ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Předmět a prameny pracovního práva
Přijímání do pracovního procesu
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Zákoník práce v teorii a praxi část I
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Organizační záležitosti  Účast povinná 4 neúčasti bez udání důvodu možné 4 neúčasti bez udání důvodu možné.
O právu občanském, pracovním a trestním
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Předsmluvní vztahy, vznik a změny pracovního poměru JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
ZÁKONÍK PRÁCE základy pracovněprávních vztahů
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Transkript prezentace:

ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II. JUDr. Simona Corradiniová O právu pracovním

PRÁVO PRACOVNÍ upravuje specifické právní vztahy, které vznikají mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem během práce zaměstnance pro zaměstnavatele za finanční úplatu pracovní právo má několik podoborů: individuální pracovní právo - řeší vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem kolektivní pracovní právo - řeší odborové organizace a rady zaměstnanců a jejich vztahy se zaměstnavateli úprava zaměstnanosti - o povinnostech státu v politice zaměstnanosti (státní správa) hlavním cílem pracovního práva je poskytnout právní ochranu zaměstnanci proti zaměstnavateli, jelikož zaměstnanec je v podřízeném postavení vůči svému zaměstnavateli. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PRACOVNÍ PRÁVO pracovní právo má ve vztazích zaměstnance a zaměstnavatele spoustu odchylek od obecného soukromého práva omezena smluvní volnost stran zaměstnanec a zaměstnavatel mezi sebou nemohou uzavírat jakoukoliv smlouvu pracovní smlouvou se zakládá vztah podřízenosti zaměstnance vůči zaměstnavateli zaměstnavatel může zaměstnanci jednostranně ukládat povinnosti JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PRACOVNÍ PRÁVO - PRAMENY ústava a listina základních práv a svobod zákaz nucených prací, právo na svobodnou volbu povolání, právo na stávku, právo na spravedlivou odměnu atd.   zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce - je jakýmsi kodexem pracovního práva řada dalších zákonů, např. zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (veřejnoprávní požadavky na bezpečnost práce); zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce (sankční předpis při porušení pracovních podmínek); zákon č. 2/1990 Sb., o kolektivním vyjednávání; zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti; a celá řada dalších. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PRÁVO PRACOVNÍ - PRINCIPY několik specifických zásad, které se odlišují od zásad obecného občanského, soukromého práva zásady zakotvené v ústavním pořádku České republiky v rámci tzv. hospodářských a sociálních práv právo na práci – čl. 26 odst. 3 Listiny právo na svobodnou volbu povolání - čl. 26 odst. 1 Listiny svoboda práce a zákaz nucené práce - čl. 9 odst. 1, 2 Listiny soukromoprávní zásada autonomie vůle zásada úplatnosti práce princip bezpečné a hygienické práce zásada rovného zacházení a zákazu diskriminace JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

OCHRANNÁ FUNKCE PRACOVNÍHO PRÁVA právní úprava chrání slabší stranu smluvního vztahu – zde zaměstnanec příklady: je limitována odpovědnost zaměstnance za škodu, je povinností zaměstnavatele chránit zdraví zaměstnance při práci a zajistit bezpečnost práce, je omezena možnost zaměstnavatele dát zaměstnanci výpověď jen na případy, kdy to zákon povoluje, je poskytnuta zvláštní ochrana žen, těhotných žen či dětí, zaměstnavatel je povinen ctít ochranu soukromí svých zaměstnanců, zaměstnavatel je povinen zajistit zaměstnancům rovné zacházení a nedopustit se žádné diskriminace atd. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PŘÍKLAD DISKRIMINACE - OBTĚŽOVÁNÍ diskriminace = rozlišování či upřednostňování mezi mužem a ženou, různými rasami, etniky, podle věku, zdravotního stavu, těhotenství atd. jakákoliv diskriminace je zakázána   obtěžování = jednání, které je oprávněně nevítané, nevhodné, urážlivé, šikanózní mobbing = nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti, které se pravidelně vyskytují aspoň jednou týdně po dobu 6 měsíců psychický teror, který se nejčastěji vyskytuje mezi osobami stejného postavení bossing = šikany se dopouští nadřízený pracovník na svém podřízeném JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PRACOVNÍ POMĚR - POJEM pracovní poměr = základní typ právního vztahu pracovního práva, který vzniká mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem zpravidla na základě pracovní smlouvy v naprosté většině případů pracovní poměr vzniká dvoustrannou pracovní smlouvou v některých případech může pracovní poměr vzniknout tzv. jmenováním, což se děje ovšem jen v případech, které jsou zákonem výslovně stanoveny JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PRACOVNÍ SMLOUVA 1 pracovní smlouva = dvoustranný právní úkon, kterým se zakládá pracovní poměr; nutná písemná forma je třeba ji uzavřít ještě předtím, než zaměstnanec nastoupí do práce, nejpozději v den nástupu do práce tři podstatné náležitosti druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat, místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce vykonávána den nástupu do práce JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PRACOVNÍ SMLOUVA 2 Druh práce vhodné vymezit co nejúžeji a nejpřesněji konkrétně doplnit o typy činností, které má zaměstnanec vykonávat   Místo výkonu práce Den nástupu do práce konkrétní datum - může se jednat i o víkend nebo státní svátek Další obsahové náležitosti výše mzdy zkušební doba zda se pracovní smlouva uzavírá na dobu určitou nebo neurčitou atd. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

PRACOVNÍ POMĚR NA DOBU URČITOU ZKUŠEBNÍ DOBA Doba určitá musí být výslovně uvedena v pracovní smlouvě konkrétní datum nebo počet dnů nebo uplynutí události doba určitá nesmí být delší než dva roky pokud pracovní smlouva neobsahuje žádnou zmínku o době trvání pracovního poměru, pak je pracovní poměr sjednán na dobu neurčitou    Zkušební doba slouží k rozvázání pracovního poměru ze dne na den a bez udání důvodu v prvních třech měsících po vzniku pracovního poměru musí být sjednána písemně JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

ZÁKLADNÍ PRÁVA A POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE A ZAMĚSTNANCE Pracovní poměr = souhrn práv a povinností zaměstnavatele a zaměstnance   povinnosti zaměstnavatele přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy platit zaměstnanci za vykonanou práci finanční odměnu vytvářet podmínky pro výkon pracovní činnosti a další povinnosti dle zákona povinnosti zaměstnance konat práci osobně a v požadované kvalitě a kvantitě konat práci podle svých znalostí a schopností dodržovat stanovenou pracovní dobu dodržovat zásady bezpečnosti práce plnit pokyny zaměstnavatele JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE OCHRANA SOUKROMÍ ústavní pořádek - každá osoba má právo na respekt ke své nedotknutelnosti a k jejímu soukromí zaměstnavatel nesmí bez vážného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele žádné z takových práv zaměstnance narušovat (§ 316 zákoníku práce)    zaměstnavatel nemá právo na jisté informace o zaměstnanci - informace o těhotenství, rodinných a majetkových poměrech, sexuální orientaci, příslušnosti k církvi atd. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

POVINNOSTI ZAMĚSTNANCE dodržovat všechny povinnosti, které jsou stanoveny na základě pracovní smlouvy, a povinnosti, které stanoví zákon v pracovní době - pracovat podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených, využívat pracovní dobu k plnění pracovních úkolů, starat se o svěřené prostředky, dodržovat pravidla bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci atd. mimo pracovní dobu - dodržovat služební tajemství, chovat se tak, aby nesnižoval důstojnost a pověst profese, někdy nevykonávat práci pro jiného zaměstnavatele atd. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI zaměstnavatel musí provést taková opatření, která zajistí bezpečnou a zdraví neohrožující práci (opatření technická, technologická, organizační, logistická aj.) povinnosti mají i zaměstnanci – dodržovat předpisy, pokyny zaměstnavatele, stanovené pracovní postupy, používat ochranné prostředky JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

DOHODY O PRACÍCH KONANÝCH MIMO PRACOVNÍ POMĚR pracovní poměr na základě pracovní smlouvy nemusí být vždy výhodný ani pro zaměstnavatele, ani pro zaměstnance zákon umožňuje, aby se práce vykonávala i na základě tzv. dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti)   dohody mají doplňkový charakter v porovnání s hlavním pracovním poměrem, mají omezenou dobu trvání, jsou omezeny rozsahem vykonávané práce apod. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

DOHODA O PROVEDENÍ PRÁCE dohoda se uzavírá na konkrétní úkol nebo na opakující se činnost časová dotace - maximálně 300 hodin v kalendářním roce a pro jednoho zaměstnavatele platí povinnost platit nemocenské, důchodové a zdravotní pojištění, pokud měsíční odměna přesahuje 10.000,- Kč. JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

DOHODA O PRACOVNÍ ČINNOSTI uzavírá se v případech, kdy rozsah práce nepřekračuje polovinu stanovené týdenní pracovní doby zpravidla se dohodou zajišťuje výkon práce, kterou zaměstnavatel nemůže zajistit prostřednictvím zaměstnanců v pracovním poměru založeném pracovní smlouvou, nebo to pro něj není z jakéhokoliv důvodu výhodné např. brigády, které přesahují 300 hodin ročně (= není možné uzavřít dohodu o provedení práce) JUDr. Simona Corradiniová, advokátka

DĚKUJI ZA POZORNOST. Čas na diskusi.