Název Významné alkoholy Předmět, ročník Chemie, 2. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REAKCE ALKOHOLŮ účinkem alkalických kovů tvoří alkoholy soli zvané alkoholáty nebo alkoxidy, 2 R-OH + 2 Na → 2 R – O - Na+ + H2 alkohol.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přehled citací a odkazů:
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Název Karboxylové kyseliny III Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Hydroxyderiváty.
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Hydroxyderiváty FENOLY II..
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Název Aldehydy, ketony Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
CZ.1.07/1.1.10/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkoholy a fenoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hydroxyderiváty alkoholy fenoly Nestálá uspořádání - enol formy
Nejdůležitější produkty organické chemie
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
Významné areny 1.
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Areny.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Název Významné alkoholy Předmět, ročník Chemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje významné zástupce alkoholů Klíčová slova Alkoholy, zástupci alkoholů, význam, výroba, užití Autor Mgr. Hana Dudíková Datum Duben 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Významné alkoholy Zástupci

Přehled významných alkoholů Metanol Etanol Butan-1-ol Cyklohexanol Etylenglykol Glycerol Fenol Další alkoholy – naftoly, kresoly, benzendioly Přehled významných alkoholů

Metanol Metanol CH3OH (metylalkohol) Bezbarvá kapalina, b.v. 65°C. Dříve se vyráběl suchou destilací tvrdého dřeva, proto triviální název „dřevný líh“. Dnes se vyrábí ze syntézního plynu (průmyslová směs vodíku a oxidu uhelnatého): 2H2 + CO → CH3OH Je velmi toxický již v malém množství. Poškozuje zrakové ústrojí, v menších dávkách způsobuje oslepnutí. Smrtelná dávka je 1ml/1kg hmotnosti člověka. K otravě může dojít i vstřebáním neporušenou pokožkou. Metabolizuje se na formaldehyd. Protijedem jsou velké dávky čistého etanolu. Je to průmyslově velmi důležitá látka pro výrobu formaldehydu, esterů, etherů. Používá se jako kapalné palivo, rozpouštědlo a příměs do nemrznoucích kapalin (ostřikovače, ..). Metanol

Etanol Etanol CH3CH2OH (etylalkohol) Bezbarvá kapalina, b.v.78°C. Triviálně je nazýván „líh“. Pro průmyslové účely je vyráběn katalytickou adicí vody na etylen: CH2=CH2 + H2O → CH3CH2OH Průmyslový etanol je denaturován např. benzenem. Pro potravinářství a pro farmaceutické účely je vyráběn kvasnou cestou (fermentací) z cukerných roztoků: C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2CO2 Přírodní cestou vzniká max. 16%ní roztok etanolu. Koncentrovanější roztoky se získávají destilací (95,6% azeotropní směs s vodou). Řadí se mezi psychotropní látky, častým požíváním se tvoří závislost. Je metabolizován na acetaldehyd. Etanol

Butan -1-ol,Cyklohexanol Butan-1-ol CH3(CH2)2CH2OH Je to výborné organické rozpouštědlo. Používá se při mnoha chemických a textilních procesech, jako ředidlo barev nebo složka hydraulických a brzdných kapalin. Je surovinou pro výrobu esterů, které jsou základem syntetických textilních vláken (PES – polyestery). Cyklohexanol C6H11OH Vyrábí se oxidací cyklohexanu nebo katalytickou hydrogenací fenolu. Je to důležitá surovina při výrobě polymerů, hlavně textilních vláken typu silon, nylon a různých plastifikátorů (též změkčovače či změkčovadla jsou aditiva, která zvyšují plasticitu nebo tekutost materiálů, do kterých se přidávají - například plasty, cement, beton, sádrokarton nebo keramická hlína). Butan -1-ol,Cyklohexanol

Etylenglykol, Glycerol Etylenglykol CH2OHCH2OH (glykol) Je to olejovitá kapalina nasládlé chuti, dobře mísitelná s vodou. Je používán pro výrobu plastů, syntetických vláken a především jako základní součást nemrznoucích směsí do chladících systémů automobilů (Fridex, …). Je vysoce toxický. Glycerol CH2OHCHOHCH2OH (glycerín) Sirupovitá bezbarvá kapalina nasládlé chuti, neomezeně mísitelná s vodou. Vyrábí se z propenu nebo hydrolýzou tuků. Používá se v kosmetickém průmyslu, k přípravě léčiv (laxativa), v potravinářství a pro výrobu plastů. Jeho nitrací vzniká glyceroltrinitrát, známější pod označením nitroglycerín. Je to surovina pro výrobu dynamitu a také léků při onemocnění srdce. Etylenglykol, Glycerol

Fenol, Naftoly Fenol C6H5OH Nejjednodušší aromatický alkohol. V čistém stavu je to bezbarvá krystalická látka nepříjemného zápachu, která na vzduchu tmavne. Leptá pokožku a sliznice. Získává se zpracováním černouhelného dehtu. Má široké využití k výrobě barviv, léčiv, pesticidů, plastů, umělých vláken. Je třeba jej důsledně odstraňovat z odpadních vod například adsorpcí na aktivním uhlí. Naftoly C10H7OH 1-naftol a 2-naftol jsou bezbarvé krystalické látky, vzájemně izomerní. Mají použití v organických syntézách a při výrobě barviv. 1-naftol je metabolitem některých insekticidů a naftalenu. Je jednou z látek podezřelých ze snižování hladiny testosteronu u mužů. Fenol, Naftoly

Další fenoly Kresoly (o-kresol, m-kresol, p-kresol) Jsou to kapaliny s desinfekčními účinky. Dinitro-o-kresol je používán jako herbicid. Benzendioly (pyrokatechol, resorcinol, hydrochinon) Využívají se k organickým syntézám. Pyrokatechol a hydrochinon se používají jako složka fotografických vývojek. Resorcinol má baktericidní, fungicidní, antiseboroické (snižuje tvorbu mazu) a antipruriginózní (snižuje svědivost kůže) účinky, proto je využíván v dermatologii. Kyselina pikrová (trinitrofenol) Jedovatá žlutá krystalická látka, základem komerčních výbušnin typu Ekrazit. Další fenoly

Kolář K. , Kodíček M. , Pospíšil J Kolář K., Kodíček M., Pospíšil J.: Chemie II (Organická a biochemie) pro gymnázia. 1.vydání.Praha: SPN, 2000. ISBN 80- 85937-49-2 McMurry, J.: Organická chemie. 1.vyd., Brno, 2007. ISBN 978-80- 214-3291-8. Pacák, J., Čipera, J., Halných, J., Hrnčiar, P., Kopřiva, J.: Chemie pro II. ročník gymnázií. 1.vyd., Praha, 1985. Vacík, J., Barthová, J., Pacák, J., Strauch, B., Svobodová, M., Zemánek, F.: Přehled středoškolské chemie. 1. vydání, Praha, 1990. ISBN 80-04-22463-6 Použitá literatura