ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Biotické podmínky života
Život na Zemi.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Charakteristika ekosystému
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Složky krajiny a životní prostředí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Základní skupiny organismů
LES ŘASY.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Potravní pyramida, potravní řetězec
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Rostliny.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída

Podmínky života na Zemi Život- soubor složitých přírodních dějů, které probíhají v organizmech Podmínky života na Zemi Voda- vznikl v ní život a je součástí těl organizmů Živiny – patří sem látky organické- tuky, cukry, bílkoviny (živočichové, houby, bakterie), tak i anorganické – oxid uhličitý, minerální látky (rostliny, sinice) Kyslík – je důležitý pro dýchání většiny organizmů Sluneční záření- základní zdroj energie

Rozmanitost života na Zemi Zemský povrch podléhá neustálým změnám. Těmto změnám se musí přizpůsobit i vše živé. Rozmanitost organizmů- jejich tvar, barva, velikost a stavba těla souvisí s životním prostředím, ve kterém žijí. Ti, kteří nejsou schopni se přizpůsobit, vymírají.

Potravní vztahy organizmů Organizmy žijící na jednom území jsou ovlivněny jak neživou přírodou, tak i ostatními organizmy. Soubor těchto organizmu s neživou přírodou se nazývá ekosystém. Ty mohou být : vodní – rybník, moře aj. nebo suchozemské – les, louka aj.

(tvoří- produkují základní živiny). Mezi organizmy existují potravní vztahy, které umožňují koloběh látek a energie. 1. Producenti -jsou základem ekosystémů a tvoří je zelené rostliny, které jsou schopné se živit sami pomocí fotosyntézy (tvoří- produkují základní živiny).

a) býložravci-živí se rostlinou potravou (jelen, včela) 2. Konzumenti – neumí vytvářet živiny, musí je získat v potravě- konzumací. a) býložravci-živí se rostlinou potravou (jelen, včela) b) všežravci – živí se rostlinou i živočišnou potravou (bažant, prase) c) masožravci – predátoři, požírají jiné živočichy (orel, vlk)

3. Rozkladači – rozkládají těla producentů i konzumentů na jednoduché látky, jsou to zejména bakterie, houby aj. (žížaly, hrobaříci)- umožňují oběh látek v přírodě.

Předávání živin mezi producenty, konzumenty a rozkladači se nazývá potravní řetězec. (tráva- saranče- koroptev- káně) rozkladači

Grafické znázornění této závislosti se nazývá potravní pyramida Grafické znázornění této závislosti se nazývá potravní pyramida.(nejpočetnější jsou producenti, nejméně je masožravců).

Existují i zvláštní potravní vztahy: a) parazitismus – jeden organizmus-parazit (cizopasník) žije na úkor jiného- hostitele(blecha, tasemnice) b) symbióza – vzájemné výhodné soužití dvou organizmů, které si vzájemně prospívají(mravenci a mšice)

Zkoumání přírody Metody zkoumání přírody: a) pozorování: nezasahujeme do průběhu děje- lze to pomocí zraku, dalekohledem (vzdálené objekty), lupou (detaily toho, co vidíme), mikroskopem (objekty okem neviditelné). b) pokus: vědomě zasahujeme do zkoumaného děje. O pozorování i pokusu je nutno vést záznamy, vyhodnocovat je a vyvozovat závěry.