Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Advertisements

Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Reformy Marie Terezie a Josefa II.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) VY_32_INOVACE_146.
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Josef II. obdivovatel Fridricha II. pruského "selský císař„
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Významní čeští panovníci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
První císařovna.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Novověk: Soutěž ve dvojicích.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Číslo v digitálním archivu školy
Náboženská tolerance Josefa II. © Lucie Stárková, č. 1.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
78.1 Marie Terezie a Josef II.
Bitva na Bílé hoře Doba pobělohorská
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Monika Ulrychová Název: VY_32_INOVACE_01_ OPAKOVÁNÍ – Marie Terezie Téma: Marie Terezie Číslo projektu: 02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
Název: VY_12_INOVACE_D_13   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Doba osvícenství Osvícenství = vláda rozumu - v osvícenství byl kladen důraz na rozumné uvažování člověka - v osvícenském období došlo k uvolnění šlechtického útlaku i mimo habsburskou říši (Velká francouzská revoluce 1789) - v tomto období v rakouské říši vládla Marie Terezie a její syn Josef II.

Marie Terezie Císařovna Marie Terezie byla nejen zajímavá a bystrá žena, ale také rozhodná a moudrá panovnice. Byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a českou. Byla jedinou vládnoucí ženou na českém trůně v průběhu dějin.

Josef II. Josef II. byl jedním ze dvou synů Marie Terezie. Byl velice skromný, oblékal si obyčejnou vojenskou uniformu, propustil téměř celý císařský dvůr, aby ušetřil státní peníze. Všechno bohatství, které zdědil po otci věnoval státní pokladně. Vystupoval jako ochránce prostého lidu, cestoval po zemi, aby poznal život poddaných a mohl jim pomáhat.

Reformy Marie Terezie a Josefa II. Patent o zrušení nevolnictví - byl vydaný v roce 1781 - tímto patentem získává poddaný svobodu, může se stěhovat, ženit a dávat děti do učení bez povolení vrchnosti

Reformy Marie Terezie a Josefa II. Listina o náboženské svobodě - byla vydaná v roce 1781 - císař Josef II. povolil na území rakouské říše vyznávat i jinou víru než katolickou

Reformy Marie Terezie a Josefa II. Zákon o povinné školní docházce - byl vydaný v roce 1774 - tento zákon poprvé v našich dějinách zavedl povinnou školní docházku dětí - děti ve věku od šesti do dvanácti let se učily číst, psát a počítat. - zvýšila se tak vzdělanost prostého lidu

Otázky Jak jinak můžeme nazvat období osvícenství? Jmenuj dva panovníky, kteří vládli na českém trůnu v době osvícenství. Co znamená Patent o zrušení nevolnictví? Co znamená Listina o náboženské svobodě? Co znamená Zákon o povinné školní docházce?

Odpovědi Období vlády rozumu Marie Terezie, Josef II. Poddaní získali svobodu, mohli se stěhovat, ženit a dávat děti do učení bez povolení vrchnosti. Na území rakouské říše mohli lidé vyznávat i jinou než katolickou víru. Děti ve věku 6-12 let měly povinnou školní docházku, učily se číst, psát a počítat.

Použité zdroje: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Maria_Theresia11.jpg/250px-Maria_Theresia11.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Georg_Decker_001.jpg/100px-Georg_Decker_001.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Andreas_Moeller_001.jpg/220px-Andreas_Moeller_001.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Joseph_II.jpg/200px-Joseph_II.jpg http://files.zskaznejov.webnode.cz/system_preview_detail_200010203-2e5842f52b/1781%20-%20TS%20Patentu_o_zru%C5%A1en%C3%AD_nevolnictv%C3%AD%20-%20450.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/Saint_Vitus_Cathedral_in_Prague%2C_Czech_Republic.jpg/170px-Saint_Vitus_Cathedral_in_Prague%2C_Czech_Republic.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Bran%C3%ADk_evangelicky_sbor_3148.JPG/250px-Bran%C3%ADk_evangelicky_sbor_3148.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Jobs_als_Schulmeister.jpeg