Efektivní validace – cesta k získání spolehlivých výsledků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
Advertisements

Nejistoty měření – geometrické veličiny (délka)
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Statistické řízení procesů
ÚDRŽBA A JEJÍ HLAVNÍ CÍLE
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Hodnocení způsobilosti procesů
Hodnotový management Teorie rozhodování
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Národní informační středisko
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Softwarové zabezpečení analýzy měřícího systému (MSA)
Systém jakosti pro potravinářskou laboratoř
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Strategické hlukové mapování
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Test akutní toxicity na rybách
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Zkušenosti se zavedením hodnocení zaměstnanců Vetropack Moravia Glass a.s. Kyjov Ing. Křižková Lenka Vedoucí mezd a personalistiky Ostrava
Systém managementu jakosti
Instrumentální analýzy
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Analýza rizik Miroslav Čermák.
Dokumentace informačního systému
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
ŘÍZENÍ PROCESŮ MĚŘENÍ P6.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Přístup k posouzení rizika
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
BC_EHK_N Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek.
Kalibrace analytických metod
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
Detekce a odstraňování chyb Vývoj informačních systémů.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Flexibilní rozsah akreditace – fyzikálně chemické analýzy Eva Břízová, Pavel Kořínek Seminář ČIA Flexibilní rozsah akreditace laboratoří Brno 11. října.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Systém managementu jakosti
FN Brno – Pracoviště dětské medicíny, OKB
Úvod do praktické fyziky
Systém managementu jakosti 3
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Ukazatele kvality Program školení.
Kalibrace analytických metod
Edukační standardy Beharková Natália.
Presentation Title 1st September 2002
Význam mezinárodních srovnávacích zkoušek pro hodnocení naměřených dat, ukládaných do ISKO Zdena Bartáčková.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
Transkript prezentace:

Efektivní validace – cesta k získání spolehlivých výsledků VÝZKUMNÝ ÚSTAV ORGANICKÝCH SYNTÉZ, A.S. Rybitví 296 532 18 PARDUBICE 20 Efektivní validace – cesta k získání spolehlivých výsledků Michal Bartoš Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie 2006 Kouty nad Desnou 16. 5. 2006

Parametry spolehlivosti Validace metody Nejistota stanovení Regulace metody

Co je to validace? Prokázání toho, že použitý postup je vhodný pro zamýšlené použití. Proces, při kterém se určuje vhodnost použití daného systému pro získání relevantních dat.

Efektivita

Cena metody

Vysoké jištění spolehlivosti 1x blank (rozpoštědlo) 2x blank (ISTD) 1x limitní kalibrace (výpočet meze stanovitelnosti) 6x kalibrace 1 (výpočet testu způsobilosti) 2x vzorek 3x kalibrace 2 1x limitní kalibrace (mezi kalibracemi je možno stanovit max. 6 vzorků)

Proč důsledně zajišťovat spolehlivost stanovení? Protože je to požadováno systémem jakosti to po nás bude chtít auditor to chce šéf Protože chceme mít věrohodné výsledky chceme mít spokojeného zákazníka

Systémy jakosti a ekonomické náklady Do současné doby jsou poměrně jasně odděleny zásady systémů jakosti od ekonomických vlivů Je na vedoucím útvaru, aby rozhodoval o rozsahu a způsobu provedení Do systémů jakosti se postupně implementuje i ekonomické hodnocení jednotlivých procesů (částečně již v ISO 9001:2000)

Parametry spolehlivosti Validace metody Nejistota stanovení Regulace metody

Validace metody Validace je proces, při němž se určuje vhodnost použití daného zkušebního systému pro získání relevantních dat. Parametry validace přesnost správnost mez detekce mez stanovitelnosti selektivita robusnost rozsah linearita

Postup validace Jmenování zodpovědného pracovníka Vytvoření validačního plánu Provedení validace Vyhodnocení jednotlivých parametrů Vytvoření validačního protokolu

Validační plán Souhrnný - obsahuje pouze parametry validace a kriterium přijatelnosti Detailní - podrobný popis postupu prověřování jednotlivých validačních parametrů

Parametry validace

Postup je plně funkční v konkrétní laboratoři. Verifikace Metoda je normovaná (ČSN, EN, …) Metoda je popsaná (lékopis, …) Postup je plně funkční v konkrétní laboratoři. Parametry: minimálně přesnost a výtěžnost

Kvalifikace Je měřící zařízení v pořádku? Poskytuje relevantní data? Instalační kvalifikace (IQ) Zařízení je instalováno tak, jak bylo navrženo. Operační kvalifikace (OQ) Zařízení funguje tak, jak je stanoveno ve specifikaci. Procesní kvalifikace (PQ) Zařízení dlouhodobě splňuje požadovaná kritéria.

Validace ve světě Test Firma A B C D E F G Přesnost 100% 10% 50% 30% 20% 25% Správnost 80% 40% Linearita Mez stanovitelnosti 1% Mez detekce Selektivita 90% 5% 60% Rozsah Robustnost Zdroj: Valid analytical measurements Bulletin

Parametry spolehlivosti Validace metody Nejistota stanovení Regulace metody

Nejistota měření Nejistota měření je parametr přidružený k výsledku měření, který charakterizuje rozptýlení hodnot, které mohou být důvodně přisuzovány měřené veličině Výsledek bez informace o nejistotě stanovení je poloviční výsledek Nejistota neznamená pochybnost o platnosti výsledku – naopak znamená zvýšenou důvěru v jeho validitu

Přístupy ke stanovení nejistoty Ze zdola nahoru - kvantifikace jednotlivých složek - platnost předchozí studie Z hora dolů - mezilaboratorní testování - certifikované referenční materiály - z validační studie - experimentální odhad, odhady založené na úsudku

Přesnost Opakovatelnost - krátkodobá, informace pro analytika Vnitrolaboratorní přesnost - dlouhodobá, informace pro zákazníka Reprodukovatelnost - okružní testy, mezi pracovišti

Diagram příčin a následků V čistota teplota kalibrace opakovatelnost C(Cd) odčitatelnost odčitatelnost m(tára) m(bruttp) linearita linearita citlivost citlivost opakovatelnost opakovatelnost kalibrace m kalibrace

Parametry spolehlivosti Validace metody Nejistota stanovení Regulace metody

Regulační diagram pro průměr pro rozpětí

Vyhodnocení regulačních diagramů

Pravděpodobnost odhalení chyby Dvě paralelní stanovení měřeného vzorku Nehomogenita vzorku Hrubá chyba Referenční vzorek + měřený vzorek Špatná koncentrace titračního činidla, pipetáž, elektroda, váhy, výpočet

Předpoklady úspěchu Využívejme prevence Plánujme jednotlivé činnosti Hledejme synergie parametrů Chyby neignorujme, poučme se z nich Zavádějme nápravná opatření Vyhodnocujme navržená opatření Optimalizujme finanční náročnost

Děkuji za pozornost. Michal Bartoš www.vuos.com