3/30/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

BSP Kick off meeting, June 16 03
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Evropský sociální fond v ČR
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
4/16/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
KB – tradiční partner českých potravinářů a zemědělců
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

3/30/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU tel: , mobil:

Osnova prezentace Úloha Potravinářské komory ČR Česká technologická platforma pro potraviny (PK ČR administrátor a koordinátor ČTPP – zvyšování konkurenceschopnosti českého potravinářského průmyslu) Budoucí vývoj potravinářského průmyslu (Strategie pro růst - České zemědělství a potravinářství v rámci SZP EU - MZe) 2

Úloha Potravinářské komory ČR Hlavní činností Potravinářské komory ČR je: Zastupování zájmů potravinářského průmyslu a zpracovatelů zemědělské p rodukce aktivně působících na území České republiky vůči orgánům státní správy, orgánům a organizacím EU a jiným orgánům a organizacím Potravinářské odborné a technologické poradenství v oblasti zpracování zemědělské produkce, nápojů a výroby potravin včetně připomínkových řízení legislativních novel a podpůrných programů. Spolupráce s ostatními oborovými svazy a společenstvy. Provádění vzdělávacích a školících činností. Podpora a uplatňování vědy, výzkumu, vývoje a inovací (ČTPP). Vedlejší činností Potravinářské komory ČR je zejména: Publikační a propagační činnost v tuzemsku, tak i v zahraničí Provozování potravinářského informačního systému. Poradenství v oblasti platné legislativy, ekonomické činnosti a marketingu. Reklamní činnost. 3

ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY při PK ČR (zal. r administrátorem je PK ČR) V současnosti 95 členů v rámci celého potr. řetězce, od prvovýrobců, (vč. maloobchodu, výzkumných organizací) až po spotřebitele Hlavní cíle v souladu se záměry ETP (Evropské technologické platformy) Zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu ČR prostřednictvím: Podpory inovací Transferu znalostí Vzdělávání a publikační činnosti 4

Evropský rozměr Problémy na úrovni jednotlivých členských zemí i EK (účast MSP, neúčast velkých podniků, komunikace, financování) Z 38 platforem EK lze 8 vnímat jako platformy agrárně – potravinářského sektoru PK je jedním ze zakládajících členů ETP FOOD for LIFE v roce 2005 jako aktivita CIAA 5

Evropský rozměr Evropské TP na které jsou vázány národní TP a jsou v souladu s vizemi HORIZON 2020: 1.Strategický rozměr (tvorba strategií, analýza barier pro inovace, hledání příležitosti průmyslu) 2. Mobilizační rozměr (vytváření partnerství a priorit) 3. Komunikační rozměr (transfer znalostí a sdílení informací) 6

Evropské (EU - 27) srovnání úrovně inovací v potravinářském průmyslu 7

Podpora inovací ve strategických dokumentech PK ČR (prostřednictvím ČTPP) spolupracovala na tvorbě následujících dokumentů Koncepce zemědělského aplikovaného výzkumu a vývoje do r Strategie pro růst – české zemědělství a potravinářství v rámci SZP EU po r Programové prohlášení vlády ČR 8

Vzdělávání a publikační činnost Evropské projekty – Leonardo da Vinci – Open New Food, AIFoost PRV – informační s vzdělávací akce ve spolupráci s PK ČR, VŠCHT a dalšími partnery Publikace (vlastní, spolupráce s univerzitami, výzkumnými ústavy, spotřebitelskými organizacemi aj.) Články, PR aktivity, web. stránky aj. 9

Podpůrné programy rezortů MZe a MPO Programovací období 2007 – 2013 PRV - Podopatření I Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií v potravinářství (MZe) OP PI – Operační program podnikání a inovace (MPO) Účast v evropských projektech: - 6.RP: SMEsNET (malé a střední podniky), ENFI (možnosti financování inovací), ICARE (omezení kontaminantů - akrylamid), TRUEFOOD (tradiční potraviny), Barleybread (pečivo na bázi ječmene) - 7. RP: Propraline (pralinky), Safebag (balení), Foodmanufuture (analýzy budoucí výroby potr.), Bio-board (nové obaly), Nuage (výživa starší populace), Compete (konkurenceschopnost), TeRiFiQ (snížení obsahu soli) - IEE: FABiogas (bioenergie) Programovací období 2014 – 2020 (inovace) Příprava programovacích dokumentů v rámci: PRV – Program rozvoje venkova II. pilíř (MZe) OP PIK – Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (MPO) 10

PODPORA TRANSFERU INOVACÍ (PRV 2007 – 2013) 2. kolo4. kolo7. kolo10. kolo11. kolo12. kolo13. kolo18. kolo Počet zaregistrovanýc h projektů (ks) Částka za zaregistrované projekty (Kč) Počet schválených projektů (ks) Částka za schválené projekty (Kč) Úspěšnost žadatelů 33%20%80%61%67%64%47%20% Podané žádosti o proplacení (ks) Částka za podané žádosti o propl. (Kč) Proplacené projekty (ks) Proplaceno (Kč)

Příklady úspěšných inovativních, potravinářských projektů v rámci PRV 2007 – 2013*) Madeta, a.s. – Zvýšení efektivity zrání sýrů pod mazem a vývoj nového typu sýra, dotace ,- Kč. BOHEMILK, a.s. – Inovace výroby a balení čerstvého mléka, dotace ,- Kč. ZŘUD MASOKOMBINÁT Písek CZ, a.s. – vývoj celosvalových masných výrobků se sníženým obsahem procesních a exogenních kontaminantů, dotace ,- Kč. *) zdroj SZIF 12

Nastavení podmínek pro podporu inovací v rámci PRV 2014 – 2020 Přístup potravinářských výrobců k podporám inovací v rámci nového OP PIK (MPO) Spolupráce při přípravě nové koncepce agrárního výzkumu 13 Budoucí priority

Cíle Konkurenceschopnost českého potravinářského průmyslu - znamená: 1.Rovný přístup potravinářských výrobců k národním i evropským podporám 2.Férový přístup do české maloobchodní sítě a ke konečnému spotřebiteli 3.Podpora exportu přidané hodnoty 14

Budoucí vývoj českého potravinářského průmyslu Strategie pro růst – České zemědělství a potravinářství v rámci SZP EU po r Teze I. Ekologicky šetrný růst efektivnosti a produktivity potravinářství Cíle: Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé; Zlepšení logistiky v dodávkách zemědělské suroviny; Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací a ve vztahu a ve spolupráci s inovačními aktivitami zemědělských podniků; Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství. 15

Budoucí vývoj českého potravinářského průmyslu Teze II. Posilování významu potravinářství na domácím trhu a růst jeho exportní výkonnosti Cíle: Orientace na kvalitu a bezpečnost české potrav. produkce (podpora KLASA, REG. Potraviny, ČV garantováno…, EU - CHZP, CHGZ, ZTS, BIO) Realizace výrobkových inovací v potravinářství; Zvýšený důraz na marketing české potravinářské produkce doma i v zahraničí; Zvýšená podpora exportu potravin s vyšší přidanou hodnotou (realizace nových proexportních opatření); Vzdělávání spotřebitelů ve prospěch spotřeby potravin s vysokým podílem české suroviny (s důrazem na aspekty domácí zaměstnanosti a kvality); Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství (inovace); Zvýšení produkce a rozvoj trhu s biopotravinami. 16

Budoucí vývoj českého potravinářského průmyslu Teze III. Zvýšení významu potravinářství v zaměstnanosti a rozvoji venkova Cíle: Růst významu malých a středních podniků zejména v ekonomicky citlivých regionech. Další rozvoj regionálních a místních trhů. Snižování nadměrných transportů potravinářského zboží, spojených se spotřebou energie a poškozováním životního prostředí ČR. 17

Děkuji za pozornost Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU Adresa:Počernická 96/242, Praha 10 - Malešice Telefon: Fax: web: 18