Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 11.03.2014 Jak pracovat na nových rozvojových tématech v ČR? Petr Patočka, Glopolis 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Nová směrnice o energetické účinnosti
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Energetický management budov
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Klimatická a energetická politika EU:
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
(Staro)nová role venkova a zemědělství. Budoucnost venkova x rezortismus Tradice a potenciál zemědělství Land - und Energiewirt.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy?
Transkript prezentace:

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Jak pracovat na nových rozvojových tématech v ČR? Petr Patočka, Glopolis 1

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 1.Co jsou biopaliva a jak je dělíme 2.Biopaliva – pro a proti 3.Kritéria udržitelnosti produkce biopaliv 4.Dopady produkce biopaliv – ILUC a další problémy 5.Současná a budoucí podpora biopaliv 6.Otázky do debaty 2

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 1.Co jsou biopaliva a jak je dělíme Základní dva typy: První generace biopaliv (z potravinových komodit) 1)Bionafta – z rostlinných olejů (slunečnicová olej, řepkový olej, palmová olej, sójový olej) 2)Ethanol – z cukrů a škrobů (cukrová řepa, cukrová třtina, kukuřice..) Druhá generace – z jakékoli biomasy, složitějšími a nákladnější technologiemi, při nichž se zpracovává celá rostlina (lze využít odpadu ze zemědělství) – zatím příliš drahé 3

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 4 1.Co jsou biopaliva a jak je dělíme Základní dva typy: Třetí generace biopaliv Biopaliva vyráběná z řas za použití velmi pokročilé technologie, často genetických modifikací apod. Zatím jde spíše o výzkumnou fázi – v budoucnu se očekává masivní využití

5

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 2. Biopaliva – pro a proti PRO: Obnovitelný zdroj, energetická nezávislost, podpora zemědělství, klimatické změny PROTI: Zábory půdy v rozvojových zemích (Etiopie, Keňa atd.), ILUC - nepřímé emise skleníkových plynů, růst cen potravin, degradace půdy (odlesňování), ztráta biodivrzity 6

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 3. Kritéria udržitelnosti produkce biopaliv Kritéria jsou dána evropskou směrnicí – Renewable Energy Directive – RED a Směrnicí o kvalitě paliv Cílem je zajistit, aby došlo k úsporám emisí, ale také aby nedocházelo ke ztrátě biodiverzity a porušování lidských práv Produkce biopaliv je certifikována metodou posuzování životního cyklu (LCA) - cílem opatření je úspora emisí oproti fosilním palivům dnes 35 % (50 % v roce 2017 a 60 % od roku 2018), V EU je nejvíce používaná certifikace ISCC – International Sustainability and Carbon Certification 7

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 3. Kritéria udržitelnosti produkce biopaliv Biomasa nesmí pocházet z oblastí s vysokou biologickou rozmanitostí (CHKO, Natura 2000, původní lesy atd.) a s vysokou zásobou uhlíku (mokřady, lesy o ploše větší než 1ha, rašeliniště) Suroviny musí být pěstovány environmentálně odpovědným způsobem Sledování celého řetězce – od sklizně, přes dopravu a zpracování 8

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 4. Nepřímé dopady biopaliv – ILUC Nepřímé změny ve využití půdy - ILUC (Indirect Land Use Change) Díky rostoucí poptávce po biopalivech roste také poptávka po půdě na pěstování potravin, dochází také k růstu cen potravin. Zemědělská půda pro pěstování potravin je pak často získávána na úkor původních lesů či mokřadů Odlesňování a vysoušení mokřadů má dopady jak na biodiverzitu, tak na celkovou bilanci skleníkových plynů. 9

10

Problémy v rozvojových zemí Nárůst cen potravin Zábory půdy Vysidlování místních obyvatel (porušování lidských práv) Ztráta biodiverzity Velká spotřeba vody 11

Problémy v rozvojových zemí Nárůst cen potravin Podíl biopaliv na nárůstu cen potravin v roce 2008 (potravinová krize) se odhaduje mezi 30 % až 75 % Ceny potravin tvoří 80 – 90 % výdajů nejchudších lidí v rozvojových zemích 12

13

14

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 5. Současná a budoucí podpora biopaliv Současná podpora Podpora produkce biopaliv začala již před 10 lety Důležité směrnice EU: RED a FQD V ČR od roku 2010 – podíl 4,1 % u benzínu a 6 % u nafty (Akční plán pro biomasu v ČR na období 2012 – 2020) Podle směrnice RED je dán cíl pro rok 2020 – 10 % OZE v dopravě (v současné době prakticky pouze díky biopalivům) 15

16

17

18

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 5. Současná a budoucí podpora biopaliv Návrh Evropské komise: V říjnu 2012 EK představila návrh na úpravu legislativy Snížení cíle pro podíl biopaliv na 5 % pro rok 2020 Rozvoj biopaliv druhé třetí generace (nepotravinové plodiny) Zohlednění ILUC faktoru (ale pouze nezávazně pro moniotring Po roce 2020 – už pouze biopaliva 2. a 3. generace 19

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 5. Současná a budoucí podpora biopaliv Hlasování v Evropském parlamentu (září 2013) Cíl pro podíl biopaliv – 6 % pro biopaliva 1. generace (součástí RED i FQD) ILUC faktor by měl být uplatňován až od roku 2020 Žádné cíle pro biopaliva 2. a 3. generace pro roce

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? 5. Současná a budoucí podpora biopaliv Další kroky (rozhodnutí je na Radě): 12. prosince – Rada ministrů pro energetiku odmítla návrh Litevského předsednictví Litevské předsednictví navrhovalo cíl pro podíl biopaliv 7 % a nepočítá s uplatněním ILUC faktoru Přijetí nového rámce podpory se očekává v roce 2014 (v průběhu řeckého či italského předsednictví) Pozice ČR – nesouhlasí s 5 % cílem, pokud bude ponechán 10 % cíl pro OZE, ČR hlasovalo pro 7 % cíl na Radě, NE pro ILUC 21

Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Klíčové resorty a odbory pro politiku podpory biopaliv v ČR: MPO – Odbor plynárenství a kapalných paliv MŽP - Odbor ochrany ovzduší 22

Problematika ILUC? 6. Otázky do debaty 1.Jak zamezit nepřímým změnám ve využívání půdy (ILUC) v třetích zemích? 2.Na jaké úrovni by měl být stanoven cíl pro biopaliva 1. generace pro rok 2020 a jak po roce 2020? 3.Jakými jinými alternativami může být reálně naplněn cíl 10 % OZE v dopravě do roku 2020? 4.Jak vidíte budoucnost využití biopaliv 2. a 3. generace biopaliv (respektive i možné problémy)? 23

Problematika ILUC? 5. Otázky do debaty 5. Myslíte si, že je v ČR možné zajistit 10 % cíl skrze biopaliva 1. generace aniž by byla ohrožena potravinová soběstačnost? 6. Myslíte si, že jsou současná kritéria udržitelnosti dobře nastavena? 7. Jak by podle Vás ovlivnilo snížení cíle pro biopaliva 1. generace na 5 až 6 % české firmy? 24

Díky za pozornost! Pražský institut pro globální politiku - Glopolis. Web: 25