Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Jak se vám dýchá?.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
VÝCHODISKA A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ „Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší v roce SPE, IRZ a další připravované.
Josef Keder Hana Škáchová
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ochrana ovzduší Zákon č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší) Předmětem je ochrana vnějšího ovzduší.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Nízkoemisní zóna v hl. m. Praze varianty územního rozsahu duben 2014.
Mgr. Magdaléna Peterková
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Česká inspekce životního prostředí
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí, ArcelorMittal Ostrava, a.s.

Důvody návrhu nového zákona Dle důvodové zprávy Stagnující vývoj emisí a kvality ovzduší a dokonce zhoršení emisní bilance z některých sektorů. Od roku 1998 emise znečišťujících látek dále neklesají, naopak z některých sektorů (doprava, domácnosti) stále mírně narůstají. Neplnění cílů stanovených platnou legislativou (českou i evropskou). Nedostatečné či nefunkční současné nástroje Zefektivnění programových nástrojů, zavádění plánů snížení emisí nejen na zvláště velké spalovací zdroje znečišťování ovzduší, emisní limity, širší aplikace emisních stropů, stanovování technicko–organizačních podmínek na zdrojích, stanovení motivační výše poplatků Propojení mezi emisním a imisním pojetím ochrany ovzduší

Současný stav Největším současným problémem ČR jsou neklesající emise částic (PM10, PM2,5 a PAH), které představují vysoká zdravotní rizika. Významný podíl na těchto emisích mají neregulované malé spalovací zdroje z vytápění domácností a mobilní zdroje z dopravy. Vytápění, při kterém dochází ke spalování pevných paliv (zejména uhlí a dřeva) ve stacionárních zdrojích o jmenovitém tepelném výkonu do 200 kW, se podílí na celkových emisích PM10 ze 38 % (doprava dalšími 20 % ) a na celkových emisích PAH ze 66 %. Celkový počet domácností v rodinných a bytových domech, které v lokálních topeništích topí uhlím je v ČR asi 560 tisíc.

Průměrný podíl významných sektorů na národních primárních emisích PM10

Průměrný podíl významných sektorů na národních primárních emisích PAH

Shrnutí hlavních cílů –Zajištění kvality vnějšího ovzduší na úrovni, která nepředstavuje zdravotní rizika a rizika pro ekosystémy ve stanovených termínech. –Optimalizace realizace programových nástrojů (Národní program snižování emisí ČR, programy ke zlepšení kvality ovzduší - PZKO v zónách a aglomeracích). –Rozšíření aplikace emisních stropů na různých úrovních, za účelem dodržení přípustné úrovně znečištění ovzduší. –Zavedení individuálního přístupu ke zdrojům znečišťování ovzduší se zohledněním jejich významu a míry působení na kvalitu ovzduší. –Zpřísnění emisních limitů a technických požadavků na provoz zdrojů znečišťování ovzduší v návaznosti na kvalitu ovzduší. –Revize systému poplatků za znečišťování ovzduší. –Vymezení působnosti zákona pouze na oblast ochrany ovzduší, snížení administrativní zátěže a optimalizace legislativních povinností. –Transpozice a implementace stávajících a aktuálně připravovaných právních předpisů ES.

Zajištění kvality vnějšího ovzduší na úrovni, která nepředstavuje zdravotní rizika a rizika pro ekosystémy ve stanovených termínech. Zatím se stále nepodařilo stanovit prahovou koncentraci, pod kterou by částice neměly prokazatelné účinky na lidské zdraví. Experti WHO předpokládají, že dolní hranice rozmezí koncentrací, pro které byly již zjištěny negativní zdravotní efekty, není o mnoho vyšší než koncentrace považované za pozaďové pro Evropu i USA (Zdroj: důvodová zpráva) Jak tedy bude výše uvedený cíl zajišťován?

Optimalizace realizace programových nástrojů (Národní program snižování emisí ČR, programy ke zlepšení kvality ovzduší - PZKO v zónách a aglomeracích). Zdroje zahrnuté v PZKO mohou být stanovením přísnějších podmínek mírně znevýhodněné oproti zdrojům v oblastech, kde není zhoršená kvalita ovzduší. Nepovede ke zhoršení kvality ovzduší i v těchto oblastech? Individuální přístup bude mít pozitivní dopad na oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, zlepší se životní pohoda obyvatel v místě. Sníží se zátěž životního prostředí emisemi znečišťujících látek.

Rozšíření aplikace emisních stropů na různých úrovních, za účelem dodržení přípustné úrovně znečištění ovzduší. Zavedení kompenzačních opatření. Uplatňováno již v současnosti v rámci procesu EIA.

Zpřísnění emisních limitů a technických požadavků na provoz zdrojů znečišťování ovzduší v návaznosti na kvalitu ovzduší. Povinnosti provozovatele stacionárního zdroje umožnit osobám pověřeným ministerstvem nebo krajským úřadem a inspekci přístup ke stacionárnímu zdroji a zařízením souvisejícím s provozem stacionárního zdroje, která mají vliv na úroveň znečištění, za účelem zjištění úrovně znečišťování, kontroly provozu a technického stavu, Vztahuje se i na provozovatele stacionárního zdroje umístěného v rodinném domě, bytovém domě nebo bytě! Pokud došlo k překročení některého z imisních limitů může obec na svém území stanovit nařízením zónu s omezením provozu motorových silničních vozidel Na základě čeho využije obec své právo?

Revize systému poplatků za znečišťování ovzduší. Zjednodušení podávání oznámení o poplatku, snížení administrativní zátěže provozovatelů o 1/3, optimalizuje postupy vyměřování, vymáhání a vybírání poplatků s ohledem na zátěž prováděcích orgánů státní správy a minimalizuje ekonomické dopady na provozovatele v dostatečně dlouhém náběhovém období let 2010 až V případě AMO trojnásobný nárůst výše poplatků

Summary Zákon primárně zaměřen na další zpřísnění podmínek provozovatelů velkých zdrojů znečišťování V rozporu s podílem na celkových emisích absentují účinná opatření pro malé zdroje Benevolence v případě mobilních zdrojů

Stav ovzduší v ČR dne – částice prachu PM 10 Rozmístění imisních monitorovacích stanic v ČR

Provoz hlavních zdrojů znečištění ovzduší v období zhoršených rozptylových podmínek dne (srovnání ke standardní průměrné denní výrobě dle platných integrovaných povolení, plánu a skutečné výroby) Vytíženost dle plánu Vytíženost dle IP [%] Koksovna9674 Aglomerace5128 Vysoké pece9336 Ocelárna8953 Při zhoršení rozptylových podmínek provozovala společnost Arcelormittal Ostrava a.s. hlavní zdroje s omezeným výkonem. Níže jsou uvedeny hodnoty ze dne V obdobném režimu provozu pak bylo pokračováno až do ukončení smogové situace, tedy do Emise PM10 poníženy adekvátně s výrobou

Stav ovzduší v ČR dne – částice prachu PM 10 K pozitivní změně přes přijatá opatření nedošlo! Je zaměření na průmyslové zdroje dostačující

Děkuji za pozornost.