Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze."— Transkript prezentace:

1 Na konci jsou obrázky

2 ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze. Mládí prožil v Hamburku. Po nástupu na místní techniku se rozhodl věnovat fyzice, a proto pokračoval ve studiích v Mnichově a berlíně. V Berlíně byl žákem profesorů Kirchhoffa a helmtolze. V roce 1880 získal doktorát a na tři roky se stal Helmholtzovým asistentem. Poté nastoupil jako docent fyziky v kielu a v roce 1885 jako řádný profesor v karlsruhe. V roce 1889 se stal v Bonnu nástupcem slavného R.Clausia Tam také působil po zbytek svého života.

3 ◊ Jeho nejslavnějším pokusem byl praktický důkaz šíření bezdrátových vln z roku 1887. Přestože jejich šíření předpověděl Maxwell už v roce1872, nebylo do té doby experimentálně prokázáno. ◊ experimentálně ověřil Maxwellovy a Faradayovi teoretické předpoklady o šíření elektromagnetických vln, a tím odstartoval cestu k vývoji bezdrátového spojení. Je po něm pojmenována jednotka SI pro frekvenci –Hz. ◊ Hertzova aparatura se skládala z obřího induktoru s jiskřištěm v jednom rohu místnosti a oscilátoru (dvou kovových koulí vzájemně vzdálených jen pětinu milimetru s připojeným kusem drátu coby anténou) ve druhém rohu. Po spuštění induktoru se objevily jiskry i na druhé aparatuře. Tím byl poprvé dokázán přenos elektrických vln bez použití vodičů. Hertz dále dokázal i možnost nové vlny odrážet a lámat, a tím prokázal, že mají stejný charakter, jako světlo. Dalšími pokusy objevil fotoelektrický jev a katodové paprsky ◊ Kromě elektřiny se zabýval i pružností, pevností a fluorescencí látek. Věci napsané tímto písmem sou „důležité“

4 Induktor | katodové paprsky | fotoelektrický jev

5 Použitý materiál (odkazy): http://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Rudolf_Hertz_________ ______________________ http://www.google.cz/images?hl=cs&source=imghp&biw=12 80&bih=802&q=katodov%C3%A9+paprsky&gbv=2&aq=f&aqi =&aql=&oq=&gs_rfai______ http://www.google.cz/images?um=1&hl=cs&biw=1280&bih=802 &tbs=isch%3A1&sa=1&q=fotoelektrick%C3%BD+jev&aq=f&aqi =g1&aql=&oq=&gs_rfai=______


Stáhnout ppt "Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze."

Podobné prezentace


Reklamy Google