Vliv zátěže na výkon organismu a fyzika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Fyziologické aspekty PA dětí
V 6. výzvě OPPA uspěl náš projekt v konkurenci 407 dalších projektů
Bakalářská práce Vzduchotechnika včera dnes a zítra
Bakalářský studijní obor Marketing a obchod
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
ROMAN BUDSKÝ VEDOUCÍ BESIP Prázdniny. ateaateatad Riziko dopravních nehod o prázdninách.
Zdravý životní styl základní principy.
Zátěžové testy.
Zásady výživy sportovce
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
 1. Třídní schůzka + plenární schůze SRPDŠ čtvrtek PS od 15.30hod., TS od hod.   2. Třídní schůzka úterý nižší.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
B V M T část 2. Mikrovlnná technika 1.
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
PŘIROZENÁ ANTIKONCEPCE
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Cévní a dýchací soustava
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Funkční testy sportovců
Fyziologické aspekty sportovních her Cíl: 1)Možnosti využití sledování ANS při řízení tréniku 2) Aplikace poznatků nabytých ve FYZZ do jednotlivých sportovních.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Biofyzika dýchání. Spirometrie
Potraviny pro zvláštní výživu
Minutový srdeční výdej
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Minutový srdeční výdej, jeho regulace a principy měření
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Popularizační a vzdělávací aktivity pro studenty a učitele středních a základních škol Oddělení obecné fyziky a didaktiky, Ústav fyzikální elektroniky.
Disociační křivka Hb pro O2, faktory ovlivňující vazbu O2 na Hb
Spirometrie Spirometry.
Základy chemické kinetiky
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Dýchací systém Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Prohlížet si ženská prsa je zdravé pro muže a prodlužuje jejich život. Bylo to publikováno ve studii německých výzkumníků.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
FYZIOLOGIE PRO RVS Milan Mojžíš A34/dv.207 Konzultační hodiny:
Spirometrie Spirometry.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OVLIVŇUJE SPORTOVNÍ AKTIVITA MIGRÉNU?
Studijní obor Management sportu
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Studijní obor Bc. Regenerace a výživa ve sportu NMgr
KATEDRA ARCHITEKTURY ATELIÉROVÁ TVORBA I.
Aplikovaná elektronika
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Vliv zátěže na výkon organismu a fyzika Vypracoval: Vojtěch Lazecký Vedoucí práce: RNDr. Renata Holubová, CSc.

Cíl práce Rozbor fyziologických parametrů, charakterizující odezvu organismu na různé druhy zátěže. Zaměřuji se zejména o výkon organismu pod vlivem např. kofeinu, alkoholu, nikotinu, energy nápojů apod.

Co zkoumám? Zaměřuji se, jak se mění pod vlivem fyzické zátěže s ovlivňujícími faktory, tyto parametry: Teplota Tepová frekvence EKG Výkon na rotopedu Vitální kapacita plic

Kde a na kom probíhají testy? Jako respondenti jsou osloveni studenti PřF. Pro měření budou využity přístroje dostupné na Katedře experimentální fyziky.

Pokusy: Po požití ovlivňujícího faktoru provádím na respondentech do 1 hodiny: Zátěžovou elektrokardiografie (Jízda na rotopedu – (EKG, tlak, tepová frekvence).

Zátěžová elektrokardiografie: Před každým testem musí všichni respondenti splnit tyto podmínky: Spánek (cca 8 hod), den před testem bez větší fyzické zátěže a 12 hod před testem bez ovlivňujících faktorů. Snídaně před testem stejná, bez ovlivňujících faktorů (kofein, alkohol, nikotin, energy drink) Test proběhne ve stejném čase cca 1-2 po lehkém jídle. Budu rozdělovat sportovce a nesportovce

Zátěžová elektrokardiografie Test proběhne pro tyto faktory: Bez faktoru Kofein Alkohol Nikotin? Energy drink Přip: Nedostatek spánku (Nonstop režim) V případě zkolabování či jakýkoliv potíží, mohu zajistit kvalifikovanou 1. pomoc.

Zdroje: Jančík, J., Závodná, E., Novotná, M.: Fyzilogie tělesné zátěže. Rollbergová, A.: Stres při studiu na vysoké škole. Jak trénovat podle výkonu. (www.sportvital.cz) Suchardová, M.: Hodnocení fyziologické zátěže u vybraných profesí na poště. (JČU v Českých Budějovicích, Zdrav.soc.fakulta, bakalářská práce) Kittnar, O.: Lékařská fyziologie. Praha-Grada 2011. Bukáčová, A.: Alkohol a jeho vliv na organismus. (MU v Brně Fakulta sporovních studií, bakalářská práce). Kubíček, P.: Vliv Kofeinu na reakční schopnosti organismu. (MU v Brně Fakulta sporovních studií, bakalářská práce). Andrýsková, Z.: Kofein a jeho význam v dietním režimu adolescentů. (JČU v Českých Budějovicích, Ped.fakulta, bakalářská práce). http://ulb.upol.cz/praktikum/zekg.pdf

Děkuji za pozornost