Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkoholy VY_32_INOVACE_G2 - 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkoholy VY_32_INOVACE_G2 - 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 Alkoholy VY_32_INOVACE_G2 - 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Alkoholy jsou deriváty uhlovodíků – koncovka -ol obsahují charakteristickou skupinu –OH

3 Methanol (methylalkohol, dřevný líh) CH 3 OH bezbarvá kap. prudce jedovatá – oslepnutí, smrt (60ml, děti 8ml) vzniká při suché destilaci dřeva Použití: rozpouštědlo, při výrobě bionafty – palivo, palivové články budoucnosti (do notebooků)

4 Ethanol (elhylalkohol = líh) CH 3 -CH 2 OH vzniká kvašením ovocných cukrů a šťáv, následně se destiluje průmyslově se vyrábí kvašením bramborového škrobu Použití: rozpouštědlo, palivo, alkoholické nápoje

5 Pozor!!! Ethanol má omamné účinky a působí návykovitě. Dávky se musí zvyšovat. alkoholik = abstinent = delirium tremens = stav doprovázející těžkou opilost (zmatenost, halucinace, výpadky paměti) abstinenční příznaky = vznikají při léčbě alkoholiků (třes, úzkost, nevolnost)

6 Promile = jednotky udávající množství alkoholu v krvi do 0,3% 0 se účinky neprojevují 1,5% 0 mírná opilost 3% 0 těžká opilost 4% 0 většinou otrava alkoholem Pozn. 0,4% 0 je 0,5l piva dvanáctky, 2dl vína, 0,5dl lihoviny

7 Fenoly jsou odvozeny od arénů skupina –OH se váže na benzenové jádro

8 např. fenol C 6 H 5 OH žíravina, toxická látka použití: výoba barviv, plastů, dezinfekcí

9 Vícesytné alkoholy např. ethandiol – 2 skupiny propantriol – 3 skupiny... obsahují více skupin –OH

10 Ethylenglykol (ethandiol) CH 2 OH-CH 2 OH nemrznoucí směs do chladičů aut – např. Fridex výroba plastů použití:

11 Glycerol (glycerin, propantriol) CH 2 OH-CHOH-CH 2 OH Použití: nemrznoucí směs do chladičů aut výroba plastů přidává se do krémů a mastí – zadržuje vlhkost výroba dynamitu (Alfréd Nobel) Vyrábí se rozkladem tuků.


Stáhnout ppt "Alkoholy VY_32_INOVACE_G2 - 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google