ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Ing. Jiřina Štamberková
Chmelařský kongres Praha 2008
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Aktuální rozhodovací praxe Mgr. Marat Saber
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Zásady správné zemědělské praxe
Spotřeba pesticidů v ČR
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Nové předpisy EU v oblasti přípravků na ochranu rostlin Pavel Minář, Státní rostlinolékařská správa.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Registrace podle EMAS III
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Eva Měráková, Lenka Jandová
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Celní správa České republiky
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Půda – složka životního prostředí
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Zhodnocení roční spolupráce při školení k odborné způsobilosti
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ing. Jaroslava Engelová12. listopadu 2015 Použití přípravků na OR, ochrana podzemních a povrchových vod, ohlašovací povinnosti.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: 2008 Povolování a postavení přípravků na ochranu rostlin v ČR a zemích EU Ing. Pavel.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Aplikace Monitorovací systém
Česká inspekce životního prostředí
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska ochrany životního prostředí Pavel Minář, SRS

Obsah Povolování přípravků Použití a dávkování přípravku Omezení k ochraně vod Omezení k ochraně necílových organismů Jiná upozornění a omezení

Stav v EU po Zonální hodnocení, nikoli zonální povolení Zóna je skupina zemí, které spolupracují při hodnocení dokumentace a kde je usnadněno přebírání závěrů Aby mohl být přípravek v členské zemi prodáván a používán, musí být v zemi povolen Žadatel rozhoduje, ve kterých zemích má být přípravek povolen Vzájemné uznávání povolení je forma vyřízení žádosti

Zonální systém EU

Stav v EU po Povolovací proces: Žadatel podá žádost v zemích, kde chce dosáhnout povolení Hodnotitelská země, společné připomínkování, registrační zpráva První země rozhodne, ostatní země, kde byla podána žádost rozhodnou obdobně Možnost omezení nebo nepovolení

Stav v EU po Reregistrace: Přehodnocení přípravků na OR obsahujících schválenou účinnou látku v termínech, stanovených nařízením Komise o schválení Nařízení stanoví procesní lhůty Jde o kontinuální proces, protože látky jsou schváleny na 10, resp. 15 let Přípravky se dvěma a více účinnými látkami Do 2014 bude dobíhat 1. etapa přeregistrací

Proč se opatření u podobných přípravků liší ? Stejný název a obsah účinné látky neznamená, že jsou přípravky stejné ! Technická účinná látka má své složení ! (nečistoty, metabolity) Rozdíly v použití u podobných přípravků Chybějící podklady, požadavek žadatele Vývoj metodik EFSA a EK; vývoj kritérií

Přípravky se stejnou účinnou látkou Příklad Schválení účinné látky 2008 Přípravek 1 registrace od Přípravek 2 registrace Termín přeregistrace 2010 Přípravek 3 registrace od 2006 Žádost o novou plodinu 2011 Nová omezení Přípravek 3 registrace od 2006 Nová plodina 2011 Nová omezení Nová omezení

Kdy očekávat obdobná omezení? Přípravky mají identické složení Účinná látka má stejný obsah a složení Požadované použití přípravků je identické Dokumentace k přípravkům je hodnocena ve stejné době Žadatelé nepožadují odlišná omezení Obdobný rozsah dokumentace u obou žadatelů

Hodnocení rizik pro vodu U použití se hodnotí (zjednodušeně !): 1) Za jakých podmínek a na jaké metabolity se rozpadá účinná látka 2) Pronikání do půdy, persistence na/v půdě, pohyblivost na/v půdě 3) Kontaminace vody a důsledky pro zdraví lidí a vodní organismy

Opatření ke zmírnění rizik Persistence x pohyblivost = riziko vyplavení, splachu nebo průsaku Modely EFSA pro posouzení rizika Do úvahy se bere plodina, míra úletu, svažitost, půdní druh a typ aj.

Opatření ke zmírnění rizik EU – kritéria (=hraniční hodnoty) rizika pro vodu a vodní organismy Nesplňuje-li navržené použití kritéria, stanoví se zmírňující opatření:  Ochranné vzdálenosti od zdrojů povrchové vody  Vyloučení z OP II  Povinné použití protiúletových trysek  Snížení dávky  Omezení počtu ošetření

Přijatelnost opatření? Nesplní-li přípravek kritéria EU ani při použití zmírňujících opatření, nesmí být registrován! Jaké opatření je ještě přijatelné a kdy je vhodnější přípravek neregistrovat ? Existují první iniciativy na sblížení opatření mezi členskými zeměmi

Opatření ke zmírnění rizik u vodních organismů Věta SPe3 – ochranné vzdálenosti od povrchových vod Nyní v tabulkové formě; protiúletové trysky; v budoucnu možnost zohlednění vegetačních pásů Věta SPe2 – ochranné vzdálenosti na svažitých pozemcích – definice ve vyhlášce č. 327/2012.

Dávka, počty ošetření Dávka uvedená v návodu k použití je dávkou maximální přípustnou Termíny aplikace Omezení počtu ošetření za sezónu nebo za několik let (vyšší persistence a mobilita účinné látky)

Dávka, počty ošetření, okraje pozemků, svažité pozemky Vyhláška č. 327/2012 Sb. definuje „okraj pozemku“ a „svažitý pozemek“ Věta SPe3; vyšší rostliny, členovci O způsobu zohlednění informací o ochranných vzdálenostech od okrajů pozemku rozhoduje do značné míry pěstitel

Informace o prevenci vývoje rezistence Omezení frekvence ošetření přípravky, obsahujícími stejnou nebo příbuznou účinnou látku během sezóny Informativní věty; v příštích letech součást metodik IOR

Jméno: P a vel Minář p a vel. Pracoviště: Sekce přípravků na ochranu rostlin Adresa pracoviště: Zemědělská 1a, Brno web: Děkuji za pozornost