Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Zásady jsou látky, které ve vodném roztoku odštěpují hydroxidový anion OH- . Důležitou skupinou zásaditých látek jsou hydroxidy. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 - je bezbarvý, zapáchající (má dráždivý, štiplavý zápach)
NH H2O NH OH- Amoniak voda amonný hydroxidový kation anion Amoniak (čpavek) : - je bezbarvý, zapáchající (má dráždivý, štiplavý zápach) a jedovatý plyn - rozpouštěním ve vodě vzniká vodný roztok amoniaku amoniak vzniká mikrobiálním rozkladem organických zbytků, exkrementů a moči živočichů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 - výroba kyseliny dusičné
Použití: - výroba kyseliny dusičné - výroba chladících a klimatizačních zařízení (např. v hokejových halách k výrobě ledu) - výroba hnojiv a výbušnin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Tlaková láhev s amoniakem
Obr.1. Tlaková láhev s amoniakem Obr.2. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Názvosloví hydroxidů Molekula hydroxidu se skládá z kationtu kovu a jednoho nebo více hydroxidových aniontů: Např.: hydroxid sodný – NaOH Hydroxid vápenatý – Ca(OH)2 Název: Podstatné jméno – hydroxid Přídavné jméno – odvozeno z názvu kovového prvku se zakončením, které odpovídá oxidačnímu číslu jeho atomů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 POZOR ŽÍRAVINA! Při poleptání hydroxidy vzniká na postiženém místě mazlavý pocit, rány se těžko hojí. PRVNÍ POMOC: Přivolat rychle lékaře! Postižené místo omývat velkým množstvím studené vody. Nutné používat ochranný oděv, gumové rukavice, ochranný štít na obličej, ochranné brýle. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Poleptání hydroxidem sodným:
Obr.3. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Významné zásady: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Hydroxid sodný (NaOH) látka žíravá, hygroskopická (snadno navlhá)
vyrábí se ve formě peciček nebo šupinek Ve vodném roztoku: NaOH Na+ + OH- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Hydroxid sodný (NaOH) Obr.5. Obr.4.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 - výroba mýdel, pracích a čisticích prostředků
Použití: - výroba mýdel, pracích a čisticích prostředků (např. prostředky pro čištění odpadů a potrubí) Obr.9 Obr.10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Hydroxid vápenatý Ca(OH)2
- známý pod názvem hašené vápno - žíravá látka Ve vodném roztoku: Ca(OH) Ca OH- hydroxid vápenatý vápenatý kation hydroxidové anionty Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Hydroxid vápenatý Ca(OH)2
Obr.6. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Průmyslově se Ca(OH)2 vyrábí z páleného vápna CaO: CaCO3 → CaO + CO2
vápenec pálené vápno oxid uhličitý CaO H2O → Ca(OH)2 pálené vápno voda hašené vápno Hašené vápno se používá ve stavebnictví k přípravě vápenné malty. Tvrdnutí malty účinkem CO2 ze vzduchu: Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O 950°C Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 pH pro hydroxidy platí, že pH > 7
čím více se hodnota pH blíží k hodnotě 14, tím je zásada zásaditější Úloha: Jaké látky, které znáte z běžného života, mají pH > 7 ? Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Příklady látek s pH > 7 :
Obr.7. Obr.9 Obr.8. Savo, mořská voda, … Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Obr. č. 1 – http://commons. wikimedia
Obr.č.1 – Volně šiřitelné Obr.č GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č Obr.č Obr.č.5 – vlastní archiv autora Obr.č Obr.č Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Obr.č.8, 9, 10 – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google