Sacharidy a metody jejich stanovení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
LIPIDY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Vypracoval Miloslav Čunek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sacharidy.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy.
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Sloučeniny v organismech
SACHARIDY II.
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Cukry Alice Skoumalová.
H ODNOCENÍ KUKUŘIČNÝCH HYBRIDŮ  AUTOR : Ing. M. BRUCKNEROVÁ  ŠKOLITEL: Doc. B. ČERMÁK  ZF JU ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení vlákniny a stravitelnosti v zeleninových salátech Institucionální program UTB Zlín.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
Shredlage v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic – postřehy z praxe Ing. Roman Poštulka, Ph.D. tel
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Sacharidy a metody jejich stanovení Ing. Petra Náměstková

Význam sacharidů tvoří 50 – 80% biomasy pícnin důležité úlohy v primárním metabolismu, přenosu energie, zásob a ve stavbě struktury rostliny pro přežvýkavce hlavní zdroj energie v krmivu, uvolněné z cca 90 % v bachoru strukturální sacharidy zajišťují normální funkci bachoru, stimulují žvýkání, slinění, přispívají k pufrovací kapacitě v bachoru a regulují příjem píce

Dělení sacharidů I. nestrukturální sacharidy (NSC) uvnitř buňky, stravitelnější cukry, škroby, organické kyseliny, fruktany, sacharóza fermentace v bachoru závisí hlavně na druhu krmiva a na úpravě objemných krmiv objemná krmiva: NSC = sacharóza, fruktany, jednoduché cukry jadrná krmiva a kukuřičná siláž: NSC = především škrob strukturální sacharidy tvoří obal buňky, obtížněji stravitelné ADL ….. acidodetergentní lignin ADF ….. acidodetergentní vláknina NDF ….. neutrálně-detergentní vláknina CF ….. hrubá vláknina, označení nepřesné

Dělení sacharidů II. monosacharidy : pentózany (arabinóza, ribóza, xylóza) hexózany ( glukóza, fruktóza, manóza, galakóza ) disacharidy : sacharóza, maltóza, laktóza, celobióza trisacharidy : rafinóza polysacharidy : pentózany ( arabany, xylany ) hexózany ( škrob, glykogen, celulóza, inulin ) ostatní ( lignin, pektiny, suberin, kutin )

Vláknina nerozpustná frakce celulóza – ve vodě, zředěných kyselinách a zředěných louzích a v org.rozpouštědlech nerozpustná hemicelulózy – část rozpustná ve vodě lignin – nerozpustný, vázán na hemicelulózu a částečně i na celulózu rozpustná frakce pektin – značná část rozpustná ve vodě nestravitelné oligosacharidy : a) gumy – neutrální soli vysokomolekulárních kyselin b) vosky – za horka rozpustné, směs esterů vyšších jednosytných mastných kyselin a alkoholů

Vývoj hodnocení stanovení vlákniny I. H. Einhof (1806) : kyselá a zásaditá hydrolýza H. Davy (1814) : vláknina izolována varem ve vodě a alkoholu Sprengel (1832) : celulóza hydrolyzována v prostředí kyseliny, louhu a chlorové vody Schulze (1857) : pro stanovení vlákniny oxidační hydrolýza v prostředí kyseliny dusičné a chlorečnanu draselného

II. W. Henneberg a F. Stohman (1860) : dvoustupňová hydrolýza varem v slabě kyselém (30 min.) a slabě zásaditém (30 min.) prostředí  „hrubá vláknina“ (CF) = Weendeský způsob hodnocení krmiv kyselina rozpouští část celulózy a zásada část ligninu  NEPŘESNÉ, neurčuje aktuální množství vlákniny v krmivu P.J. van Soest (1963) : ADF …. hodinový var v roztoku kyseliny sírové, rozpouští se hemicelulóza  ADF tvořena celulózou a ligninem + tepelně poškozený protein (Maillardova reakce), silice, taniny : NDF …. hodinový var v neutrálním roztoku laurylsulfátu sodném, nerozpouští nic  NDF tvořena celulózou, hemicelulózou a ligninem : ADL …. po analýze ADF vzorky krmiva do 72%-ní kyseliny sírové  ADL tvořeno nerozpustným ligninem

III. O. Theander a P. Aman (1982) : plynová chromatografie na stanovení strukturálních monosacharidů R.D. Williams a W.D. Olmsted (1935) : využití enzymů : pankreatin pro odstranění škrobu a proteinu, následovala kyselá hydrolýza a stanovení cukerných frakcí Hellendoor (1975) : pepsin pro hydrolýzu proteinu a pankreatin pro následnou hydrolýzu škrobu Richte a Třináctý (2000) : celuláza pro hydrolýzu celulózy

Přístroj ke stanovení jednotlivých frakcí vlákniny ANKOM technology Fiber analyzer udržuje stálou teplotu 100C kontrola času analýzy