PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

3.národní seminář k projektu RegMet
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Správní právo Pojem správního práva.
Nástroje územního plánování
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
NEJISTOTA MĚŘENÍ V ROZHODOVÁNÍ
Základní registry veřejné správy
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Soustava veřejných rozpočtů II.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Organizace Státní správy
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Měření vybraných technických parametrů v uzlových bodech Karel Šefčík, Český metrologický institut (moderátor) Ladislav Pospíchal, MEgA Měřicí Enegetické.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
ETALONY P4a.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Kalibrace analytických metod
2. I NFORMAČNÍ ZDROJE V OBLASTI BOZP Ing. Lucie Václavková.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Státní správa Petr Machala.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
„AUTORIZACE METROLOGICKÝCH STŘEDISEK K OVĚŘOVÁNÍ TACHOGRAFŮ – SPOLUPRÁCE ÚNMZ A ČKS“ Ing. Jiří Kuba Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Česká inspekce životního prostředí
Organizace veřejné správy
Odbor životního prostředí MHMP
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE

Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo vnitra Ministerstvo průmyslu a obchodu Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo zemědělství Ministerstvo dopravy a spojů Ministerstvo životního prostředí Český úřad zeměměřičský a katastrální Český báňský úřad Státní úřad pro jadernou bezpečnost Český úřad bezpečnosti práce Státní ústav pro kontrolu léčiv Výzkumný ústav bezpečnosti práce Státní ústav radiační ochrany Státní veterinární správa ČR Státní zdravotní ústav Český telekomunikační úřad letecký průmysl (avionika) EMC životní prostředí zdravotnictví zdraví a bezpečnost práce legální metrologie potravinářství doprava ORGÁNY A SEKTORY

POŽADAVKY JEN ZDÁNLIVĚ SAMOZŘEJMÉ Číselné údaje mezních hodnot v regulačních opatřeních musí být stanoveny s ohledem na fyzikální realitu, na povahu měřených objektů a na realizovatelnost metod měření. Musí být použity vhodné metody a postupy pro všechny zkoušky a/nebo kalibrace. Vhodné je používání mezinárodních, regionálních nebo národních norem a akreditovaných laboratoří.

Pokud nejsou k dispozici technické normy pro dané měření, je nutné přesně validovat metodu a postup validace popsat. Návaznost měření má být zajištěna od nejnižšího stupně měření až k etalonům mezinárodním (jednotkám SI) a to cestou národního metrologického institutu, který je účastníkem Ujednání (CIPM) MRA a deklarují příslušné kalibrační a měřicí schopnosti v databázi BIPM. POŽADAVKY JEN ZDÁNLIVĚ SAMOZŘEJMÉ

POŽADAVKY, VYŽADUJÍCÍ ZÁSAH ODBORNÍKA Nejsou-li k dispozici příslušné etalony a metody měření, měl by být co nejdříve iniciován příslušný výzkum. Tam, kde není návaznost na jednotky SI možná, vytvoření návaznosti na certifikované referenční materiály, používání specifických metod nebo uznávaných standardů, které jsou přesně popsány a porovnány ve vhodných programech mezilaboratorního porovnání. Musí být zajištěno korektní stanovení nejistot měření a jednoznačně popsána interpretace výsledků měření.

DOPORUČENÍ I. Stanovení, zda vyvíjený předpis a jeho provádění bude vyžadovat měření a jestliže ano, které veličiny budou měřeny. Ověření technických možností včetně úvahy o poměru nákladů k přínosu. Analyzovat poměr mezi nutnou ochranou veřejných zájmů a případným vytvářením překážek obchodu (nadbytečnými požadavky regulace).

DOPORUČENÍ II. Stanovované meze mají souhlasit co nejvíce s limity stanovenými u relevantních partnerů, přinejmenším v Evropě, ale i s uvážením dalších regionů. Tyto limity by měly být přijaty v co nejširší možné zóně (přinejmenším v Evropě a přednostně meziregionálně).

DOPORUČENÍ III. Zjištění stavu techniky v potřebné oblasti, konzultace problematiky měření s metrologickými orgány. Rozvaha měřitelnosti daných mezí. Ověření dostupných kalibračních a měřicích schopností a zajištění návaznosti. Případně včasné zadání výzkumu a vývoje. Nejsou-li k dispozici odpovídající technické předpisy nebo normy, zabezpečit validaci specifických metod měření.

DOPORUČENÍ IV. Obracet se na národní metrologické instituce, které jsou signatáři Ujednání o vzájemném uznávání státních etalonů a certifikátů vydávaných NMI (CIPM MRA) a využívat kalibračních a měřicích schopností deklarovaných v databázi KCDB vedené BIPM.