Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné."— Transkript prezentace:

1 Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné. Příklady jednosytných fenolů: fenol, kresoly, naftoly Příklady vícesytných fenolů: benzendioly- pyrokatechol, resorcinol, hydrochinon

2

3 Výskyt fenolů Fenoly podobně jako alkoholy se vyskytují hojně, hydroxylové skupiny obsahují např. steroidy a alkaloidy.

4 Fyzikální vlastnosti fenolů
Jsou to tuhé látky. Bezbarvé látky, které na vzduchu oxidují a mění barvu, např. fenol hnědne. Jednosytné fenoly se rozpouštějí ve vodě málo, vícesytné fenoly se rozpouštějí lépe.

5 Chemické vlastnosti fenolů
Fenoly jsou slabší zásady než alkoholy a silnější kyseliny než alkoholy. Proto reagují fenoly i s roztoky alkalických hydroxidů za vzniku fenolátů nebo-li fenoxidů. Napište reakci fenolu s roztokem NaOH: Vzniká voda a fenolát sodný. Probíhá u nich elektrofilní substituce snadněji než u arenů.

6 Chemické vlastnosti fenolů
Oxidace: V praxi se využívá oxidace dvousytných fenolů, které mají hydroxyskupiny v poloze ortho a para. Probíhá snadno a proto se používají jako redukční činidla. Jejich oxidací vznikají chinony. Chinony jsou cyklické diketony. Např. oxidace hydrochinonu na p-benzochinon.

7 Zástupci fenolů Fenol C6H5OH je bílá krystalická látka, je leptavý a jedovatý. 2% roztok se nazývá karbolová voda a používal se k desinfekci. Dnes se používá jako syntézní látka na výrobu léčiv, barviv, výbušnin a plastů. Pyrokatechol C6H4(OH)2 benzen-1,2-diol Hydrochinon C6H4(OH)2 benzen-1,4-diol Oba se používají jako silná redukční činidla, jako fotografické vývojky. Resorcinol C6H4(OH)2 benzen-1,3-diol se používá na výrobu barviv. Kresoly – hydroxytolueny se používají jako dezinfekční prostředky. α-naftol a β-naftol se používají na výrobu azobarviv.


Stáhnout ppt "Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné."

Podobné prezentace


Reklamy Google