Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Advertisements

Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Právní vztahy k nemovitostem
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Nájem nebytových prostor
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava JUDr. Michal Špinar advokát.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Zásady katastrálního zákona ČR ______________________
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Katastr nemovitostí Minimum znalostí pro realitní makléře.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Právo a katastr nemovitostí
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Mgr. Pavla P ř ikrylová Advokát, Partner.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Oceňování pozemků JUDr. Jana Dudová, Ph.D.. Prameny právní úpravy z. 151/1997 Sb., o oceňování majetku z. 526/1990 Sb., o cenách z. 219/2000 Sb., o majetku.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
(od veřejný seznam) advokátní koncipienti
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Umístění síťové infrastruktury v cizí nemovitosti Věcná břemena
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Systém občanského práva.
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Vymezení majetku státu
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Majetkové daně Michal Radvan.
Název vzdělávacího materiálu
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Systém občanského práva.
Podpora trhu s nemovitostmi. Česká společnost certifikovaných odhadců majetku 25.listopad 2004 Zbyněk Smejkal.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích

Zákonný rámec Zákon o vlastnictví bytů čís. 72/1994 Občanský zákoník čís. 40/1964 Obchodní zákoník čís. 513/1991 Zákon o územním plánování a stavebním řádu čís. 50/ a nový (Stavební zákon) čís 183/2006, účinný od Zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem čís. 265/1992 Zákon o katastru nemovitostí České republiky čís. 344/1992 Zákon o vlastnictví bytů čís. 72/1994 Občanský zákoník čís. 40/1964 Obchodní zákoník čís. 513/1991 Zákon o územním plánování a stavebním řádu čís. 50/ a nový (Stavební zákon) čís 183/2006, účinný od Zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem čís. 265/1992 Zákon o katastru nemovitostí České republiky čís. 344/1992 Salans Folie 2 Konference nejen o rezidencích

Zákonný rámec (pokračování) Zákon o konkurzu a vyrovnání čís. 328/ schválen nový - Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (Insolvenční zákon) čís. 182/2006, účinný od Devizový zákon čís. 528/1990 Zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí čís. 232/1996 Zákon o dani z přidané hodnoty čís. 588/1992 Zákon o konkurzu a vyrovnání čís. 328/ schválen nový - Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (Insolvenční zákon) čís. 182/2006, účinný od Devizový zákon čís. 528/1990 Zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí čís. 232/1996 Zákon o dani z přidané hodnoty čís. 588/1992 Salans Folie 3 Konference nejen o rezidencích

byt nebo nebytový prostor, tj. místnost nebo soubor místností - zákon ani judikatura nedefinují - literatura vykládá tak, že se jedná o uzamykatelný prostor ohraničený 4 stěnami jednotkou nemůže být: - garážové stání v garáži vymezené „čárou“ na zemi - prostor, který není ohraničitelný (např. foodcourt v nákupních centrech) byt nebo nebytový prostor, tj. místnost nebo soubor místností - zákon ani judikatura nedefinují - literatura vykládá tak, že se jedná o uzamykatelný prostor ohraničený 4 stěnami jednotkou nemůže být: - garážové stání v garáži vymezené „čárou“ na zemi - prostor, který není ohraničitelný (např. foodcourt v nákupních centrech) Salans Folie 4 Konference nejen o rezidencích Definice jednotky

pokud prohlášení vymezuje jednotky nebo společné části budovy v rozporu se zákonem, je absolutně neplatné a jednotky nemohly vzniknout zápisem do katastru se neplatnost nezhojí; v důsledku neplatného prohlášení nelze nabýt vlastnického práva - jediné řešení: opětovné správné prohlášení pokud prohlášení vymezuje jednotky nebo společné části budovy v rozporu se zákonem, je absolutně neplatné a jednotky nemohly vzniknout zápisem do katastru se neplatnost nezhojí; v důsledku neplatného prohlášení nelze nabýt vlastnického práva - jediné řešení: opětovné správné prohlášení Salans Folie 5 Konference nejen o rezidencích Prohlášení vlastníka

Nejčastější chyby:  vymezení prostoru jako samostatné jednotky, kdy se o jednotku nejedná (parkovací stání v podzemní garáži)  více budov coby 1 budova za účelem „ušetření“ práce se společenstvím vlastníků, zřizováním věcných břemen apod. Nejčastější chyby:  vymezení prostoru jako samostatné jednotky, kdy se o jednotku nejedná (parkovací stání v podzemní garáži)  více budov coby 1 budova za účelem „ušetření“ práce se společenstvím vlastníků, zřizováním věcných břemen apod. Salans Folie 6 Konference nejen o rezidencích Prohlášení vlastníka (pokračování)

|§| 120 obč. zákoníku pouze říká, že stavba není součástí pozemku, ale dál již požadavky na „samostatnou budovu“ neuvádí. literatura dovozuje, že o samostatnou stavbu se jedná, pokud: - má 4 vlastní nosné stěny - má vlastní přípojky médií - má vlastní schodiště / výtah, jinými slovy, pokud by se vše okolo zbouralo, stavba bude schopná i nadále samostatné existence |§| 120 obč. zákoníku pouze říká, že stavba není součástí pozemku, ale dál již požadavky na „samostatnou budovu“ neuvádí. literatura dovozuje, že o samostatnou stavbu se jedná, pokud: - má 4 vlastní nosné stěny - má vlastní přípojky médií - má vlastní schodiště / výtah, jinými slovy, pokud by se vše okolo zbouralo, stavba bude schopná i nadále samostatné existence Salans Folie 7 Konference nejen o rezidencích Samostatná budova

stavební povolení, přidělení č.p. a zápis do katastru nezhojí případnou existenci / neexistenci více budov. Rozhodující je kvalifikace podle občanského zákoníku, stavební a katastrální předpisy jsou v tomto smyslu nepodstatné. Salans Folie 8 Konference nejen o rezidencích Samostatná budova (pokračování)

otázka ručení za vady předmětu koupě - spotřebitelské smlouvy - zákonná / smluvní doba odpovědnosti za vady - kupní smlouva – nároky na odstranění vady / slevu z kupní ceny / odstoupení od smlouvy - postoupení nároků ze smlouvy o dílo kdy navenek vystupuje vlastník a kdy společenství vlastníků otázka ručení za vady předmětu koupě - spotřebitelské smlouvy - zákonná / smluvní doba odpovědnosti za vady - kupní smlouva – nároky na odstranění vady / slevu z kupní ceny / odstoupení od smlouvy - postoupení nároků ze smlouvy o dílo kdy navenek vystupuje vlastník a kdy společenství vlastníků Salans Folie 9 Konference nejen o rezidencích Smlouva o převodu vlastnického podílu práva k jednotce

JUDr. Olga Humlová Salans, v.o.s. Platnéřská 4, Praha 1 Česká republika Tel.: Fax: