Pastorační rady farnosti (Donal Harrington – Farní pastorační rady, Problémy a trendy) Je dobré, aby pastorační rady svým způsobem fungování vyhovovaly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Advertisements

Upozornění Tato prezentace je poskytována bez záruky a to jak implicitně dané nebo předpokládané. Prezentovaná řešení jsou sestavena z různých produktů.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Audit IT procesů ve FNOL
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Plánování zaměřené na člověka v podporovaném zaměstnávání Thematic network Meeting Prague, 14th November 2011 Implementation of the European trends in.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
This presentation, including any supporting materials, is owned by Gartner, Inc. and/or its affiliates and is for the sole use of the intended Gartner.
NOKIA POHLEDY DVOU STOLETÍ. Společenský řád ve společnosti n Míra rozvoje a společenský řád –racionalita –iracionální základ n Soutěživost –individuální.
Business partnering a role (v) HR Iva Pechová Leden 2008.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_STYLY.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Struktura a principy Evropského práva
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
Rozhodovací procesy.
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Shodnocení GAN etapy projektu GAN ETAPA PROJEKTU IT415.
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Milada Kováříková Zuzana Moravová Hana Zákostelská
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Andrea Brožová Doubková
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Styl vedení, komunikace, týmová práce
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Výrobní faktory v podniku
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Žít život sloužící Životu.  „Vidět“: Vnímat a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat další praktické kroky.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Pracovní jednání Dotační řízení na podporu KP Hodnocení se účastnilo přes 60 osob Podpořeno 12 ze 16 předkládaných projektů Požadováno 1090.
STRATEGIE ČIŽP Rob Bakx
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Management a řízení hotelu
Úloha facilitace při budování partnerství
Rozhodování jako manažerská funkce
Jak na transformaci aneb ‘Co jsme se naučili’
Osobní management – modul č.4
Ekonomika malých a středních podniků
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Plánování a rozhodování v podniku
Karmelitánský Řád.
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Společné kroky a dobré náměty v projektech rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji Hradec Králové CZ /0.0/0.0/15_001/
MŠ Dvouletky, Praha 10 v projektu SRP
Andrea Brožová Doubková
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže.
Transkript prezentace:

Pastorační rady farnosti (Donal Harrington – Farní pastorační rady, Problémy a trendy) Je dobré, aby pastorační rady svým způsobem fungování vyhovovaly faráři. Na druhou stranu mohou na sebe vzít větší díl odpovědnosti v oblasti plánování a pastorace.

Transformace PR Starší model - Novější model - Farní rada Pastorační rada Farní rada Pastorační rada  Komise oborových vedoucích Duchovní průvodci  Reprezentanti organizací Vizi vytvářející společenství  Koordinování služeb Formulování poslání farnosti  Krizový management Pastorační plánování a cíle  Vlastní aktivity Uschopňování farníků  Úřednický styl jednání Modlitba a rozlišování  Soutěživost a konkurence Spolupráce  Rozhodování hlasováním Hledání konsensu  Referování z pracovních skupin Aktivní naslouchání  Volby na základě popularity Výběr podle darů(charismat)  Konstituce a stanovy Rámcové směrnice

Poslání pastorační rady Plánování – myslet na budoucnost Spoluzodpovědnost – spiritualita spolupráce spolupráce Způsob myšlení – misijně plánovací

Šest základních problémů PR Chybějící spolupráce – pouze konzultativní konzultativní Špatný výběr lidí – neschopni přemýšlet o celku o celku Byrokracie – sklouzne se k administraci Ztráta celkového nadhledu – vtáhne se do speciálního úkolu speciálního úkolu Sekulární model – chybějící hluboká spiritualita Struktura bez procesu – vytvoření struktury bez proměny lidí bez proměny lidí

Dnešní trendy PR posun od PR jako koordinační skupiny k PR jako skupiny reflexivní od hlavního kritéria reprezentativnosti směrem ke skupině s hlavní charakteristikou spatřovanou ve vhodném obdarování svých členů členstvo je obměňováno postupně

Založení skupiny týmového vedení Formační proces – klíčové postoje (centrální místo pro modlitbu; naslouchání každému; podpora obdarování každého; důležitá rozhodnutí přijatá consensuálně) – klíčové postoje (centrální místo pro modlitbu; naslouchání každému; podpora obdarování každého; důležitá rozhodnutí přijatá consensuálně) – cíle: 1. formace a informace – cíle: 1. formace a informace 2. zaběhnutí se do týmového vedení 2. zaběhnutí se do týmového vedení První krůčky – odhadněme, kde se nacházíme, jaké dělat kroky a v jakém časovém horizontu

Co s již existující PR? Sledujte, jak se tato skupina modlí Konzultujte zkušenost s týmovým vedením Zvažte vznik podskupiny pečující o celou PR

Literatura Donal Harrington, Farní Pastorační rady, Problémy a trendy ( in Donal Harrington, „Parish Pastoral Councils – do they work?“, FURROW, A Journal for the Contemporary Church, Volume 50/5, May 1999, str Z angličtiny přeložil a doplňujícími poznámkami opatřil Petr Hruška ) ( )

Vyrobeno pro SFP 2007 ® Petr Matula