Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10 TÉMA: SLAVNÍ FYZIKOVÉ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky se životopisnými údaji o fyzikovi. Seznamuje s jeho přínosem pro život a vědu a dokumentuje jeho objevy. Informuje o fyzikální veličině, jejíž jednotka dostala název po této osobnosti. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Anglický chemik a fyzik
Michael Faraday Anglický chemik a fyzik 22. září 1791 25. srpna 1867

4 Michael Faraday Narodil se na venkově ve vesničce Newington, Surrey ve velmi chudé a nábožensky založené rodině. Jeho otec byl kovář, který se přestěhoval ze severu Anglie již před rokem 1791 hledat práci.

5 Věděcký život V r začal navštěvovat veřejné přednášky známého chemika sira Humphry Davyho. Věhlasný profesor si všiml mladíkova zájmu a nadání a rozhodl se udělat z něj svého žáka.

6 Vědecké úspěchy V roce 1831 objevil elektromagnetickou indukci, magnetické a elektrické siločáry. Jeho objev byl významný v tom, že doposud se elektrická energie vyráběla pouze chemickou metodou z baterií. Dal tak základ pro elektromotory a dynama.

7 Faradayova klec Faradayova klec je pojem známý již od století. Její princip je založen na tom, že elektrický náboj je soustředěn pouze na povrchu vodiče, nikoli v jeho objemu. Tudíž uvnitř vodiče nepůsobí žádné elektromagnetické pole nebo elektrické pole.

8 Obrázky

9 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10"

Podobné prezentace


Reklamy Google