VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda H2O.
zpracovaný v rámci projektu EU
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
podmínka života na Zemi
Hydrosféra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
V.O.D.A.
vypracovala: Vendula skalová
Vzduch Vytvořili: Jakub Zeman,Adam Obrtel Vyučující: Ludvík Kašpar
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Význam a použití. Voda Je základní podmínkou života Je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Lidské tělo obsahuje.
Voda Co o ní víme?.
Voda Kocmichová, Lukášová.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
VODA.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování voda, vzduch.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
VODA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8),
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar Třída : 2L Dne 29.11.2012

Voda jako základní předpoklad pro život na Zemi Snad každý člověk ví, že bez vody (a vzduchu) by na Zemi život nemohl existovat. Vědci jsou dokonce přesvědčeni, že právě ve vodě vznikl. Nemluvíme ale pouze o živočišné formě života, nýbrž také o té rostlinné. Věda zabývající se zkoumáním vody se nazývá HYDROLOGIE.

Specifické vlastnosti Jedná se o sloučeninu kyslíku (O) a vodíku (H) -> H2O Vyskytuje se ve všech 3 skupenstvích (za normálních podmínek kapalná) V silnější vrstvě namodralá Díky obsahu minerálních látek – vede elektrický proud (destilovaná voda – nevodič) Asi 71% Zemského povrchu tvoří voda

Vodu můžeme rozdělit dle několika kritérií podle : Skupenství Hydrologie a meteorologie (povrchová, podpovrchová, voda v atmosféře) Tvrdosti (měkká – málo minerálních látek; tvrdá – z podzemních pramenů, více min. látek) Slanosti (sladká, slaná, brakická) Mikrobiologie (pitná, užitková, odpadní) Další dělení (např.: podle obsahu živin)

Skupenství Pevné (pod 0◦C; např.: led) Kapalné (pod 100◦C) Plynné (nad 100◦C; vodní pára)

Základní funkce vody Voda na Zemi zastupuje mnoho funkcí, mezi nejdůležitější z nich patři : Zajištění výživy organismů Účast při fotosyntéze Transportní prostředek Tvoří životní prostředí pro některé organismy Regulátor tepelných vlastností (pocení, odpařování) Rozpouštědlo, které umožňuje průběh všechno metabolických dějů Přijímání potravy organismy jako roztok

Příjem a výdej vody Příjem - pití nápojů a potravinami Výdej - voda z organismu odchází močí, stolicí, potem, plícemi, očima Při úplné oxidaci živin vzniká tzv. metabolická voda.

Další využití H2O Voda je využívána při osobní hygieně, sportu, rekreaci a dalších činnostech Nejdůležitější surovina všech průmyslových odvětví. (k chlazení, oplachu, výrobě el. Energie, v potravinářství atd.) Vodní toky mají již od nepaměti významnou roli v odvětví dopravy. Minerální prameny (lázně) – mají pozitivní vliv na zdraví člověka (léčebné účinky)

Lidské tělo je tvořeno vodou asi ze 70% a už 20% ztráta je smrtelná Lidské tělo je tvořeno vodou asi ze 70% a už 20% ztráta je smrtelná. Člověk umírá na dehydrataci v průměru po 7 dnech.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Odpadn%C3%AD_voda http://cs.wikipedia.org/wiki/Voda http://www.gamepark.cz/kolobeh_vody_v_prirode_a_zhodnoceni_vyznamu_vody_pro_zivot_na_zemi_616263.htm http://www.hemel.cz/?kde-je-voda-tam-je-zivot,56