Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Karbonylové sloučeniny
EU-ICT-Ch-9-02 Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Amoniak.
Metody oddělování složek směsí
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1 Obrázek č.15.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Opakování voda, vzduch.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Obecná charakteristika droždí ◦ Jako droždí se označuje masa kvasinek, která se používají jak pro potravinářskou tak i nepotravinářskou.
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_044_Karboxylové kyseliny v domácnosti Ch_044_Deriváty uhlovodíků_Karboxylové kyseliny v domácnosti Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Sacharóza – výroba cukru
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
Transkript prezentace:

Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH

princip: oxidativní fermentace pomocí octových tyčinkových bakterií (Acetobacter sp) zařízení: kvasná káď = ocetnice, je rozdělena přepážkami na 3 části, střední část vyplněna bukovými hoblinami s kulturou bakterií

postup: do horní části se přivádí zespodu ředina = l0,8 % roztok ethanolu a l,2% roztok k.octové tento roztok pomalu stéká do střední oxidační části, zde stéká v tenkém filmu po bukových hoblinách, alkohol se dehydrogenuje octovými bakteriemi při t= 30°C

střední část je od spodního shromažďovacího prostoru oddělena roštem, pod něj se vhání kompresorem vzdušný kyslík roztok obohacený o kyselinu octovou = octovina protéká do spodní sběrné části a vede se nazpátek do horní části recirkulace probíhá tak dlouho, až se ve spodní sběrné části nahromadí l2% kys. octová obsahující 0,3 % zbytkového alkoholu (musí tam být aspoň malé množství, aby neprobíhala oxidace až na CO2)

použití: pro průmyslové účely se používá l0-l2% kys. octová, pro konzumní potřebu se filtruje a ředí pitnou vodou na 8 - l0% roztok

Výroba kyseliny mléčné CH3 - CH - COOH OH  princip: zkvašování melasové sacharozy mléčnými tyčinkovými bakteriemi (Lactobacillus delbrückii), sacharoza se enzymatickým systémem zkvašuje na kys. pyrohroznovou CH3 - CO - COOH, ta se dále enzymově hydrogenuje na k. mléčnou

výroba: tyčinkové bakterie se namnoží v propagačních nádobách na sterilní l2% melasové zápaře namnožená kultura se přivádí do fermentačního tanku s l4% melasou kvašení probíhá několik dnů při t = 48°C, pH 6,7 do kvasicího roztoku se postupně přidává hydroxid vápenatý prokvašená zápara obsahuje l0% k. mléčné v podobě převážně mléčnanu vápenatého

dokončí se neutralizace k dokončí se neutralizace k. mléčné pomocí hydroxidu vápenatého, kal se odstraní filtrací kalolisy nebo rotačními filtry filtrát se napouští do rozkladné kádě, kam se přivádí H2SO4 uvolní se kyselina mléčná, oddělí se od síranu vápenatého filtrací na kalolisech

rafinace k. mléčné: provádí se opakovanou krystalizací přes mléčnan vápenatý nebo zinečnatý nověji : extrakčně - surová kyselina mléčná se extrahuje etherem v extraktorech

Kontinuální fermentace (nepřetržitá): melasový kvasící roztok plynule protéká 3 fermentory, 1. je rozkvasný (přivádí se do něj zákvas a živiny), 2. probíhá vlastní kvašení, 3. izolace k.mléčné, do všech tří se dává uhličitan vápenatý, rafinace se provádí krystalizací a extrakcí   použití: potravinářský prům.- výroba šťáv a nápojů, okyselování, konzervace, průmyslově příprava emulzí

výroba: dělí se na 3 úseky: laboratorní fermentační kultivace Výroba kyseliny citronové H2C-COOH   HO-C-COOH H2C-COOH  princip: aerobní fermentace melasové sacharozy pomocí plísně (Kropidlák černý-Aspergillus niger) výroba: dělí se na 3 úseky: laboratorní fermentační kultivace provozní kvašení izolace a rafinace k. citronové

laboratorní fermentační kultivace: v laboratoří se vypěstuje plíseň na agarové půdě při t = 32°C, příprava trvá asi týden, připravená kultura se přenese do baněk se sterilním karborafinem provozní kvašení: hliníkové vany se naplní l5% melasovou záparou ve sterilní kvasné komoře, nad kvasné vany se vhání sterilní vzduch, který rozprašuje plísňové spory s karborafinem, ty se zaočkují na povrchu melasového roztoku při t > 30 °C

kyselina citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za 8 - 9 dnů izolace a rafinace : prokvašený melasový roztok obsahuje l0% kyseliny citronové, mycelium se promyje teplou vodou, kyselina se z melasového roztoku sráží při 90°C roztokem hydroxidu vápenatého

vzniklý citronan vápenatý se odsaje a promývá horkou vodou na rotačních filtrech, potom se rozkládá H2SO4, uvolněná k. citronová se přefiltruje na pískových filtrech a zahustí v odparce, krystalky se odstředí a suší při 30°C

použití: okyselování potravinářských výrobků,výroba kyselin (oxaloctové,akonitové, itakonové = methylenjantarové kyselina)  k. akonitová

Obrázek: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG. [online]. [cit. 29.10.2014]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Essig-1.jpg