Myšlenkové základy skautingu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Jak na to, aniž bychom se zničili
Jaroslav Šlehofer „Cobra“
Několik rad, jak si udělat život krásnější … Každ ẏ den běž na procházku s úsměvem na tváři.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
ROVERING co nabízí a přináší
Poslání, principy a metoda skautingu
Vize, Strategie, Cíle.
Oddíl Penguins Praha-Smíchov. Sdružení dětí a mládeže Věnujeme se všem dětem, které mají zájem se rozvíjet Alternativa volnočasové aktivity zaměřená na.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
Kristýna Vyvialová ZAKLADATELÉ CO JE SKAUTING CO TAM D Ě LÁME O NAŠEM ODDÍLE ZNÁMÉ OSOBNOSTI.
Výchovný program Junáka
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
KONCEPCE DVOJKY…. TŘI CÍLOVÉ SKUPINY… RodičeVedeníČlenové.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
Společenská odpovědnost organizací
Malé podzimní metodické opáčko made by kaca 2008 Moc vám doporučuji, abyste se sami nad každou otázkou zamysleli, než si zobrazíte správnou odpověď.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
úvod pojetí a obsah marketingu
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
1. Ozvi se , Pane můj. | Já toužím znát tvou vůli
Alternativní a augmentativní komunikace
Ekokodex.
Podnikatelský nápad Nejlepším a nejpříjemnějším způsobem, jak vytvořit úžasný produkt či službu, je udělat něco, co chceš sám používat.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Andrea Brožová Doubková
Public relations Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
Plánování přednáška první. Plánování na Gemini Jak využít plánování v oddíle? Prakticky si plánování vyzkoušet. 2.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Média - jak s nimi a jak na ně?
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Teorie a metodika výchovy seminář 1
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Andrea Brožová Doubková
Transkript prezentace:

Myšlenkové základy skautingu …na via tokaheya

1. Smysl a cíle skautingu Vědět co je hlavním cílem (=posláním) skautingu Umět naplánovat nižší cíle tak, aby se dosahovalo toho hlavního Vědět, jak se tyto dílčí cíle mění s dobou Umět svůj názor říct a obhájit

Cílování (ve skautingu, i jinde…) velmi obecný Nemění se s časem Hlavní cíl Strategické cíle Můžeme měnit Konkrétní cíle Potřebujeme pořád měnit … 1 2 3 4 Prostředky

Umět ke svým cílům najít prostředky (metody, nápady, činnosti) Umět rozlišit prostředek od cíle (=smyslu, proč se to vůbec dělá) Umět z cílů a prostředků postavit plán pro svůj oddíl a používat jej Umět to vysvětlit a zdůvodnit druhým Práce s cíli Mít přehled o možnostech, co lze nabídnout dnešním dětem Vědět co je pro ně atraktivní, co je odrazuje Co dnešní děti opravdu potřebují, které vlastnosti, znalosti, dovednosti, postoje bys chtěl rozvíjet Co sám u dětí umíš rozvinout, jaké jsou tvoje schopnosti v praxi Jde to dohromady???

…“základním principem skautingu je skautský kroj. Pravý skaut jej vždy ctí jako štít svůj, a zákon skautský pak jako kopí, zbraň proti dnešní zkažené společnosti a zábavě. Je to závazek celoživotní služby. Slib Rituály Kroj „Posvátný“ skauting Symboly Tři principy Úcta k zakladatelům Skautský zákon Skauting může být lidmi dost silně prožíván, protože … … je vnitřně propojen s hodnotami a ideály, ale… ?

Jak to tedy je ??? Kde jsou hranice skautingu?? „Posvátný“ -nenabízíme jednoznačně tu pravou cestu -nesnažíme se ale ani o „velký kompromis“ -dát lidem takovou výbavu, aby si mohli sami utvářet vlastní cestu -aby nás nikdo nemohl zmanipulovat, kam sami nechceme -žít své vlastní hodnoty i styl (a být si za ně zodpovědný) -vzájemně se obohacovat a pomáhat si v tom Kde jsou hranice skautingu?? Můžeme nenosit kroj? (myslím vůbec ho nemít) Můžeme ho měnit jak se nám zlíbí? Je koedukace likvidací skautingu? Můžeme měnit stezku, slib? Jak jednat s radikalizujícími oldskauty? Hrozí nám relativizace a ztráta hodnot a smyslu?? Máme být výběr elity nebo kroužek péče o problémové děti? Je skautský zákon vždy platný? Je to cíl nebo prostředek? Co můžeme změnit, co už je se skautingem spojeno napevno?

Komunikace „ven“, Public relations -propagace, nábory -co máme vědět o své organizaci -jak nás vidí veřejnost, co se líbí, co je „trapné“ -jak popsat naši činnost a její přínos (dětem, rodičům, úřadům) -jak zdůvodnit naši práci s hodnotami a povahovými vlastnostmi dětí -terminologie skautů navenek, grafický styl materiálů -jaké máme „nástroje“ propagace, co je na nás vidět -příležitosti x rizika

Hodnoty, podle kterých jednáme Duchovní život -každý žije ve vztazích -každý se rozhoduje mezi dobrem a zlem -má smysl hledat „dobro“ Hodnoty, podle kterých jednáme Vztahy Svědomí Dobro x zlo

Duchovní život -jak vypadají projevy dobrých vztahů u dětí, jak u dospělých -jak k tomu děti vést (znát činnosti, metody, programy) -jak učit lidi hodnotám? Máme na to vůbec právo? -jak rozvíjet svědomí a odpovědnost za své chování -jak komunikovat o duchovním životě -jak používat symboly, rituály, atmosféru -jak vytvořit dobré klima v oddíle -vědět co je podstata (cíl) duch.života a co je jen forma (prostředek, symbol)

MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest