Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii."— Transkript prezentace:

1 Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii

2 Břišní tyfus / Paratyfus ● Břišní tyfus je celosvětově rozšířené závažné infekční onemocnění, postihující pouze člověka ● Toto závažné onemocnění je přenášené stravou nebo kontaminovanou vodou ● Baktérie se množí v krvi infikované osoby, jsou absorbovány do zažívacího traktu a vyloučeny ● Paratyfy jsou tři samostatná onemocnění, kterých vyvolavatelem je také bakterie z rodu salmonella. U nás je nejčastější paratyfus typu B, typ A bývá pouze importován a paratyfus typu C bývá ve světě velmi vzácný, u nás se nevyskytuje.

3 Projevy onemocnění * vysoká horečka (39-40 °C) * zimnice, kašel * nízká srdeční frekvence * celková slabost * průjem * bolest hlavy * bolesti svalů * nechutenství * zácpa * bolest břicha * v některých případech výskyt plochých, růžově zbarvených flíčků * jsou možné i extrémní projevy, jako například perforace nebo krvácení ze střeva, zmatenost apod.

4 Inkubační doba ● Inkubační doba (od nakažení k projevení se prvních příznaků onemocnění) je u břišního tyfu 7–21 dní, obvykle 14. Při neléčení trvá nemoc 4 týdny.

5 Přenos nemoci ● Onemocnění se řadí mezi „nemoci špinavých rukou“, přenáší se tzv. fekálně-orální cestou. Nejvíce rozšířené bývá v krajinách s teplým klimatem, ve kterých bývá nízký hygienický standard, zejména v jižní Asii, v Africe, v Karibské oblasti a ve Střední a Jižní Americe. Tyfus býval pravidelným průvodcem situací, při kterých docházelo k porušení základních hygienických pravidel (jako třeba války, nebo přírodní katastrofy)

6 Prevence onemocnění ● Jako prevenci vzniku onemocnění je nutné dodržovat základní hygienická pravidla, zejména v oblastech s výskytem této nemoci. Jedná se o striktní dodržování osobní hygieny, hlavně důkladné mytí rukou po použití toalety a před jídlem ● Turisti v rizikových krajinách by měli pít pouze balenou, nebo převařenou vodu, neměli by používat do nápojů kostky ledu. Také stravování se v různých pouličních zařízeních může cestovateli přivodit vznik tyfu, proto se doporučuje jíst pouze v místech, které mohou zaručit vysoký hygienický standard.

7 Prevence onemocnění ● Před vycestováním do krajin se špatnými hygienickými podmínkami, a také u osob, které trpí sníženou tvorbou žaludeční šťávy, nebo užívají léky ke snížení její kyselosti, se doporučuje provést očkování. Doporučuje se hlavně v těch případech, kdy se cestovatel bude zdržovat v přírodě nebo na venkově, kde nemají možnost vybrat si místo stravování, a také v oblastech s dalekou dostupností lékařské péče.

8 Očkování ● V současnosti jsou k dispozici dva druhy očkovacích látek. Jedna se užívá ve formě kapslí, které se podávají celkem čtyři ● Druhý typ vakcíny se aplikuje injekcí do svalu. Tu je nutno provést minimálně dva týdny před odjezdem a je možné ji opakovat každé dva roky. Tato vakcína je v současnosti doporučována, protože zvyšuje imunitu vůči vzniku onemocnění na přibližně tři roky. ● Očkování však zabezpečuje pouze částečnou imunitu vůči vzniku onemocnění, v žádném případě nesmí nahradit zvýšenou hygienu a důkladnost při výběru stravy a vody!

9 Citace ● 27.12.2010 ● Koryčanová Adéla ● Zdroj informací: ● http://nemoci.vitalion.cz/brisni-tyfus/ http://nemoci.vitalion.cz/brisni-tyfus/ ● www.wikipedia.cz


Stáhnout ppt "Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii."

Podobné prezentace


Reklamy Google