Rostislav Krejcar odbor elektroenergetiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Podpora výroby elektřiny z OZE a druhotných surovin v roce 2009
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Připojení fotovoltaických elektráren
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Ceny obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů na rok 2007 Rostislav Krejcar.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Rostislav Krejcar odbor elektroenergetiky Podpora výroby elektřiny z biomasy, bioplynu a druhotných energetických zdrojů Rostislav Krejcar odbor elektroenergetiky

TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ Obsah prezentace Stručné představení ERÚ Základní legislativa - změny Podpora výroby elektřiny z biomasy na rok 2010 Podpora výroby elektřiny z bioplynu na rok 2010 Druhotné energetické zdroje Statistika a dopad podpory na konečné zákazníky 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ Představení ERÚ Energetický regulační úřad je ústředním orgánem státní správy se samostatnou kapitolou státního rozpočtu, vznikl v roce 2001 na základě energetického zákona č. 458/2000 Sb., v platném znění Základní úlohy ERÚ : podpora hospodářské soutěže, tj. podpora vytvářením funkčních pravidel trhu s elektřinou a plynem ochrana zájmů spotřebitelů v těch oblastech energetických odvětví, kde není možná konkurence podpora využívání obnovitelných zdrojů energie dále druhotných zdrojů energie a kombinované výroby elektřiny a tepla rozhoduje spory vyplývající ze smluvních vztahů mezi držiteli licencí a zákazníkem - možnost řešení sporů mimosoudně, pokud se na tom účastníci dohodnou vydává licence právo podnikat v energetických odvětvích 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Základní legislativa – změny Vyhláška ERÚ č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, v platném znění (novela č. 364/2007 Sb., resp. 409/2009 Sb.) Novelizace parametrů každé 2 roky (2007, 2009, …) Příklady technických a ekonomických parametrů pro některé druhy OZE: 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Podpora biomasy 2010 Technicko-ekonomické parametry – beze změn Předpokládaná cena biomasy na rok 2010 – beze změn Kategorie 1 – 175 Kč/GJ Kategorie 2 – 120 Kč/GJ Kategorie 3 – 70 Kč/GJ Nová kategorie pro spalování čisté biomasy ve stávajících lokalitách tzn. u zdrojů, kde proběhla změna paliva z uhlí na biomasu a to bez investice do elektrárenského bloku Nárůst stávajících výkupních cen o 2 % Výrazný nárůst zelených bonusů Charakteristika výrobny Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] Zdroj spalující čistou biomasu < 75 000 > 5 000 Zdroj zplyňující biomasu > 5 000 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Podpora biomasy 2010 (Cenové rozhodnutí č. 4/2009) Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1 v nových výrobnách nebo zdrojích od 1.1.2008 do 31.12.2010 4580 (4490) 3610 (2950) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2 v nových výrobnách nebo zdrojích od 1.1.2008 do 31.12.2010 3530 (3460) 2560 (1920) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3 v nových výrobnách nebo zdrojích od 1.1.2008 do 31.12.2010 2630 (2570) 1660 (1030) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1 před 1.1.2008 3900 (3820) 2930 (2280) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2 před 1.1.2008 3200 (3130) 2230 (1590) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3 před 1.1.2008 2530 (2480) 1560 (940) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1 ve stávajících výrobnách 2830 1860 Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2 ve stávajících výrobnách 2130 1160 Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3 ve stávajících výrobnách 1460 490 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2009

Datum uvedení do provozu Podpora biomasy 2010 (Cenové rozhodnutí č. 4/2009) Datum uvedení do provozu Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S1 a fosilních paliv 1370 (1350) Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S2 a fosilních paliv 700 (690) Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S3 a fosilních paliv 50 (40) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P1 a fosilních paliv 1640 (1620) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P2 a fosilních paliv 970 (960) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P3 a fosilních paliv 320 (310) V závorkách jsou uvedeny hodnoty zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2009 Zohledněn nárůst ceny uhlí (průměr ceny uhlí u spolusp. zdrojů) Zohlednění ceny emisních povolenek 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Vývoj výroby elektřiny z biomasy 10. prosince 2009 Zdroj: Statistika ERÚ TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Podpora bioplynu 2010 Nové technicko-ekonomické parametry Charakteristika výrobny Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] Výrobny spalující skládkový plyn, kalový plyn < 50 000 > 7 000 Výrobny spalující bioplyn včetně nové technologie produkce bioplynu < 110 000 (120 000) > 7 500 (7 800) Výrobny spalující důlní plyn < 50 000 V závorkách jsou uvedeny hodnoty parametrů podle vyhlášky č. 364/2007 Sb. U bioplynových stanic zohledněn pokles palivových nákladů – Agregovaného indexu, výkupní ceny ponechány na úrovni roku 2009 Skládkový, kalový a důlní plyn – nárůst výkupní ceny o 2 % Nárůst ceny zelených bonusů - pokles ceny SE o více než 30 % 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Podpora bioplynu 2010 (Cenové rozhodnutí č. 4/2009) Druh obnovitelného zdroje Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Spalování bioplynu v bioplynových stanicích kategorie AF1 4120 (4120) 3150 (2580) Spalování bioplynu v bioplynových stanicích kategorie AF2 3550 (3550) 2580 (2010) Spalování skládkového plynu a kalové plynu z ČOV po 1. lednu 2006 2470 (2420) 1500 (880) Spalování skládkového plynu a kalové plynu z ČOV od 1. ledna 2004 do 31. prosince 2005 2790 (2730) 1820 (1190) Spalování skládkového plynu a kalové plynu z ČOV před 1. lednem 2004 2900 (2840) 1930 (1300) Spalování důlního plynu z uzavřených dolů V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2009 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Vývoj výroby elektřiny z bioplynu Zdroj: Statistika ERÚ 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ Druhotné zdroje Degazační plyn (důlní plyn z otevřených dolů) příspěvek 1210 Kč/MWh (600 Kč/MWh) nárůst způsoben poklesem ceny silové elektřiny Ostatní druhotné zdroje jednotný příspěvek ve výši 45 (45) Kč/MWh Kategorizace druhotných zdrojů Na základě studie ČVUT není kategorizace druhotných zdrojů v současné době aktuální ERÚ nevylučuje možnou kategorizaci v budoucnosti V závorkách jsou uvedeny hodnoty příspěvků pro dané kategorie pro rok 2009 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ Statistika OZE za rok 2008 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Statistika – podíl OZE (2000 – pol. 2009) Vývoj výroby elektřiny z OZE směrem k indikativnímu cíli Zdroj: Statistika ERÚ 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Dopad podpory OZE na KZ - 2 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Finanční dopady podpory OZE, KVET a DZ do cen konečných zákazníků - 2 Vícenáklady na fungování nastaveného systému podpory OZE : 2004 1,785 miliard Kč 2005 2,017 miliard Kč 2006 1,958 miliard Kč 2007 2,659 miliard Kč 2008 3,203 miliard Kč 2009 2,033 miliard Kč 2010 7,414 miliard Kč 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ Shrnutí Postupné úpravy/ zlepšování legislativy, legislativa reaguje na vývoj v oblasti OZE Biomasa nárůst podpory o 2 %, nová kategorie čisté biomasy ve stávajících lokalitách Bioplyn stagnace podpory z důvodu poklesu palivových nákladů Na základě studie ČVUT není kategorizace druhotných zdrojů v současné době aktuální Obrovský nárůst podpory OZE do cen pro konečné zákazníky 10. prosince 2009 TECHNICKÉ SYSTÉMY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

Děkuji za pozornost www.eru.cz