina stearová
Žluknutí tuků působením tepla , světla a mikroorganismů se tuky rozkládají – žluknou (kazí) produktem rozkladu jsou nepříjemně páchnoucí látky - karboxylové kyseliny, aldehydy a ketony vzniklé látky jsou i jedovaté, mohou způsobit zdravotní potíže ztužené rostlinné tuky jsou stálejší nepodléhají tak rychle rozkladu
Kyselina máselná Kyselina máselná (kyselina butanová) CH3CH2CH2-COOH olejovitá kapalina je obsažená v másle při jeho žluknutí se z něj uvolňuje výrazně zapáchá je obsažena i v potu savců (včetně člověka)
Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník) P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2 ekonomika.idnes.cz/