FOTODOKUMENTACE ZPRACOVALA: ING.ŘEHÁKOVÁ, VOŠ MĚLNÍK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Památky Unesco Česká republika.
ZÁMEK KONOPIŠTĚ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prezentace Praha.
… správný cíl vaší cesty!
Kostelec nad Černými lesy
Prezentace Ústecký kraj.
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
FOTODOKUMENTACE ZPRACOVALA: ING.ŘEHÁKOVÁ, VOŠ MĚLNÍK
SVITAVY.
Vizovice Eliška Kratinová.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Parky - umělé ekosystémy
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Příroda Benešovska.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
PAMÁTKY PRAHA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Plzeň Plzeň.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Romantická architektura v Čechách
Sedlčany Sedlčany a okolí.
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Český Brod.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Šumperk (Malá Vídeň).
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice Jméno: Tereza Fořtová Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-491 Zahradní slohy nepravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Zručský park.
Romantická architektura v Čechách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
Královské město Rakovník
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

FOTODOKUMENTACE ZPRACOVALA: ING.ŘEHÁKOVÁ, VOŠ MĚLNÍK Vložit loga OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PROJEKT HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ NA TÉMA KRAJINÁŘSKÉ PARKY A VEŘEJNÁ ZELEŇ 18. A 19. STOLETÍ 21. – 24. ZÁŘÍ 2011 FOTODOKUMENTACE ZPRACOVALA: ING.ŘEHÁKOVÁ, VOŠ MĚLNÍK

pro terciální vzdělávání PhDr. Ladislavem Pytlounem Ph.D. HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ Zahájení semináře ředitelem školy ing. Ivanem Roušalem, projektovou manažérkou Ing.Janou Stejskalovou a zástupcem ředitele pro terciální vzdělávání PhDr. Ladislavem Pytlounem Ph.D. Pohled do prostoru auly, studenti 2. VOŠ a 3. DVOŠ

PhDr. Pavel Ecler, vedoucí správy státního zámku Veltrusy HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ Ing. Jana Stejskalová, VOŠ Mělník, projektová manažérka a ředitel VOŠ a SZaŠ Ing. Ivan Roušal při úvodním projevu PhDr. Pavel Ecler, vedoucí správy státního zámku Veltrusy Národní památkový ústav ú. o.p. střední Čechy Veltruský Ostrov – flora, fauna a architektura okrasného statku v proměnách doby

Ing. Jana Stejskalová, odborný pedagog, VOŠ Mělník, HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ Ing. Lubomír Rychtár zahradní architekt Městské parky z doby Napoleona III. A jejich vliv na tvorbu Františka Thomayera Ing. Jana Stejskalová, odborný pedagog, VOŠ Mělník, Podoby krajinářského parku na šlechtických statcích v Polsku a Německu Ing. Martin Vlasák PhDr., odborný pedagog, VOŠ Mělník Monstra v ráji

Ing. Božena Pacáková, specialistka památkové péče HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ Ing. Božena Pacáková, specialistka památkové péče Národní památkový ústav ú.p. Praha Ing. Jana Stejskalová, VOŠ Mělník Ing. Božena Pacáková, specialistka památkové péče Národní památkový ústav ú.p. Praha Královská obora, založení a přeměny

zahradní architekt Plzeň, památkář specialista HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ Ing. Karel Drhovský zahradní architekt Plzeň, památkář specialista Umocnění romantismu krajiny Horního Hradu Ing. Miroslav Ezechel odborný pedagog, VOŠ Mělník Odkaz průmyslové revoluce a změn v zemědělství na krajinu

HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3. ROČNÍK PROJEKTU, 1 HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ KONOPIŠTĚ Po rodu Vrtbů vlastnili Konopiště Lobkovicové, a pak se už dostalo do rukou svému nejslavnějšímu vlastníkovi, který se do jeho historie zapsal nesmazatelným písmem. Šlo o habsburského arcivévodu Ferdinanda d´Este, synovce císaře Františka Josefa I. a následníka trůnu. Arcivévoda byl silně romantického založení a dal si zámek upravit tak, aby se přiblížil své původní středověké podobě. Současně dal zrušit hospodářské a průmyslové podzámčí a založil velký anglický park. Novobarokní parter Prohlídka pozdně krajinářského parku, okolí zámku a drobné zahradní architektury

Pohled na jižní část zámku Odborný výklad Ing. Martin Vlasák PhDr. HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ Návštěva Růžové zahrady a ostatních prvků formálních úprav v okolí zámku KONOPIŠTĚ Pohled na jižní část zámku Odborný výklad Ing. Martin Vlasák PhDr. Symetrická část Růžové zahrady

Přírodně – krajinářské partie HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ KONOPIŠTĚ Přírodně – krajinářské partie orientační mapa Jeden z průhledů na z přírodně-krajinářské části zámek Cesta se stromořadím je doplněna zapojenou stromovou skupinou Kompozičně významná partie s průhledem na hájenku

Pohled na severní část zámku se vstupní bránou HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ KONOPIŠTĚ Pohled na severní část zámku se vstupní bránou

HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3. ROČNÍK PROJEKTU, 1 HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ VRCHOTOVY JANOVICE Původně tvrz přestavěna na renesanční zámek upravený barokně a rokokově, pseudogoticky přestavěn r. 1856, přesto zachována středověká dispozice se třemi křídly svírajícími trojúhelné nádvoří. .

Kolem zámku cenný anglický park s rybníkem a rodinným hřbitůvkem HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ VRCHOTOVY JANOVICE Přednáška Ing. Jana Stejskalové k projektové dokumentaci k obnově parku ve Vrchotových Janovicích, autor projektu Ing. Arch. Dandová Kolem zámku cenný anglický park s rybníkem a rodinným hřbitůvkem

Výklad k dendrologické skladbě HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ VRCHOTOVY JANOVICE Výklad k dendrologické skladbě Ing. Martin Vlasák, PhD. Picea omorika

Fagus sylvatica ´Asplenifolia´ HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ VRCHOTOVY JANOVICE Fagus sylvatica ´Asplenifolia´

HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3. ROČNÍK PROJEKTU, 1 HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ Barokní zámek z r. 1706 výrazně přestavěn po r. 1838, u něj založen dendrologicky cenný park se dvěma unikátními exempláři sekvojovce obrovského vysokými 40 m. RATMĚŘICE Před vstupem do zámeckého parku je víceřadé stromořadí lip. Park je přírodně-krajinářský, na osu zámku navazuje velké travnatá plocha orámovaná nepravidelnými stromovými skupinami. Součástí parku je zachovaný ovocný sad. Dendrologická zajímavost Sequoiadendron giganteum – sekvojovec obrovský

Odborný výklad Ing. Miroslav Ezechel HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ KLADRUBY NAD LABEM Hřebčín založen r. 1579, původně renesanční budovy se zámkem přestavěny barokně r. 1722 a znovu po požárech v letech 1748 a 1757. Hřebčín obnoven Josefem II. r. 1771, od té doby nepřetržitě chov kladrubských běloušů. K dvoukřídlému patrovému zámku přistavěn kostel sv. Václava a Leopolda, doložen již r. 1359, nyní novorenesanční z r. 1859. Odborný výklad Ing. Miroslav Ezechel Zachované oboustranné stromořadí z ovocných stromů

Ulrichovo náměstí - systém rohových hmot funkcionalistických domů HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ HRADEC KRÁLOVÉ Ulrichovo náměstí - systém rohových hmot funkcionalistických domů Školský areál v Lipkách byl vybudován v roce 1928 dle návrhu Josefa Gočára. Areálu dominuje Gymnázium J.K.Tyla, které bylo vybudováno v letech 1925-27. Před budovou, na pilíři, stojí socha Vítěze od J. Štursy  z roku 1925

Sbor kněze Ambrože - vrcholné dílo arch. Josefa Gočára z r. 1925 HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ HRADEC KRÁLOVÉ Krematorium Sbor kněze Ambrože - vrcholné dílo arch. Josefa Gočára z r. 1925

HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3. ROČNÍK PROJEKTU, 1 HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ HRADEC KRÁLOVÉ Jiráskovy sady Na soutoku řek Orlice a Labe byl zřízen v polovině 19. století důstojnický park, který nebyl přístupný veřejnosti. V místech dnešní růžové zahrady ležela původně zelinářská zahrada. Centrální květinový záhon s letničkami, barevně založeno na kontrastu Příklad použití loubí v parkové úpravě Bronzové sousoší Labe a Orlice od J. Škody bylo k soutoku umístěno v r. 1934. Symetrická kompozice tvořící jednu ze scenérii Jiráskových sadů

HRADEC KRÁLOVÉ – Jiráskovy sady HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ HRADEC KRÁLOVÉ – Jiráskovy sady Květinový parter založen na barevném a tvarovém kontrastu letniček. Kulisa tvořena listnatými stromy prostor uzavírá a vytváří samostatnou scenérii. Quercus coccinea jako solitera na soutoku Labe a Orlice

HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3. ROČNÍK PROJEKTU, 1 HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ HRADEC KRÁLOVÉ Zpívající schodiště, resp. zpívající stromy se nachází v sousedství bývalého pivovaru. Schodiště bylo otevřeno v r. 2007 při otevření zrekonstruovaného areálu Nového pivovaru. Žižkovy sady - park pod severními hradbami starého města. Sady byly založeny v letech 1905 - 1907. Zahradní architekt František Thomayer je tehdy koncipoval ve stylu francouzské ozdobné zahrady. Byly bohaté na květinové výsadby, součástí kompozice bylo i kruhové jezírko v jejich středu. Výsadby dřevin byly navrhovány s ohledem na typ parkové úpravy a měly sbírkový charakter. Pro Žižkovy sady dnešních dnů je charakteristický travnatý pás v terénní modulaci, jeho východní a západní cíp je gradován kruhovým zvýšeným záhonem s výsadbou letniček. V západní části sadů stojí monumentální socha Jana Žižky.

Detaily na fasádě jsou typickými prvky prvorepublikové architektury. HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ HRADEC KRÁLOVÉ Nevhodná druhová skladba Picea – smrk v podobě liniové výsadby v centru města. Muzeum východních Čech Muzeum, stavěno podle plánů architekta Jana Kotěry.Muzejní budova prohlášena národní kulturní památkou roku 1995. Detaily na fasádě jsou typickými prvky prvorepublikové architektury.

HRADEC KRÁLOVÉ – lesní hřbitov HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ HRADEC KRÁLOVÉ – lesní hřbitov Půdorysné členění lesního hřbitova je pravidelné, dominanta je situována do křižovatky hlavních cest. Vedlejší cesty jsou sestaveny do pravidelných kruhových výsečí. Na hlavní cestu v lesním hřbitově navazují nepravidelné stromové skupiny. Vlevo příklad náhrobku z přírodně upraveného kamene a s adekvátní výsadbou. Vpravo příklad nevhodné úpravy lesního hrobu.

Odborný výklad Ing. Jany Stejskalové HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ LYSÁ NAD LABEM Dominantu města tvoří bývalý augustiniánský klášter z 18. století sousedící s barokním zámkem a kostel, který je také v barokním slohu. Barokní památky jsou v Lysé hlavně díky panování hraběte Františka Antonína Šporka, který na své panství přivedl mnoho výborných barokních umělců. Mezi nejvýznamnější patří sochař Matyáš Bernard Braun. Ten se svými žáky vytesal pro Lysou mnoho soch, které dodnes zdobí především francouzskou zahradu zámeckého parku a také ohradní zeď kostela. Odborný výklad Ing. Jany Stejskalové Pohled na zámek - hlavní pohledová osa je symetricky doplněna tvarovanými vegetačními prvky Druhá terasa se sochařskou výzdobou a tvarovanými vegetačními prvky

Pohled na zámek z jižní strany s částí parteru. HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ LYSÁ NAD LABEM Park byl založený po r. 1733 s cennou barokní sochařskou výzdobou symbolizující měsíce v roce, světadíly apod.. Pohled na zámek z jižní strany s částí parteru.

Hlavní osa pravidelné části zámecké zahrady při pohledu od města HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ LYSÁ NAD LABEM Soustava tvarovaných živých plotů vytvářejících na 1 a 2 terase ornamentální prvky, v další části zahrady tvoří tvarované živé ploty hvězdici a navazující obdélníkový systém pravidelné části zahrady. Hlavní osa pravidelné části zámecké zahrady při pohledu od města

Odborný výklad Ing. Miroslav Ezechel HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ BYŠIČKY Jedna z nejzachovalejších barokních vsí založena hrabětem Šporkem jako typická okrouhlice r. 1717, nyní část města Lysá nad Labem. Uprostřed návsi pseudogotická kaple sv. Václava z r. 1888 se čtveřicí památných lip. Odborný výklad Ing. Miroslav Ezechel Příklad stavební architektury Pohled na centrální část návesního prostoru včetně sakrální stavby a symentrické výsadby z listnatých stromů

Odborný výklad k obnově náměstí HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ BENÁTKY NAD JIZEROU Odborný výklad k obnově náměstí Ing. Jana Stejskalová

BENÁTKY NAD JIZEROU – obnova náměstí HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ BENÁTKY NAD JIZEROU – obnova náměstí Autor projektu Ing. Arch. Dandová Součástí obvodové zástavby náměstí je ukázka funkcionalistické architektury

BENÁTKY NAD JIZEROU – obnova zámeckého parku HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ BENÁTKY NAD JIZEROU – obnova zámeckého parku Zámek je dominantou města, původně renesanční stavba z let 1526-1572 v místech kláštera zničeného husity, v letech 1599-1600 působiště astronoma Tycho Brahe. Nový zámek z let 1647-1652 spojen v 18. stol. do jednoho celku s původní stavbou. V letech 1844-1847 na zámku působil Bedřich Smetana jako domácí učitel hudby, pamětní deska nad vchodem a pomník v parku. Zámecký park, výklad k obnově zámeckého parku včetně obnovení ovocného sadu a historické vinice

Pomník Bedřicha Smetany HISTORICKÁ ZELEŇ REGIONU STŘEDNÍ ČECHY 3.ROČNÍK PROJEKTU, 1. PŘEDNÁŠKOVÝ A VÝJEZDNÍ SEMINÁŘ BENÁTKY NAD JIZEROU Pohled od zámku na parter, vodní prvek je významnou pohledovou dominantou Část obnoveného parteru se zachovanými stávajícími dřevinami. Výhled na město Pomník Bedřicha Smetany