PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Biomedicínský výzkum - CTG č. 195 M.Holub EK FNB
PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Obecná část rozpočtového práva III
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Projekt Zdravotnické studijní programy v inovaci na FZS Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.2.00/ PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU Petra Mandysová, MSN 2011/2012.
Ochrana osobních údajů v České republice
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Monitoring dalšího vzdělávání
Současná situace zpracování citlivých genetických údajů v České republice: Specifika zdravotního, forenzního, výzkumného a rekreačního testování z pohledu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Sociologický výzkum.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kurz Všeobecný sanitář
Společenská odpovědnost organizací
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Metody kvalitativního výzkumu ETIKA, PRAVIDLA, PRÁVO
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Etický kodex české pedagogické vědy a výzkumu Jan Průcha, Roman Švaříček Filip Votava Učo:
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Institut ochránce práv dětí
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Helsinská deklarace aktuální verze
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU Projekt Zdravotnické studijní programy v inovaci na FZS Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.2.00/15.0357 PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU Petra Mandysová, MSN 2011/2012

Etika ve výzkumu Petra Mandysová, MSN KAPITOLA Č. 3 2011/2012 Projekt Zdravotnické studijní programy v inovaci na FZS Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.2.00/15.0357 Etika ve výzkumu Petra Mandysová, MSN KAPITOLA Č. 3 2011/2012

Etika ve výzkumu18 Relevantní v každém výzkumu nabádá k tomu, aby výzkumníci nesledovali své zájmy na úkor respondentů etický rámec výzkumu vychází z Norimberského kodexu, Helsinské deklarace, Úmluvy o lidských právech a biomedicíně Rady Evropy, Belmontské zprávy výzkum pracující s lidmi - etické principy: úcta k jednotlivci, prospěšnost, spravedlnost, důstojnost člověka otázky týkající se uveřejňování výsledků 18Kutnohorská, 2009, s. 97

Etika ve výzkumu19 Belmontská zpráva (1978): základní principy úcta k lidem – s každým člověkem zacházet jako s autonomní bytostí, která je schopna uvažovat o osobních cílech a na základě těchto úvah jednat – informovaný souhlas (obsahuje kompletní informace, musí si být jist, že pacient je pochopil, účast je dobrovolná) respektování důstojnosti člověka – souvisí s úctou požadavek neškodit a prospěšnost – nonmalaficience, beneficience – účastník výzkumu musí být ujištěn, že jej výzkum nepoškodí / prospěšnost = maximalizace prospěchu, rizika musí být ospravedlnitelná 19Kutnohorská, 2009, s. 98

Etika ve výzkumu (2)20 Belmontská zpráva (1978): základní principy spravedlnost (ekvita) – nediskriminující výběr jen na základě vědeckých kritérií, nezaujaté chování vůči těm, kteří účast ve výzkumu odmítli, dodržování všech předem stanovených podmínek ve výzkumu, dostupnost badatele, odborné pomoci v případě poškození, dodatečné vysvětlení, objasnění výsledků získaných ve studii, právo na soukromí, důvěrnost, ochranu údajů, zachování anonymity, zdvořilost informovaný souhlas – písemný nebo ústní – písemný vždy, je-li nějaké vyšetření nebo intervence; předtím i podrobná písemná informace o cíli výzkumu, metodice, ujištění o důvěrnosti, prohlášení, že může kdykoliv odstoupit; dotazníková studie – doprovodný dopis, mělo by být prozkoumáno etickou komisí 20Kutnohorská, 2009, s. 100

Etika ve výzkumu (3)21 Belmontská zpráva (1978): základní principy anonymita – její vysvětlení, záruka 3 druhy: faktická – není známo jméno respondenta psychologická – vyloučení „choulostivých“ otázek sociologická – neidentifikovatelnost osoby v průběhu zpracování dat důvěrnost – nebudou nikde zveřejněna žádná data, která by umožnila čtenáři identifikovat účastníky výzkumu zákon na ochranu osobních údajů, č. 101/2000 Sb. 20Kutnohorská, 2009, s. 100

Etické kodexy22 v nich jsou zakotveny etické zásady chování – poskytují rámec, v jehož mezích by se výzkumník měl pohybovat mezinárodně uznávané etické kodexy týkající se výzkumu: Norimberský kodex – 1947 Helsinská deklarace (přijata Světovým lékařským shormážděním) – 1964. revize 1975 Průvodce lidských práv pro ošetřovatelství v klinických a jiných výzkumech – 1975 – Americká ošetřovatelská asociace Belmontská zpráva – 1978 Úmluva o lidských právech a biomedicíně Rady Evropy - 1997 22Kutnohorská, 2009, s. 102

Etický kodex vědce23 měl by obsahovat: deklaraci o zaměření vědecké práce směřující k získávání nových poznatků deklaraci o nepřípustnosti vědecké a výzkumné práce v rozporu se zákony a etickým kodexem profese, instituce, vědce pravidla vztahů ke kolegům – výzkumníkům ve zdrav. Výzkumných institucích pravidla ohledně účasti dobrovolníků a pacientů ve výzkumu vztah ke sponzorům, k životnímu prostředí Instituce provozující vědecký výzkum a vývoj by měly přijmou vlastní etický kodex Etické komise – dodržování etických zásad – oblast shormaždování a analýzy dat, odpovědnosti vůči společnosti, nakládání s účastníky výzkumu 23Kutnohorská, 2009, s. 103-4

Právní rámec výzkumu v ošetřovatelství24 zákony č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů – zaručuje anonymitu č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví osobní údaj citlivý údaj – niárodnostní, etnický původ, politické postoje, náboženství, trestní činnost, zdravotní stav, sexuální život subjektů – tato data zpracováváme pouze tehdy, dal-li respondent výslovný souhlas - písemný 24Kutnohorská, 2009, s. 104-5

Příklad: Etická komise v nemocnici

http://periodika.osu.cz/osetrovatelstviaporodniasistence/dok/opa-eticke_principy_publikovani.pdf

Samostudium: Etický kodex: http://www.radavs.cz/prilohy/10p6Etickykodex.doc Přečíst část III – relevantní ve výzkumu

Zdroje: KUTNOHORSKÁ, J. Výzkum v ošetřovatelství. Praha, Grada, 2009.

Děkuji Vám za pozornost Projekt Zdravotnické studijní programy v inovaci na FZS Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.2.00/15.0357 Děkuji Vám za pozornost Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.