Rovinné útvary.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnoběžník a lichoběžník
Advertisements

PLANIMETRIE.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
POZNÁMKY ve formátu PDF
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nepravidelné mnohoúhelníky
Kuželosečky Autor: Mgr. Alena Tichá.
KRUŽNICE.
POZNÁMKY ve formátu PDF
(polohové vlastnosti) POZNÁMKY ve formátu PDF
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
SZŠ a VOŠZ Zlín® předkládá prezentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
Vlastnosti čtyřúhelníků v příkladech
Matematika Rovnoběžníky.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Hyperbola Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných různých bodů F1, F2 , které nazýváme ohniska, konstantní absolutní hodnotu rozdílu.
Fraktálová geometrie.
Objemy a povrchy těles základní přehled vlastností a vztahů
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Rovinné geometrické útvary
POZNÁMKY ve formátu PDF
6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
Čtyřúhelníky.
VY_42_INOVACE_415_KRUŽNICE, KRUH
Obsahy základních obrazců
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Diferenciální geometrie křivek
Kuželosečky.
* Kružnice a kruh Matematika – 8. ročník *
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Vypracovala: Pavla Monsportová 2.B
Obvody základních obrazců
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
10.1 Čtverec D C D C a D C Vrcholy čtverce A , B , C , D
Rovnoběžníky Marcol René.
POZNÁMKY ve formátu PDF
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Čtyřúhelníky a rovnoběžníky
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
Známe-li délku úhlopříčky.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Parabola.
Konstrukce mnohoúhelníku
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Gabriela Jedličková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_37_Čtverec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
1. Najdi „černou ovci“ obdélník čtverec kosočtverec kružnice
Rovnoběžník 1 čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné rovnoběžník čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné.
Konstrukce čtyřúhelníků, konstrukce rovnoběžníků
Základní geometrické rovinné útvary 1
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
Obdélník (známe-li délky jeho stran)
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Čtverec (známe-li délku jeho strany)
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Konstrukce mnohoúhelníku
Konstrukce kosočtverce
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Rovinné útvary

Geometrický útvar Množina bodů na přímce, v rovině nebo v prostoru představuje tzv.(geometrický) útvar . Jeho základní vlastností je tvar, ale jeho velikost není podstatná. Uzavřenou oblast v rovině nazýváme obrazcem, uzavřenou oblast v prostoru nazýváme tělesem.

Základní geometrické útvary Základní geometrické útvary jsou útvary, z nichž se odvozují další geometrické útvary. V euklidovské geometrii jsou základními geometrickými útvary bod, přímka, rovina a (trojrozměrný) prostor.

Lineární geometrické útvary Lineární geometrické útvary jsou takové geometrické útvary, které jsou částí (podmnožinou) přímky. Polohu bodu lze určit pomocí jediné souřadnice (parametru)

Rovinné geometrické útvary Rovinné geometrické útvary jsou geometrické útvary, které jsou částí (podmnožinou) roviny. Mezi rovinné geometrické útvary patří: polorovina, rovinný úhel, různé rovinné křivky, např. kuželosečky (elipsa, parabola, hyperbola) a dále a útvary vymezené křivkami.

Geometrie Geometrie je jedna z matematických věd, která se původně zabývala vlastnostmi (tvar a velikost) a vzájemnými vztahy mezi geometrickými útvary (prostorových těles, ploch, bodů, přímek a rovin).

Trojúhelník Úsečky, které spojují vrcholy, se nazývají strany trojúhelníka. Úhly, které svírají strany, se nazývají vnitřní úhly trojúhelníka. Úhly vedlejší k vnitřním úhlům, se nazývají vnější úhly trojúhelníka. Každý trojúhelník má 3 strany, 3 vnitřní úhly, 6 vnějších úhlů (u každého vrcholu dva). Trojúhelník nemá úhlopříčky.

Mnohoúhelník Body, které určují mnohoúhelník, se nazývají vrcholy mnohoúhelníku. Úsečky, které spojují sousední vrcholy, se nazývají strany mnohoúhelníku. Úsečky, které spojují nesousední vrcholy, se nazývají úhlopříčky. Úhly, které svírají sousední strany, se nazývají vnitřní úhly mnohoúhelníka.

Čtverec V geometrii je čtverec pravidelný čtyřúhelník - rovinný útvar ohraničený čtyřmi úsečkami (stranami) stejné délky. Sousední strany spolu svírají pravý úhel. Čtverec lze také považovat za zvláštní případ obdélníku nebo kosočtverce - je to rovnoběžník.

Kružnice V euklidovské geometrii je kružnice množina všech bodů v rovině, které leží ve stejné vzdálenosti, označované jako poloměr, od pevně daného bodu, zvaného střed. Kružnice jsou jednoduché uzavřené křivky, rozdělující rovinu na vnitřek a vnějšek.

závěr this presentation I have chosen on the grounds that to me almost nothing else left.