CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,
Advertisements

Služby knihoven ve světle novely autorského zákona
Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová.
Nakladatelská licenční smlouva
1 Veřejné knihovny a IT. Projekt „Kopie obálek a anotací v katalozích“ Knihovnická dílna 2008 Vít Richter Národní knihovna ČR Praha.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky.
Elektronické informační zdroje a české právo Plzeň Elektronické informační zdroje II Česko-saská síť knihoven Vít Richter
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Diplomové práce z hlediska autorského práva
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Vývoj autorského zákona k e-knihám a e-knihy v Koncepci knihoven ČR
1 Projekt NDK pro uživatele obecních a městských knihoven PhDr. Bohdana Stoklasová & kol. Knihovnická dílna 2011,
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Novela autorského zákona a knihovny
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Autorské právo a digitální knihovny
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2006
Služby knihoven ve světle novely autorského zákona Zlín Vít Richter – Zdeněk Matušík Národní knihovna ČR Autorský zákon po novele 216/2006 Sb.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Zpřístupnění elektronických zdrojů z digitálního archivu - jak a pro koho - Mgr. Ludmila Celbová Markéta Simonová Martina Tatranská.
Autorské právo a Evropská digitální knihovna Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě konference, 5. – SKIP, Národní archiv, Národní.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Půjčování nosičů zvuku. Jednání na MK dne Intergram do 14 dnů předloží návrh smlouvy – platba 30,- Kč za výpůjčku CD Intergram se do poloviny.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Příprava Koncepce rozvoje knihoven na léta Seminář účastníků SK ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zpřístupnění děl nedostupných na trhu
Transkript prezentace:

CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Příprava novely autorského zákona 9. března 2011 na webu Ministerstva kultury vyhlášena veřejná konzultace k přípravě novely autorského zákona termín předání návrhů a podnětů do ministerstvo předložilo 3 problémové okruhy –osiřelá díla – zavedení systému jejich licencování –zvýšení transparentnosti kolektivních správců a zpřísnění kritérií pro udělení oprávnění k výkonu kolektivní správy práv –zjednodušení a zpřesnění úpravy výpočtu odměn u kopírovacích služeb –další náměty

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Návrh na novelu AZ za knihovny společný návrh Národní knihovny ČR a SKIP –návaznost na podněty NK + SKIP z počátku roku 2010 –reakce na pracovní návrh ministerstva z července 2010 zadané problémy podněty z mezinárodní knihovnické obce –těžiště: fungování digitálních knihoven za rámec stávající podoby § 37 AZ (knihovní licence) podněty z činnosti skupiny pro autorské právo v knihovnách (z kontextu Koncepce rozvoje knihoven v České republice na období – RNDr. T. Řehák) 15 položek

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Úprava výpočtu odměn u kopírovacích služeb poprvé obsaženo v pracovním návrhu novely AZ MK v červenci 2010 –podněty komerčních poskytovatelů služeb a DILIA dotazování SKIP –pro podstatnou část knihoven nevýhodné –neutrální pro knihovny s nejvyšším objemem kopírování opakovaná jednání DILIA a NK+SKIP –nepodařilo se najít a zpracovat vhodný model –článek doc. Srstky ve Čtenáři č. 7/8 (2011) stanovisko: navrhovaná změna není přijatelná –třeba počítat s dalšími jednáními –není vyloučena ani změna sazby (dosud Kč 0,20 a 0,40)

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Zakotvení pojmu „osiřelé dílo“ řešení problému podstatně závisí na úpravě na úrovni EU Návrh směrnice EP a Rady EU o některých povolených způsobech užití osiřelých děl ( ) –rozporné diskuse (protichůdné zájmy, a to i v rámci podnikatelského sektoru) –návrh se týká jen veřejných paměťových institucí, vzdělávacích zařízení a veřejné televize/rozhlasu zveřejněných písemností vč. zahrnuté obrazové složky filmová, zvuková, audiovizuální díla vyrobená před veřejnou televizí/rozhlasem obsažená v jejich archivech užití pouze sdělováním (v digitální knihovně) – netýká se zejména fotografií užití v analogové podobě (tištěných vydání) –problém „pečlivé šetření“ – ve vztahu k projektům hromadné digitalizace –představa o přijetí v roce 2012 obtížně realizovatelná vliv na přijetí novely AZ v ČR

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Zakotvení pojmů „dílo, jež není komerčně dostupné“a „rozebrané vydání díla“ Rozdílné funkce těchto velmi blízkých pojmů –dílo, jež není komerčně dostupné univerzální výraz, zejména se zřetelem k digitálnímu prostředí zakotvení by usnadňovalo uzavírání smluv o užití v prostředí digitálních knihoven –rozebrané vydání díla výraz vztažený na analogovou formu užití ve formě „hmatatelných rozmnoženin“

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Oprávnění zhotovovat archivní/konzervační kopie v technologicky a konzervačně odůvodněném počtu, jakož i migrovat dílo (obsah) v důsledku technologických změn na nové platformy Obvyklá odpověď, že je to zbytečné, že tato oprávnění jsou obsažena v knihovní licenci [§ 37, odst. 1 písm. a) – c) AZ] podle diskursu v jiných zemích takovou „granularizaci“ za zbytečnou nepovažujeme –viz např. návrh směrnice o „osiřelých dílech“, výslovně zakotvující oprávnění k digitalizaci, zpřístupnění, indexaci, katalogizaci, zachování nebo obnově, ačkoli analogicky by taková užití měla být kryta čl. 5, odst. 2 písm. směrnice 29/2001

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Zákonná licence na terminálové zpřístupňování děl obsažených ve fondu knihoven, aby bylo možno obdobným způsobem zpřístupňovat i v ostatních knihovnách přístupných veřejnosti alespoň slovesná díla (včetně obrazové složky publikací) zúročení prostředků vynaložených na program digitalizace národní tištěné produkce 19., 20. a 21. století odměna autorovi a nakladateli (jako za výpůjčku) jde o možnost zpřístupňovat digitalizované publikace z centrálního úložiště –šlo by o aplikaci přístupu (výkladu) uplatněného v Maďarsku

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Bezúplatná zákonná licence pro sdílené zpřístupňování koncovým uživatelům periodik vydávaných na území nynější ČR v období do konce roku 1989 přes podobnost s návrhem sub 5 rozdíl –není podmínka vlastnictví ve fondu –takové užití by nebylo na újmu reálnému zájmu žádného subjektu násobný rozvrat majetkových struktur vydavatelského sektoru

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Zákonná licence pro knihovny na vyžádání zhotovit tiskovou rozmnoženinu vydaného notového záznamu, jenž není dostupný na trhu aplikace požadavků na zakotvení pojmů „dílo, jež je komerčně nedostupné“ a „rozebrané vydání díla“ na druhé straně – začíná se uplatňovat výklad, že kopírování volných děl nemá další limity –snad také vliv rozvoje technologie tisku not

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Stanovisko k návrhu MK ČR na určení odměny za půjčování v knihovnách také nakladateli návrh DILIA –zvýšení poplatku od státu na 1 Kč NKČR/SKIP – –případné financování by nemělo jít z prostředků MK určených pro knihovny

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Bezúplatná zákonná licence na zpřístupňování rozmnoženin jednak děl odevzdaných jako „elektronický povinný výtisk“ a jednak děl šířených na volném Internetu („web harvestingu“) knihovnami- příjemkyněmi povinného výtisku na místě samém, včetně sdílení mezi nimi alternativa pro případ, že by neprošel požadavek sub 5 v zájmu úspory veřejných prostředků

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Odměnu za užití „osiřelých děl“ by knihovny, archivy, muzea a nevýdělečná zařízení platila až tehdy, pokud by se nositel práva o ni přihlásil podmíněno nejen přijetím směrnice, ale také shodou zainteresovaných stran na národní úrovni

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Společný návrh s DILIA na oprávnění uzavírat hromadné licenční smlouvy pro knihovny (případně další subjekty, např. muzea, školy…) na zpřístupnění zdigitalizovaných (případně i born digital) slovesných a s nimi spojených výtvarných děl, u nichž neuplynula doba trvání majetkových práv, za meze zakotvené ať ve stávajícím, nebo i změněném znění § 37 např. takové zpřístupňování v rámci LAN, jež umožňuje i vzdálený přístup (byť na základě autentizace) třeba počítat s licenčními poplatky –ředitel DILIA doc. Srstka k úrovni odměn (Čtenář, 7/8 [2011])

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Zákonná licence na absenční půjčování elektronických příloh tištěných publikací opakovaný (a odmítaný) návrh smluvní řešení stěží dosažitelné –nakladatelé/vydavatelé nejsou oprávněni licence udělovat –skuteční nositelé práv obtížně dosažitelní, potřeba individuálních smluv nebo v rámci agentáže

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Oprávnění k získávání údajů z registru obyvatel pro Národní knihovna ČR za účelem produkce České národní bibliografie (její součásti tvorby personálních národních autorit) a budování souborného katalogu České republiky naděje (malá?) na pozitivní řešení

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Rejstřík osiřelých děl by v souladu s podněty Evropské komise měl být veřejně přístupný reakce na znění pracovního návrhu MK novely AZ 2010 EK počítá s veřejnou přístupností rejstříku –projekt ARROW - –za ARROW se stavějí i organizace nositelů práv

Z. MatušíkKnihovny současnosti, České Budějovice, Doplněk – nejde o návrh na novelu AZ Námět, aby stát při výkonu majetkových autorských práv získaných odúmrtí poskytoval „osobám uvedeným v § 37 odst. 1“ právo dílo nevýdělečně užít bezúplatně, případně aby je podrobil režimu typu Creative Commons

Děkuji za pozornost Zdeněk Matušík