Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník:Fyzika, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Elektřina a magnetismus Sada číslo:ICT-32B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 15 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-32B-15 Téma vzdělávacího materiálu:Elektromagnetická indukce Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Mgr. Jana Montágová Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o elektřině a magnetismu. Při práci lze používat kalkulátor, MFCH tabulky. Metodické poznámky:Materiál je vhodný pro tříleté učební obory Datum vytvoření: 6. 5. 2013 Ověření ve výuce:1. 11. 2013

2 Elektromagnetická indukce Zákon elektromagnetické indukce vyslovil v roce 1831 Michael Faraday. Tento zákon pojednává o vzniku elektrického napětí v uzavřeném elektrickém obvodu, který je způsoben změnou magnetického indukčního toku.

3 Michael Faraday Obr. 1 Jeho objev byl významný v tom, že doposud se elektrická energie vyráběla pouze chemickou metodou z baterií. Faraday tak dal teoretický základ pro všechny elektromotory a dynama. Další jeho objevy souvisí s chemií – obohatil odborné názvosloví o důležité pojmy, jako jsou anoda, katoda, elektroda a iont.

4

5 Nikola Tesla Obr. 2 Byl americký vynálezce srbského původu, fyzik a konstruktér elektrických strojů, zařízení a přístrojů. Mimo jiné vynalezl asynchronní motor a jeho práce formovaly základ moderních systémů na vícefázový střídavý proud.

6 Flemingovo pravidlo levé ruky

7 Magnetické materiály Materiály, které mohou vytvářet za určitých podmínek magnetické pole, se nazývají magnetika a dělí se do 4 skupin: Feromagnetika (železo, nikl, kobalt nebo některé slitiny) Ferrimagnetika (sloučeniny Fe 2 O 3 s oxidy jiných kovů jako mangan) Paramagnetika (hliník, vápník, kyslík, uran) Diamagnetika (uhlík, měď, síra, zlato, voda)

8 Elektromagnet Elektromagnet lze udělat z jakékoliv látky, která vede elektrický proud. Podle chování těchto látek je dělíme na magneticky měkké, tj. po vypnutí proudu pole ihned ztrácí a magneticky tvrdé, které si magnetické pole uchovávají a tedy po vypnutí proudu jsou z nich permanentní magnety.

9 Odpovídejte na následující otázky. Ověříte si své znalosti. 1.Vyslovte Flemingovo pravidlo levé ruky. 2.Magnetická indukce je vektorová veličina jaký je rozdíl mezi vektorovou a skalární veličinou? 3.Jaké typy magnetických materiálů rozlišujeme? 4.Kdo vyslovil zákon elektromagnetické indukce? 5.Co to je permanentní magnet?

10 Seznam zdrojů Seznam literatury LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1993, 287 s. ISBN 80-901-6197-9. BROŽ, J. Fyzikální a matematické tabulky. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1980. BEDNAŘÍK, M., SVOBODA, E., KUNZOVÁ, V. Fyzika II pro studijní obory SOU, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. MIKLASOVÁ, V. Přehled fyziky pro tříleté obory SOU technického směru. Opava: SOU stavební. Obrázky a animace Obr.1: Wikipedia: the free encyclopedia. [online]. [cit. 2013-12-08]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Faraday_- _Project_Gutenberg_eText_13103.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Faraday_- _Project_Gutenberg_eText_13103.jpg Obr. 2: Wikipedia: the free encyclopedia. [online]. [cit. 2013-12-08]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N.Tesla.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N.Tesla.JPG

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google