Program péče o bobra evropského

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Eva Měráková, Lenka Jandová
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Koncepce environmentální bezpečnosti
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Operační program Životní prostředí
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právní úprava ochrany lesa
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
o ochraně přírody a krajiny
Prioritní osa 4 – Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Právní problematika břehových porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Program péče o bobra evropského Jan Šíma MŽP ČR Jitka Uhlíková AOPK ČR 14. 5. 2014

Historie výskytu bobra v ČR Bobr byl vyhuben v polovině 18. století Byl loven pro maso, tzv. castoreum, kožešinu a z důvodu působení škod. Určitý vliv mohl mít i úbytek vhodných biotopů. V 18. a 19. několik pokusů o chov bobrů (tzv. bobrovny, nejznámější Červený Dvůr, bobrovna u Rožmberka) 1804 -1876 vysazení a následné vyhubení bobrů v jižních Čechách

Chov bobrů u Červeného Dvora (1773-1848)

Rozšíření bobrů na počátku 20. a 21. století Počátek 20. století 1 200 jedinců Počátek 21. století 450 000 jedinců

Migrační směry bobrů do ČR

Novodobé osídlení ČR 1982

Novodobé osídlení ČR 1992

Novodobé osídlení ČR 2002

Novodobé osídlení ČR 2005

Novodobé osídlení ČR

Příčiny současné intenzity vývoje populace bobra evropského v ČR Volná ekologická nika vysoký stupeň adaptability druhu ve specifickém prostředí, resp. malé množství skutečně limitujících faktorů absence stanovištní a potravní konkurence dostatek vhodných biotopů vodních ekosystémů relativně prostupná krajina nedostatek predátorů Reprodukční a migrační schopnosti reprodukční úspěšnost (2-5 mláďat/rok) schopnost primární disperze na velké vzdálenosti (až 80 km za týden, 20km za noc) silná teritorialita (teritorium 1 - 2 km délky toku)

Bobří osídlení Vliv bobřích aktivit na krajinu Hrázování Obydlí negativní pozitivní podmáčení těles komunikací transformace malých povodní zatopení produkčních ploch zlepšení stavu kvality vody Hrázování zvýšení akumulace vody v krajině Obydlí zvýšená eroze břehů, narušení protipovodňových hrází,narušení těles komunikací sedimentace erozních plavenin Bobří osídlení samovolná revitalizace meliorovaných toků ohrožení stability nádrží (rybníky) zvyšování biodiverzity dotčených společenstev rostlin a živočichů škody na zemědělských plodinách Potrava škody na hospodářských dřevinách změna skladby liniových porostů uvolňování dřevin do toku (MVE)

Směrnice 92/43/EHS - příloha II a IV Zákon č. 114/1992 Sb. - zvláště chráněný v kategorii silně ohrožený (vyhláška č. 395/1992 Sb.) + Natura 2000 Zákon č. 449/2001 Sb. - zvěř, kterou nelze lovit V Červeném seznamu – NT, druh zranitelný Zákon č. 115/2000 Sb. - škody způsobené bobrem na tzv. trvalých porostech (volné dřeviny, lesní porosty a nesklizené polní plodiny) hradí stát

Program péče (PP) Program péče je koncepční dokument MŽP Jedná se o soubor ochranných, managementových, administrativních a osvětových opatření při „péči“ o druh, rozsah: 97 stran PP se připravoval 8 let, velký autorský tým, Hlavní autor: Ing. Aleš Vorel (Fakulta životního prostředí ČZU) PP byl přijat MŽP v říjnu 2013 Realizací byla pověřena AOPK ČR Po 10-15 letech jeho realizace bude vyhodnocena jeho účinnost Cíle PP Zabezpečit trvale přežívající populaci bobra evropského v České republice, nezávislou na imigraci ze zahraničí (aktuální početnost populace bobra na našem území: 3500 jedinců) Zajistit biologicky dostatečnou a přitom ekonomicky a společensky udržitelnou míru osídlení bobra evropského na území ČR (Jm kraj: 2000-2013 – finanční kompenzace bobří škod cca 70mil Kč (z. č. 115/2000 Sb.)) Zamezit rozšíření bobrů do oblastí nevhodných pro rozvoj jejich populace (z hlediska rizik škod závažných v měřítku ČR) a minimalizovat střety s ekonomickými aktivitami člověka Zabránit rozšíření bobra kanadského do volné přírody

Zonace diferencované ochrany K zajištění socioekonomické udržitelnosti dlouhodobého výskytu bobra v ČR byla na základě expertní analýzy vytvořena koncepce „zonace diferencované ochrany“ „Zóna A“ – území zajišťující dlouhodobé zachování populace v ČR – reprezentativní území za podhorskou i říční oblast (0,9% území České republiky) „Zóna B“– území umožňující migraci a případný rozvoj populace v nekonfliktních lokalitách – zbývající území, mimo zóny A. a C. (85,9% území České republiky) „Zóna C“ – území s nepřípustnými riziky v případě rozvoje populace bobra (území s dosud nerozvinutým osídlením; geograficky jasně ohraničené) (13,3% území České republiky) Diferenciace ochrany má být metodickým doporučením pro postup orgánů ochrany přírody - nemůže změnit nebo nahradit platnou právní úpravu ochrany bobra evropského

Nejrizikovější území ČR Výsledky GIS-analýzy, která definovala území s nejvyšší koncetrací vodních staveb ohrozitelných bobří aktivitou za současné přítomnosti vhodných biotopů pro rozvoj silné bobří populace. Doprovodné rizikové faktory: blízkost lidských sídel, plochá krajina

Vymezení zóny C podle rozvodí povodí Vltavy S výjimkou oblasti Šumavy není dosud v zóně C přítomna bobří rodina.

Zonace direrencované ochrany Údolí Labe Kateřinský, Nivní a Hraniční potok Litovelské Pomoraví Chropyňský luh Niva Dyje Strážnicko Soutok - Podluží

Program péče - obsah Péče o druh a) administrativní opatření v jednotlivých zónách Vydání Opatření obecné povahy (=OOP) pro eliminaci bobrů v zóně C Jihomoravský kraj, Zlínský kraj a v dohledné době i Olomoucký kraj – vydání OOP pro správce toků, správce a vlastníky vodních děl Jihomoravský kraj – OOP vydáno 5.1.2012 možnost zásahů od 15. března do 15. dubna a od 1. srpna do 31. října. pro upravené vodní toky, protipovodňové hráze, vodní nádrže Zlínský kraj – vydáno 18. 2. 2013 - Možnost zásahů od 1. března do 15. dubna a od 1. srpna do 31. října. - pro vodní toky, protipovodňové hráze, vodní nádrže Sjednocení rozhodování krajských úřadů v konfliktních situacích (tzn. ve správních řízeních o výjimkách z podmínek ochrany bobra) – zajištění funkčnosti zonace

Program péče - obsah Péče o druh b) prevence škod je žádoucí aplikace ochranných opatření při výstavbě či přestavbě přehled preventivních opatření bude vytvořen v tzv. Manuál praktických opatření (viz dále) vytvoření sítě „bobřích konzultantů“ pomáhajících při řešení konfliktních situací (viz dále) není národní zdroj pro financování preventivních opatření - dotační titul Operační program Životní prostředí (2014 -2020) (viz dále)

www.opzp.cz

www. opzp.cz. Operační program Životní prostředí – programové období 2014-2020: Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Specifický cíl 4.2.: Posílit biodiverzitu Aktivita: Předcházení, minimalizace a náprava škod způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů na majetku Výzva – zřejmě na počátku roku 2015 Kofinancování - ? 10 procent Žadatel – bez omezení Informace podá středisko AOPK ČR, kde se podávají žádosti. Po vyhlášení výzvy bude AOPK ČR organizovat semináře pro žadatele

Program péče - obsah Péče o druh c) optimalizace náhrad škod dle zákona č. 115/2000 Sb. Analýza dosud hrazených škod dle výše uvedeného zákona (žádosti přijímá krajský úřad) Nejširší spektrum hrazených škod ve srovnání se zahraničními státy Budoucnost ? d) vyhledávání a eliminace bobra kanadského Proč: v konkureci úspěšnější než bobr evropský Ve 30. letech 20. století vysazen ve Finsku (obr. viz slide 4) Na území České republiky (kromě ZOO Brno) se bobr kanadský nevyskytuje

Program péče - obsah Podpora informovanosti veřejnosti Vytvoření Manuálu praktických opatření Obsah manuálu: Základní informace o biologii a ekologii bobra (s ohledem na řešení konfliktní situací) b) Přehled legislativy spjaté s bobrem na území ČR (informace o náležitostech při podávání žádostí) c) Přehled dotačních titulů (? aktuálnost) c) Přehled konfliktních situací d) Řešení konfliktních situací (inspirace – zahraničí) popis, technické nákresy, fotografie zvážení finanční náročnosti a efektivnosti ZÍTŘEJŠÍ WORKSHOP O PORADENSKÉ ČINNOSTI – ZDROJ NÁMĚTŮ PRO TVORBU MANUÁLU

Program péče - obsah Podpora informovanosti veřejnosti Vytvoření sítě terénních „BOBŘÍCH PORADCŮ“ Náplň činnosti: Navštěvovat lokality, na kterých je hlášen problematický výskyt bobrů Poradenská a informační činnost pro státní správu a „stakeholdry“ - obce, krajské úřady, správci toků a vlastníci pozemků u toků, správci dopravních komunikací, zemědělci, správci a majitelé lesních porostů, majitelé a správci rybníků, sadaři, zahrádkáři, rybáři a myslivci Obecná informační činnost pro občany (přednášky, exkurse) a média Poradenská činnost při výběru a také při instalaci preventivních opatření péče - obsah

Program péče - obsah Poradenská činnost při podávání žádosti o finanční náhradu škod dle zákona č. 115/2000 Sb., v platném znění Poradenská činnost při podávání žádosti o výjimku ze základních podmínek ochrany dle zákona č. 114/1992 Sb., v platném znění Komunikace se záchrannými stanicemi, pomoc při odchytech „bobra v nouzi“, poradenská činnost pro umístění handicapovaného bobra a při péči o něj, poradenská činnost při výběru lokality pro vypuštění zotaveného bobra Průběžné vzdělávání v aktualizacích právních předpisů, vzájemná komunikace s ostatními poradci, výměna zkušeností, účast na setkání poradců, vzdělávání v odborné problematice Podávání informací o nalezených mrtvých bobrech Odběr vzorků pro genetickou analýzu z odchycených a mrtvých bobrů Podávání souhrnných ročních zpráv o řešených konfliktních situacích ZÍTŘEJŠÍ WORKSHOP O PORADENSKÉ ČINNOSTI – ZDROJ NÁMĚTŮ PRO NÁPLŇ ČINNOSTI KONZULTANTŮ

Program péče - obsah Mapování výskytu bobra na našem území Shromažďování informací o stávajících lokalitách Výsledek:

Program péče - obsah Monitoring populací v sedmi lokalitách soustavy Natura 2000, kde je bobr hlavním předmětem ochrany

Program péče - obsah Péče o biotop - ochrana zvláště cenných území pozměněných činností bobra (hrázové systémy s pozitivním vlivem z hlediska biodiverzity území) - zajištění průchodnosti kritických míst na vodních tocích Výzkum - vliv bobra na krajinu a ekosystémy střední Evropy (vliv na vodní režim lokality, na chemické vlastnosti vody, na rybí obsádku aj.) - vývoj a ověřování technických opatření pro řešení konfliktních situací

Závěr Program péče je snahou o stanovení koncepce přístupu k druhu – legislativní ani faktickou situaci nemění Realizace programu péče nebude jednoduchá, neboť: V případě bobra a jím působených škod neexistují jednoduchá řešení Finanční nároky na poškozené při nápravě bobřích škod - Komunikační „bloky“ mezi poškozenými a státní ochranou přírody Negativní renomé bobra v ČR Komplikovaná legislativa (zákon na ochranu přírody, zákon o myslivosti) Je nezbytné najít způsob koexistence zájmů člověka s přítomností bobra v krajině vzájemnou komunikací složek veřejné správy a dotčených subjektů

www.zachranneprogramy.cz Facebook

Děkujeme za pozornost Jan ŠÍMA Jitka UHLÍKOVÁ jan.sima@mzp.cz jitka.uhlikova@nature.cz