Morová rána 14. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Přelidnění planety.
To je všeobecně známý fakt, ale………….
LODNÍ DOPRAVA.
prosinec Světový den AIDS
Český stát v době předhusitské
Husitství v kostce.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
Ozonová díra.
 Vláda =  Hospodářství =  Společnost =  Náboženství = absolutismus, oslabení Habsburků úpadek zemědělství, úbytek poddaných úbytek obyvatel, význam.
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Křesťanství vznik a podstata.
Vývoj politické mapy světa
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Evropa po třicetileté válce
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
MOROVÁ RÁNA 14. století F.
Neklidná Evropa v době třicetileté války
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Modleme se k Pánu žně. Listopad Pronásledovaní křesťané v Číně Nezasažený národ Ujgurové v severozápadní Číně Misijně nasazení pastoři.
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Doba jagellonská.
KŘESŤANSTVÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
TETANUS.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Pozdně středověká krize
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
REVOLUCE V RUSKU Přelom 19. a 20. století.
Náboženská reformace 2.stupeň ZŠ Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň Projekt "EU peníze školám", registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Černá smrt Morová pandemie (1346 – 1352) Vypracoval: P. Hlava
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PAPEŽSKÉ SCHIZMA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Teorie spiknutí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Úvod do středověku.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Vrcholný středověk 12. – 15. století shrnutí
Transkript prezentace:

Morová rána 14. století

Co o něm víš? Jak se projevuje? Jak se léčí? Můžeš ho chytit i ty? MOR Co je to mor? Co o něm víš? Jak se projevuje? Jak se léčí? Můžeš ho chytit i ty?

Ukázka Giovanni Boccaccio – str. 82 Které město je v ukázce zasaženo morem? Proč se mor podle tehdejších lidí objevil? Odkud kam se šířil? Proč se o moru mluvilo jako o „černé smrti“? Jak se nemoc projevovala?

Co o moru můžeš zjistit? Co mor způsobuje? Lidé věřili, že mor je seslaný na smrtelníky buď vlivem nebeských těles, nebo ze spravedlivého Božího hněvu, abychom se napravili. Měli pravdu? Potvrď nebo vyvrať pomocí internetu jejich domněnky?

Co o moru můžeš zjistit? Jak se mor projevuje? Ve slabinách nebo v podpaží naskakují jakési otoky – boule, začínají se měnit v černé skvrny. Měli pravdu? Potvrď nebo vyvrať pomocí internetu jejich domněnky?

Co o moru můžeš zjistit? Jak se mor léčil? Ukázalo se, že proti této nemoci nepomáhá ani rada lékaře, ani žádný lék. Měli pravdu? Potvrď nebo vyvrať pomocí internetu jejich domněnky?

Co je to mor? Jak se přenáší? Kdo se mohl nakazit? Kdo se staral o nemocné? Jak byli pohřbíváni?

PŘENOS MORU Bakterie Blecha Člověk Hlodavec

MOROVÁ RÁNA Lidé se bránili nemoci izolací nemocných zapečeťování domů k domu postaveni hlídači Neznali lék Medicína bezmocná vykuřování, modlitby, útěk Zvlášť postižena města se špatnými hygienickými podmínkami

MOROVÁ RÁNA Preventivní opatření Uzavírání měst Vykuřování domů bylinami (jalovec) pálení ohňů modlitby a procesí pojídání určitých jídel Žádosti o rady lékařů a univerzit

MOROVÁ RÁNA Z morové nákazy byly obviňovány různé skupiny obyvatel nejčastěji Židé, kteří prý chtěli vyhubit křesťany pogromy, násilí páchané na Židech, vyhánění Židů, upalování

Mapa šíření moru

Morová rána ve 14. století Mor zavlečen do Evropy z východu přes Itálii čilé obchodní styky s Asií – obchodní lodě, krysy – italské přístavy Nejvíce postižena západní a jižní Evropa - Čechy ušetřeny v několika vlnách od poloviny 14. století do konce 17. století Odhad: zahynula 1/3 evropského obyvatelstva

Lidé se upínali k víře Sv. Roch Uctíván jako patron proti moru Přímluvy za uzdravení nemocných Morové sloupy Poděkování za odvrácení, či konec morové rány

Klimatické změny hlad + mor počet obyvatelstva kles o jednu třetinu

DŮSLEDKY MORU Hospodářský a sociální úpadek Snížení počtu obyvatel cca o 1/3 Zbylí zemědělci, rolníci tvrdá dlouhotrvající práce vzpoury poddaných Poklesla důvěra v církev, ale i v lékaře

Nespokojenost se stavem tehdejší církve Církevní hodnostáři žili v přepychu a zahálce Papež – zásahy do politických sporů – boj o moc – nucen přesídlit do Avignonu Rozkol v církvi – papežské schizma – více papežů bojuje o moc – dva později tři

MOR V našich zemích se již více než 200 let nevyskytuje Dnes léčitelný – antibiotika Poslední výskyt: 2006 Kongo – 15 obětí