Významné osobnosti fyziky a chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Škola a sport
Advertisements

VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Elektromagnetické vlny
Skot Matematik a Fyzik Maxwellova rovnice a první barevná fotografie Zemřel na rakovinu ve věku 48 let.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Elektromagnetické kmity a vlnění
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Isaac Newton 1643 – 1727.
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Francouzský fyzik a matematik
Optika Co je světlo ? Laser – vlastnosti a využití Josef Štěpánek
Životopis.  Narodil se 22. září 1791 nedaleko Londýna (v Newington Butts), v chudé rodině kováře  v roce 1805 ( ve čtrnácti letech ) nastoupil do.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_11 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Christian Andreas Doppler
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Elektromagnetické záření a vlnění
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
Elektromagnetické vlny a Maxwellovy rovnice
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_375 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Antoine Henri Becquerel
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vypařování a kapalnění
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
SVĚTELNÉ JEVY.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Michael Faraday Anglický fyzik chemik a velký experimentátor.
Michael Faraday Viktorie Kotvaldová 2.E.
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
elektromagnetická indukce
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Michail Vasiljevič lomonosov
Fyzici a fyzikální jevy
Titan , Huygens Autor : Pavel Kunc XI.A.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Významné osobnosti fyziky a chemie James Clerk Maxwell skotský fyzik Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika 6. - 9. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

James Clerk Maxwell

James Clerk Maxwell se narodil 13. června 1831v Edinburgu ve Skotsku. Zemřel 5. listopadu 1879 v Cambridge. Zjistil existenci elektromagnetických vln a že světlo je také elektromagnetické vlnění. Roku 1866 významně zdokonalil kinetickou teorii plynů vytvořenou Rudolfem Clausiem. Jako první vysvětlil, proč Měsíc nemůže mít vlastní atmosféru. Střední rychlost molekul je vyšší než úniková 2. kosmická rychlost na povrchu Měsíce, takže veškerá atmosféra by se rychle rozptýlila do vesmíru.

Položil fyzikální základy teorie barevné fotografie v Londýně 17 Položil fyzikální základy teorie barevné fotografie v Londýně 17. května 1861. V roce 1860 začal působit jako profesor fyziky na King´s College v Londýně, kde také potkával MICHAELA FARADAYE. Uveřejnil několik prací z fyziologické optiky, za které mu v roce 1860 londýnská Royal Society udělila Rumfordovu medaili. Maxwellova díla : Traktát o elektřině a magnetismu O vzájemném vztahu matematiky a fyziky O matematické klasifikaci fyzikálních veličin O Faradayových siločárách

Pocty : Na jeho počest byla pojmenována jednotka magnetického toku v soustavě jednotek CGS jako Maxwell (Mx). Podobně je pojmenován jeho jménem i horský masiv Maxwell Montes na Venuši. Teleskop Jamese Clerka Maxwella je s průměrem zrcadla 15 m největší astronomický teleskop na světě. Jeho jméno nese také mezera mezi Saturnovými prstenci.

První Maxwellova barevná fotografie

Pohlednice s Maxwellovými poznámkami

Maxwellův teleskop

Zdroje: www.findagrave.com www.photoshopgurus.com www.techmania.cz www.wikipedia.org www.undiscoveredscotland.co.uk www.sciencephoto.com