Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace Ústecký kraj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace Ústecký kraj."— Transkript prezentace:

1 Prezentace Ústecký kraj

2 Znak a Zobrazení Ústeckého kraje:
Znak Ústeckého kraje tvoří červeno–modře čtvrcený štít. V prvním poli je český lev symbolizující, že se kraj nachází v Čechách. Ve druhém poli najdeme symbol České brány, dole je pruhy znázorněno vodstvo a v pozadí pohoří kraje. Ve třetím poli je stylizovaný Přemyslovský pluh, který připomíná, že z Ústeckého kraje pocházel Přemysl Oráč. Ve čtvrtém poli objevíme znak města Ústí nad Labem , jako krajského města.

3 Poloha a členění: Leží na Severozápadě Čech.
Sousedí s : Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským krajem. Nejdelší hraniční úsek má s Německou spolkovou zemí Sasko na severozápadě. Okresy: Děčín, Ústí n. Labem, Litoměřice, Teplice, Louny, Most a Chomutov. Celé území je součástí Severočeského kraje.

4 Historie : 10. století: Od 10. století zde stojí mnohé hrady, které byly opěrnými body moci v přemyslovských Čechách. Důležité šlechtické rody byly Berkové, Vartemberkové , Hrabšicové a Zajícové.

5 Po zrušení nevolnictví a roboty došlo k velkému rozmachu průmyslu.
18.století Kolem poloviny 18. století byl rozvoj značně omezen opakovanými válkami s Pruskem o rakouské dědictví. Po zrušení nevolnictví a roboty došlo k velkému rozmachu průmyslu.

6 historie 18. století Kolem poloviny 18. století byl rozvoj značně omezen opakovanými válkami s Pruskem o rakouské dědictví. Po zrušení nevolnictví a roboty došlo k velkému rozmachu průmyslu.

7 Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Pamětihodnosti: Kostel Nanebevzetí Panny Marie Nachází se v Chomutově přímo na náměstí 1. Máje. Je dílem stavitele Josefa Schremla. Kostel je trochu ve stínu slavnější Chomutovské městské věže. Byla ovšem postavena až současně s renesančními úpravami kostela v 1. polovině 16. století.

8 Zámek Mašťov Velký barokní zámek, který stojí na Zámeckém kopci, je dominantou městečka Mašťov na Chomutovsku v Ústeckém kraji. Zámek je patrová čtyřkřídlá stavba s nádvořím s arkádou ,věží a dvěma bastiony.

9 Hospodářství: Od oblastí nížinných, kde se daří zemědělství (Litoměřicko, Lounsko), přes oblasti průmyslové ,po oblasti hornaté Krušné hory, České středohoří, Doupovské hory. Elektrárny a těžba uhlí , chemický, potravinářský a papírenský průmysl. Dále průmysl stavebních hmot, průmysl zpracování železných kovů spolu s keramickým průmyslem.

10 Doprava: Vodní doprava po řece Labe.
Železniční tah z Prahy do Drážďan. Budoucí dálnice D8 . Autobusová doprava.

11 Věda a vzdělání: Školy:
Svou úlohu mají odborná učiliště, odborné střední školy a vysoké školy . (Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, fakulta Českého vysokého učení technického v Děčíně. nově otevřená Vysoká škola finančně-správní v Mostě, Vysoká škola ekonomie a managementu v Ústí nad Labem.

12 KONEC Prezentaci o Ústeckém kraji vytvořily: Monika Kucháriková a Lenka Repáňová Zdroje: , ,


Stáhnout ppt "Prezentace Ústecký kraj."

Podobné prezentace


Reklamy Google