MOTIVACE V PRÁCI MANAŽERA HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Helena Kryšková, EMOS spol. s r.o.
Advertisements

Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
ročního hodnocení personálu v Metrostav a.s.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Management Ing. Jan Pivoňka.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
1 Hodnocení zaměstnanců v DT – Výhybkárna a strojírna, a.s. Manažerská snídaně – Fórum personalistů.
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová
Hodnocení škol a školských zařízení
Konference Hodnocení pracovního výkonu JUDr
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Definovat pojmy z oblasti hodnocení
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Hodnocení pracovního výkonu
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
HODNOCENÍ ZAMĚSTNANCŮ
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
10. ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Zkušenosti se zavedením hodnocení zaměstnanců Vetropack Moravia Glass a.s. Kyjov Ing. Křižková Lenka Vedoucí mezd a personalistiky Ostrava
Systém hodnocení operátorů Hodnocení Operátor – zácvik Operátor.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Systém hodnocení v ČSOB
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Hodnocení pracovníků.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
MAnagement.
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Výrobní faktory v podniku
Assessment centrum.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Personální strategie mezinárodní firmy
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Stránka 1, © Vema, a. s. Personální portál a hodnocení zaměstnanců Jaroslav Šmarda.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Assessment centrum.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Assessment centrum.
Transkript prezentace:

MOTIVACE V PRÁCI MANAŽERA HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU OLOMOUC, 7.12.2004 Mgr. Ludmila Navrátilová

PROČ hodnotíme: dlouhodobý proces slaďování individuálních cílů zaměstnanců se základními cíli firmy personální servis ve firmě; slouží k odhalování potenciálu jejích zaměstnanců pro určité funkce a současně jako nástroj výběru budoucích vedoucích pracovníků firmy (plánování profesní kariéry). objektivní měřítka použitelná při rozhodování o stanovení platu pro vykonávanou funkci nebo profesi.

PRINCIPY HODNOCENÍ Zaměstnance hodnotí vždy a zásadně jeho (přímý) liniový nadřízený (hodnotitel), a to na takovém stupni řízení, kde je v jeho kompetenci 15 - 25 hodnocených zaměstnanců. Personální útvar má za povinnost zejména: - projektovat a řídit celopodnikový systém hodnocení - seznámit všechny zúčastněné se systémem hodnocení - poskytovat hodnotitelům konzultační pomoc při provádění hodnocení  

Hodnocení při použití profesiogramů Systém č. 1 Hodnocení při použití profesiogramů Kritéria hodnocení Pracovní výkon, výkonnost Zahrnuje hodnocení kvality i kvantity výsledků práce. Při hodnocení tohoto kriteria se vychází z úrovně plnění konkrétních úkolů. Osobnost Zahrnuje hodnocení osobnostních předpokladů zaměstnance pro výkon určité činnosti. Orientace na zákazníka Zjišťuje ochotu i schopnost zaměření činnosti na jejího cílového uživatele vně i uvnitř firmy. Vedení spolupracovníků Zahrnuje hodnocení znalostí i dovedností manažera pro úspěšné vedení podřízených zaměstnancù.

Hodnotící stupnice Vynikající Velmi výkonný Výkonný Zlepšení žádoucí Zaměstnanec trvale překračuje očekávanou úroveň ve všech úkolech dohodnutých v rámci stanovených kritérií. Velmi výkonný Zaměstnanec někdy překračuje očekávanou úroveň ve všech úkolech dohodnutých v rámci stanovených kritérií Výkonný Výkon zaměstnance je na přijatelné úrovni Zlepšení žádoucí Výkon zaměstnance obvykle odpovídá požadavkům, které jsou na danou pracovní funkci kladeny, avšak v určitých oblastech je žádoucí zlepšení. Jako součást hodnotícího pohovoru se předkládají náměty na zlepšení Zlepšení nutné Výkon zaměstnance je pod přijatelnou úrovní. Ve všech aspektech práce je v následném období nutné zlepšení.

PROFESIOGRAM FUNKCE Funkce: Útvar: Středisko: Faktory - charakteristika Faktory - důležitost nepodstatné vhodné důležité nezbytné rozhodující Pracovní výkon, výkonnost x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Množství práce v čase x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Efektivní využívání času x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Dosahování konkrétních výsledkù x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Pracovní tempo x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Včasné plnění úkolù x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Schopnost sebekontroly x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Spolehlivost, pečlivost x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x Odolnost vůči stresu x.....x x.....x x.....x x.....x x.....x

Systém č. 2 … zjednodušili jsme … PROČ? chybějící podklad pro rozhodování v dalších HR procesech Požadavek manažerů – chybějící nástroj pro vysvětlení diferenciace zaměstnanců jak v odměňování, tak prac. pozicích nový systém HR + business řízení, určený ze strany Corporate, ale s chybějícím podpůrným procesem

Výstupy: vyhodnocení výkonu vyhodnocení potenciálu plán : osobního rozvoje profesní kariéry nezbytného osobního zlepšení

p Systém č. 3 … hodnotíme výkon, osobní přístup … přímá provázanost na finanční ohodnocení p

Hodnotící stupnice a koeficienty Výsledek Symbol Vysvětlení Bonus Násobek  Dosažený výsledek je neuspokojivý  Výsledku bylo dosaženo pouze částečně. Některé cíle nebyly splněny. 0,7  Dosažený výsledek je uspokojivý; některé méně důležité části nebyly zcela realizovány. Pro kompletní splnění jsou nezbytné další zdroje/informace. 0,85  Vše bylo splněno, při dodržení stanoveného termínu a rozpočtu. Zcela splněny požadavky businessu. 1  Dosaženo vice než očekáváno. Časový plan zkrácen, zdrojů spotřebováno méně než plánováno. 1,1  Dosažené výsledky jsou excelentní, překračují stanovené zadání 1,2

Individuální přínos - škála Popis 1 Přínos zaměstnance je výrazně pod úrovní očekávané vzhledem k jeho pozici a odpovědnosti. Nesplňuje převážnou část požadavků na něj kladených 2 Výkon zaměstnance plně odpovídá požadavkům kladeným na tuto pozici. Pracuje dobře. 3 Zaměstnanec výrazně překračuje požadavky vztažené k dané pozici. Jeho výkon je excelentní.   PRACOVNÍ VÝSLEDKY Chování Škála Popis 1 Zaměstnanec pracuje a vystupuje většinou v souladu s principy a hodnotami společnosti . Ne vždy je však dodrží 2 Přístup a chování zaměstnance je naprosto v souladu s principy a hodnotami společnosti 3 Zaměstnanec svým přístupem demonstruje a podporuje hodnoty a principy společnosti. Jeho chování, jednání a vystupování může být příkladem pro jeho spolupracovníky a okolí. CHOVÁNÍ, JEDNÁNÍ

… máme přehled ... A+ CLI* +x% Individuál. Výkon Škála Assessment 1   INDIV. HODNOCENÍ VÝKONU Individ. Přínos zaměstnance ve vztahu k plnění obchod. Cílů jednotky 3 ---------˝co”---- C A A+ 2 B 1 B/C ----------------˝jak˝-------------- Assessment 2  19 19 - 30  30 Manažeři  9 9 - 12  12 Ostat. zaměstnanci Chování, keré vyjadřuje a podporuje hodnoty a principy Společnosti … máme přehled ... Individuál. Výkon Škála Navýšení (% ze základní mzdy) A+ CLI* +x% A B Cost of Living Index (CLI)* C

VÝSTUPY: PLÁN OSOBNÍHO ROZVOJE STANOVENÍ MZDY PRO NÁSL. KALENDÁŘNÍ ROK STANOVENÍ KOEFICIENTU PRO VÝPOČET BONUSU ZA UPLYNULÝ KALENDÁŘNÍ ROK PLÁN PROFESNÍ KARIÉRY MOŽNOST DALŠÍCH BENEFITŮ V RÁMCI SPOLEČNOSTI STANOVENÍ NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ V PŘÍPADĚ NEUSPOKOJIVÝCH VÝSLEDKŮ HODNOCENÍ

POROVNÁNÍ SYSTÉMŮ Systém č. 1 Systém č. 2 Systém č. 3 A přehledný a srozumitelný jednoduchý a komfortní komplexní systém systém princip zahrnující soustavnou práci manažera A cíl: prioritní zlepšení hodnocení výkonu i komunikace potenciálu nadřízený X podřízený N nekomfortní z hlediska zúžený pohled na člověka značná náročnost ve vztahu uživatelů ve vztahu k následným a k sumarizaci informací a přesnosti navazujícím procesům zadávaných dat

Děkuji Vám za pozornost a přeji úspěšný zbytek pracovního roku, Hlavně však mírné a pohodové Vánoce se spoustou lásky Veselého Silvestra a To nejsprávnější vykročení do r. 2005  !!! Mgr. Ludmila Navrátilová tel.:+420 541 127 766 fax: +420 541 127 280 PLIVA - Lachema a.s. navratilova@lachema.cz Karásek 1 621 33 Brno