Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz"— Transkript prezentace:

1 Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz Šablona: III/2 Sada: III2_C.02 Předmět: Fyzika Třída: VIII.

2 Anotace: Předmětem tohoto výukového materiálu je Heinrich Rudolf Hertz
Anotace: Předmětem tohoto výukového materiálu je Heinrich Rudolf Hertz. Prezentace doplňuje školní učivo, seznamuje žáky s vynálezci a vynálezy, motivuje žáky k zájmu o předmět, poukazuje na historické souvislosti a podporuje mezipředmětové vazby. Klíčová slova: Hertz elektromagnetické vlny fotoelektrický jev

3 Heinrich Rudolf Hertz Heinrich Rudolf Hertz, německý fyzik (1857 – 1894)

4 Kdo to byl Roku 1886 prokázal existenci rádiových vln
Zjistil, že mají stejné základní vlastnosti, jako světelné vlny. Experimentálně ověřil Maxwellovy a Faradayovy teoretické předpoklady o šíření elektromagnetických vln. Zabýval se i pružností a pevností látek. Docent fyziky v Kielu. Objevil fotoelektrický jev. Jeho jméno nese jednotka frekvence 1 hertz

5 Rádiové vlny Rádiové vlny (též rádiové záření) je část spektra elektromagnetického záření s vlnovými délkami od 1 milimetru až po tisíce kilometrů. Rychlost šíření rádiových vln je 299 792 458 metrů za sekundu (rovná se rychlosti světla ve vakuu).

6 Vlastnosti elektromagnetického vlnění:
Zákon odrazu: Úhel dopadu se rovná úhlu odrazu. Odražený paprsek leží v rovině dopadu. Lom: je jev, ke kterému dochází na rozhraní dvou prostředí, kterými prochází elektromagnetické vlnění (světlo, radiové vlny). Je důsledkem různých rychlostí šíření vlnění v různých prostředích a kromě světla platí pro veškeré elektromagnetické záření.

7 Fotoelektrický jev Popsán roku 1887 (Heinrich Hertz).
Fotoelektrický jev či fotoefekt je fyzikální jev, při němž jsou elektrony uvolňovány (vyzařovány, emitovány) z látky (nejčastěji z kovu) v důsledku absorpce elektromagnetického záření (RTG záření nebo viditelné světlo) látkou. Využití - solární energie.

8 Šíření elektromagnetických vln
Hertz poprvé dokázal elektromagnetické vlny přenášet bez použití vodičů. Hertzova aparatura se skládala z obřího induktoru s jiskřištěm v jednom rohu místnosti a oscilátoru (dvou kovových koulí vzájemně vzdálených jen pětinu milimetru s připojeným kusem drátu coby anténou) ve druhém rohu. Po spuštění induktoru se objevily jiskry i na druhé aparatuře. Hetrz sám nepřemýšlel o praktické využití tohoto jevu.

9 Zdroj


Stáhnout ppt "Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz"

Podobné prezentace


Reklamy Google