Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09 TÉMA: SLAVNÍ FYZIKOVÉ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky se životopisnými údaji o fyzikovi. Seznamuje s jeho přínosem pro život a vědu a dokumentuje jeho objevy. Informuje o fyzikální veličině, jejíž jednotka dostala název po této osobnosti. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Francouzský fyzik a matematik
André Marie Ampére Francouzský fyzik a matematik 22. ledna 1775 10. července 1836

4 André Marie Ampér Francouzský fyzik a matematik André Marie Ampére se narodil 22. ledna 1775 v Poleymieux u Lyonu v rodině obchodníka I když mladý Ampére nenavštěvoval základní školu, jeho vzdělání nebylo zanedbáváno.

5 André Marie Ampér Ampére se začal specializovat na matematiku a byl přijat do francouzské akademie a následně přecházel i k fyzice. Už ve 13 letech Ampére poslal do Académie de Lyon svou první vědeckou práci.

6 Výzkumy Zabýval se zejména magnetismem a vybudoval základy elektrodynamiky. Jeho jméno nese zákon o silovém působení proudových elementů. V roce 1820 Ampère zjistil, že cívka, kterou protéká elektrický proud, vyvolává magnetické účinky.

7 Výzkumy Stal se také autorem mnoha měřících technik a vynálezcem galvanometru a komutátoru (sběrač proudu magnetoelektrických strojů). Na jeho počest byla jeho jménem na vědeckém kongresu v Paříži pojmenována základní jednotka elektrického proudu.

8 Obrázky

9 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09"

Podobné prezentace


Reklamy Google