Termální Lázně Velké Losiny 26. února 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Národní program podpory cestovního ruchu 2010 – 2013 Podprogram Cestovní ruch pro všechny 16. února 2010.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Budeme tak silní, jak efektivní bude naše spolupráce Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s. Budeme tak silní, jak efektivní bude naše spolupráce.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
NPPCRR Národní program podpory CR v regionech
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
215. Žofínské fórum „Středočeský kraj a rozvoj cestovního ruchu“
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Zasedání RSK
Transkript prezentace:

Termální Lázně Velké Losiny 26. února 2015 Konference: „Cestovní ruch: bohatství v jedinečnosti Jeseníků na dosah“ Termální Lázně Velké Losiny 26. února 2015

Obsah prezentace Návštěvnost krajů Řízení CR v krajích Priority SRR SRR – podporované aktivity v oblasti CR Zdroje financování – ESIF a NPPCR SRR – strategické dokumenty a regionální konference Provázanost SRR a CR Strategické dokumenty v oblasti CR na úrovni krajů Národní a regionální konference CR

Přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízení ČR dle krajů Rok / Kraj 2012 2013 2014 Index 2013/12 (%) Index 2014/13 (%) Podíl kraje na celku (2014) (%)   ČR celkem 43 278 457 43 308 279 43 122 844 100,1 99,6 100 1 Praha 14 443 143 14 654 282 14 805 209 101,5 101,0 34,3 2 Karlovarský 4 776 815 4 583 144 4 517 658 95,9 98,6 10,5 3 Jihočeský 3 153 833 3 188 706 3 222 980 101,1 7,5 10 Olomoucký 1 579 253 1 625 040 1 613 122 102,9 99,3 3,7

Provázanost regionálního rozvoje a CR Cestovní ruch je faktor regionálního rozvoje Regiony / kraje: Řízení cestovního ruchu na úrovni regionů (vyplývá ze SRR a zákona o podpoře regionálního rozvoje) Různé podmínky a předpoklady pro rozvoj CR Přínosy CR pro region Znalost nabídky (analýza prostředí, vhodné formy cestovního ruchu) i poptávky (cílové skupiny, jejich požadavky / potřeby) MMR: Koordinace aktivit Nadregionální témata Podpora nadregionálních produktů / projektů Spolupráce s regiony

Řízení CR na úrovni krajů Nejednotný systém řízení CR v krajích Odbory zabývající se CR: 5 x odbor kultury, památkové péče (lázeňství) a CR 4 x odbor regionálního / strategického rozvoje (a rozvoje CR) odbor kultury, vnějších vztahů a CR odbor tajemníka hejtmana / odbor kanceláře hejtmana Oddělení zabývající se CR: 7 x oddělení cestovního ruchu oddělení CR a vnějších vztahů, oddělení sportu a CR, oddělení marketingu a CR, úsek pro CR Krajské / regionální destinační společnosti - 6 Krajské turistické portály - 19

Strategie regionálního rozvoje - priority Priority Strategie regionálního rozvoje: Regionální Konkurenceschopnost Priorita 1 Využití potenciálu rozvojových území Priorita 2 Rozvoj klíčové infrastruktury nadregionálního významu Územní soudržnost Priorita 3 Zkvalitnění sociálního prostředí rozvojových území Priorita 4 Vyvážený rozvoj stabilizovaných území Priorita 5 Oživení periferních území Environmentální udržitelnost Priorita 6 Ochrana a udržitelné využívání přírodních zdrojů v regionech Priorita 7 Ochrana přírody a krajiny, prevence vzniku živelních pohrom a řešení jejich dopadů Veřejná správa a spolupráce Priorita 8 Zkvalitnění institucionálního rámce pro rozvoj regionů Priorita 9 Podpora spolupráce na místní a regionální úrovni

Strategie regionálního rozvoje a CR Cestovní ruch faktor regionálního rozvoje: Potenciál a podmínky rozvoje CR v kraji Priority kraje, strategie kraje Podporované aktivity v oblasti CR např.: Vytváření podmínek pro udržitelnou městskou turistiku - udržitelné využívání stávajících atraktivit cestovního ruchu, vytváření sekundárních a doplňkových atraktivit Dobudování infrastruktury pro volnočasové kapacity (sport, rekreace, zájmová a spolková činnost) Podpora udržitelných forem cestovního ruchu s ohledem na místní potenciál Podpora volnočasových, zájmových sportovních a kulturních aktivit (potřebné zázemí, vlastní aktivity) Závěr: SRR umožňuje podporu rozvoje cestovního ruchu Problematika nástrojů financování priorit v oblasti rozvoje CR ESIF NPPCR 2016 (nový program a nové zaměření programu) Rozpočty krajů, obcí, subjektů cestovního ruchu

ESIF Integrovaný regionální operační program (MMR) Revitalizace kulturních památek Revitalizace a zatraktivnění parků a zahrad u národních kulturních památek Posílení ochrany, uchování, digitalizace, zpřístupnění a využívání kulturního dědictví Program rozvoje venkova (MZe) Pro podnikatele v agroturistice – podpora agroturistiky Operační program podnikání inovace pro konkurenceschopnost (MPO) Rozvoj podnikatelských záměrů pro začínající podnikatele / Poradenství Operační programy přeshraniční spolupráce Zachování a obnova kulturních a přírodních atraktivit Podpora rozvoje infrastruktury a dostupnosti atraktivit CR Koordinace marketingových a propagačních aktivit Udržitelný cestovní ruch, ochrana přírody, podpora biodiverzity Operační program zaměstnanost (MPSV) Rozvoj dalšího vzdělávání, zvyšování znalostí, dovedností a kompetencí pracovníků a konkurenceschopnosti podniků, podpora zaměstnanosti mládeže Operační program rybářství (MZe) Podnikatelé v akvakultuře – činnosti související s cestovním ruchem s nabídkou rybaření Operační program životní prostředí (MŽP) Budování a údržba návštěvnické infrastruktury, usměrňování toku návštěvnosti, informovanost veřejnosti o potřebě ochrany ŽP

Národní program podpory cestovního ruchu Dotační titul s celorepublikovým rozsahem – vyhlašován od roku 2010 Dotace ze státního rozpočtu max. 50% Příjemci: podnikatelské subjekty (obchodní společnosti a fyzické osoby provozující živnost), (v r. 2015) obce (vyjma statutárních měst). Projekty v rozsahu 250 tis. – 5 mil. Kč Cíle Programu a podprogramu: dosažení růstu podílu CR na prosperitě regionů, vytvoření ekonomických podmínek k iniciaci a podpoře aktivit pro rozvoj domácího CR, zachování zaměstnanosti. Podpora tvorby nových produktů cestovního ruchu, aktivní začlenění cílových skupin, pro které je účast na cestovním ruchu obtížná, do aktivit cestovního ruchu , snížení sezónnosti, vytvoření podmínek pro zlepšení infrastruktury cestovního ruchu, zpřístupnění atraktivit.

Počet podpořených projektů Statistika podpořených projektů (členěno dle krajů ČR) v rámci NPPCR v letech 2010-2014   KRAJ Počet podpořených projektů Výše přiznané dotace (v mil. Kč, zaokrouhleně) 1 Jihočeský 30 43,463 2 Středočeský 18 31,613 3 Hl.m. Praha 16 31,338 4 Královéhradecký 15 24,024 5 Plzeňský 10 20,780 6 Zlínský 18,537 7 Moravskoslezský 12 18,298 8 Liberecký 18,264 9 Jihomoravský 13 17,249 Karlovarský 14,741 11 Vysočina 12,948 Olomoucký 12,532 Pardubický 10,616 14 Ústecký 4,391 ČR 179 278,794

Strategie regionální rozvoje Zpracování strategických dokumentů Program / strategie rozvoje územního obvodu kraje (RAP / AP) Zpracování vyplývá ze zákona o podpoře regionálního rozvoje Zaměření a cíle rozvoje kraje zejména s ohledem na dynamický a vyvážený rozvoj kraje Zpravidla obsahuje i pasáž zaměřenou na rozvoj CR na území kraje Vytvoření regionálních konferencí (RSK) Koordinace rozvojových záměrů na úrovni kraje Komunikační platforma – možnosti podpory Doporučení na zaměření výzev Definovaná struktura členství (13 zájmových skupin): Zástupce kraje, měst, obcí, podnikatelů, MAS, NNO, Úřadu práce, atd. Navíc možnost 1 člena dle potřeb regionu – např. oblast CR Nemá právní subjektivitu, nerozděluje finanční prostředky

Provázanost SRR a CR Zpracování strategických dokumentů v oblasti CR na úrovni krajů: Program rozvoje CR kraje podrobnější rozpracování oblasti CR uvedené ve Strategii rozvoje územního obvodu kraje (zpravidla obsahuje: analýzu nabídky, přehled cílů a opatření, nástroje implementace a monitoringu) v souladu s potenciálem a podmínkami rozvoje CR v kraji a aktuální Koncepcí státní politiky CR Marketingová koncepce CR kraje zpracovává krajská destinační společnost, případně kraj navazuje na strategii rozvoje CR kraje, v souladu s Marketingovou strategií cestovního ruchu ČR 2013 - 2020 komplexní marketingový mix kraje (výběr produktů, cílových skupin, způsob propagace a distribuce, nástroje monitoringu, atd.) Akční plány na úrovni kraje

Provázanost SRR a CR Regionální a národní konference cestovního ruchu Koordinace rozvoje CR na území kraje nebo oblasti 5 – 7 členů (samospráva, podnikatelé, NNO, destinační společnosti) Přidružené členství / stálí hosté – zástupci OCR a agentury CzechTourism Pravidelné jednání Národní: Koordinovaný rozvoj CR na národní úrovni, podpora nadregionálních projektů Stálí členové: MMR, CzT 13 zástupců regionálních konferencí / případně možnost využití stávající platformy regionálních koordinátorů Ad hoc členové: Zástupci státní správy, profesní a odborné veřejnosti Další (např. marketing, analýzy, statistiky, atd.)

Děkuji za Vaši pozornost Ing. Martina Pavlásková tel.: +420 234 154 406 e-mail: Martina.Pavlaskova@mmr.cz