Škola pro udržitelný život 2010 Michal Veselý, Jiří Kulich, Zuzana Eliška Veselá, Lucie Munzarová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚJEZD U BRNA
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
Dotační příležitosti.
Anketa se konala při zahájení kampaně Město Stromů v Krnově na podzim 2008 Anketa o vztazích občanů k životnímu prostředí.
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Střední škola zemědělská Olomouc Tento projekt je spolufinancován z prostředků ESF EU a státního rozpočtu ČR. Analytická fáze projektu.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Škola pro udržitelný život Seminář pro SEV, Pardubice
Eko-info centrum Ostrava občanské sdružení založeno v roce 1999 Hlavní cíle v oblasti: ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje ochrany životního.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Informace o možnostech EVVO a ekologického poradenství pro školy v Jihočeském kraji Ing. Lenka Smržová.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Zdravá škola.
Chaloupky o.p.s. Štoky,
EVVO v Plzeňském kraji.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Jsme menší státní škola v obci, pilotní škola projektu v Jihomoravském kraji. Naši mateřskou školu navštěvuje celkem 131 dětí, základní školu 268 žáků.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Chytrý Jihomoravský kraj ?
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Operační program životní prostředí
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Výsledky projednávání
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Specializační studium pro dobrou praxi EVVO na školách
Transkript prezentace:

Škola pro udržitelný život 2010 Michal Veselý, Jiří Kulich, Zuzana Eliška Veselá, Lucie Munzarová

O programu Škola pro udržitelný život Program běží od roku 2004 Původně v Královéhradeckém kraji, postupně celorepubliková působnost Posláním programu Škola pro udržitelný život je: - vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje - zapojení veřejnosti do konkrétních akcí směřujících ke zlepšení životního prostředí - výměny příkladů dobré praxe Pomáhá školám „býti vidět“ Školám nabízí možnost zapojit se do sítě škol „ŠUŽ“

Co se na seminářích dozvíte Jak vtáhnout do života školy rodiče, místní spolky i obec Jak využít nejlépe místních zajímavostí pro obohacení výuky Jak připravit vizi rozvoje školy a obce Jak připravit a úspěšně realizovat školní projekty Jak obohatit výuku o témata udržitelného rozvoje obce a místně zakotveného učení jako jsou zeleň, veřejná prostranství, odpady, energie, doprava, biopotraviny, místní kulturní dědictví a další

Co získáte, když se zapojíte do programu Škola pro udržitelný život Inovativní metodiku, výukové programy, pracovní listy, e-learningovou podporu a databázi projektů ostatních škol Konzultace při tvorbě vlastního projektu Finanční podporu realizace projektů vybraných zapojených škol Zásobník vlastních projektů

Seminář 1 1.O programu Škola pro udržitelný život 2.Místní agenda 21 3.O projektové výuce a místně zakotveném učení 4.Co se povedlo jinde 5.O plánovacích procesech ve škole a vzdělávání 6.Co se děje v kraji 7.Praktické info – ŠUŽ 2010 harmonogram

Seminář 2 1.O zapojování veřejnosti do rozvoje obce 2.O metodě Tvorba vize komunity 3.Vyzkoušíte si v praxi jak vizi školy a obce vytvářet 4.… a jak přejít od vize ke konkrétním projektům

Jaká je role VAŠÍ školy a co z toho VZNIKNE Š kola = iniciační centrum NÁPAD, VIZE Praktické místní projekty OBSAH Zapojení veřejnosti PŘEDPOKLAD ÚSPĚCHU Agenda 21, udržitelný rozvoj obce CÍL V z d ěl á v á n í

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 1. Úspory energie, alternativní zdroje energie - instalace solárních panelů, fotovoltaických článků, malých větrníků - regulační termoventily, izolace atd. + informační tabule, informační centrum o využití alternativních zdrojů energie Informace jak na to: - Publikace: pracovní listy Ekoškola - Sever, škola Úpice Lány Zdroje kofinancování: - OP životní prostředí - MŽP Pozor na: - prokazatelný dopad mimo školu - zapojení mimoškolní veřejnosti Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 2. Odpady - šetrné nakládání s odpadem -instalace kontejnerů ve škole a obci - infopointy jak správně recyklovat, osvětová kampaň - kompostování Informace jak na to: - Sever - materiály Ekokom Zdroje kofinancování: - Ekokom Pozor na: - přínosy pro celou obec - trvanlivost opatření Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 3. Voda - mapování vody v krajině a povodně - ochrany vody a ochrana před vodou Informační cedule, naučné stezky – výsadba dřevin Informace jak na to: - Drobílková M., O krajině a povodních, Brno: SEVER a Rezekvítek, unie pro řeku Moravu Pozor na: -pozor na praktický dopad Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 4. Vzorová opatření k ekologicky šetrnému spotřebitelství - úspory energie či vody - ekologicky šetrné výrobky ve škole - bioprodukty apod. Informace jak na to: SEVER Pozor na: - prokazatelný dopad nejen uvnitř školy, ale v širší komunitě/obci Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 5. Potraviny, Biopotraviny, Místní potraviny Zavedení biopotravin do školního bufetu s možností nákupu pro veřejnost Otevření „biopotravinového“ informačního centra pro veřejnost Zavedení biopotravin do školní jídelny a možností odběru obědů i pro strávníky z řad veřejnosti Vzdělávací seminář pro rodiče, děti a veřejnost o zdravém stravování a udržitelném zemědělství Exkurze pro děti, učitele a veřejnost na ekologickou farmu Uspořádání tzv. bio dne pro veřejnost Spolupráce s místními biozemědělci Informace jak na to: - Pozor na: - reálnost navrhovaných opatření Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 6. Stromy a zeleň - výsadba stromů a zeleně na školním pozemku a v okolí školy - školní zahrada pro ekologickou výchovu, zahrada jako biotop - obnova alejí - obnova a péče o veřejně přístupné zahrady,ovocné sady Informace jak na to: - Drobílková M., Jak se sází strom, Nadace Partnerství manuál Učíme se v zahradě, Chaloupky, o.p.s., Zdroje kofinancování: - Nadace Partnerství - kraj - Agentura ochrany přírody a krajiny Pozor na: -skladbu dřevin - následnou péči Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 7. Volná příroda, krajina, chráněná území - výsadba biokoridorů - naučné stezky (naučné tabule, příručky,...) - mapování v krajině (památné stromy, chráněné rostliny a živočichové,...) Informace jak na to: - csop.cz Zdroje kofinancování: - Nadace Partnerství - kraj - Agentura ochrany přírody a krajiny Pozor na: - přínos realizovaných opatření Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 8. Interpretace místního kulturního či přírodního dědictví - mapování a oprava místních zajímavostí a pamětihodností - mapování významných rodáků - informační místa a tabule, naučné stezky - tradiční místní řemesla, kurz Informace jak na to: - publikace Interpretace místního dědictví, Nadace Partnerství Zdroje financování: - kraj - nadace ČEZ Pozor na: - pravidla správné interpretace - trvanlivost a následnou péči Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 9. Ekologická doprava, bezpečné stezky do škol na kole do školy mapa dopravně nebezpečných či problematických míst v okolí školy a dílčí realizace - přehled dopravního chování žáků (obvyklý způsob dopravy do školy) a dílčí realizace - cyklostezky, pěší trasy, přechody, dopravní opatření Informace jak na to: Zdroje kofinancování: - obec - Nadace Partnerství Pozor na: - reálnost navrhovaných opatření Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

Jaké TYPY PROJEKTŮ je možné realizovat 10. Veřejná prostranství - prostranství před školou - náves / náměstí - prostor před domovem důchodců atp. Informace jak na to: publikace Utváření místa, Nadace Partnerství Zdroje kofinancování: - kraj, obec - Nadace VIA - Nadace Partnerství Pozor na: - architektonické řešení, použité materiály - skladbu dřevin, stanoviště - bezpečnostní předpisy dětských hřišť a přidanou hodnotu - trvanlivost a následnou péči Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce

PRÉMIOVÁ TÉMATA 11. Rozvojová pomoc a spolupráce 12. Environmentálně šetrné podnikání Zapojení veřejností Vzdělávání k UR Agenda 21, udržitelný rozvoj obce