Projekt „Vzdělávejte se!“ PhDr. Václav Kulhavý Ministerstvo práce a sociálních věcí Seminář ÚP Vyškov – setkání se zaměstnavateli 30. června 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

V ZDĚLÁVÁNÍM K VYŠŠÍ ADAPTABILITĚ ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI O.K. T EXTIL, S. R. O. CZ.1.04/1.1.02/
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Projekty „Školení je šance“ a „Vzdělávejte se!“. 2 Projekty Projekt Školení je šance - podává zaměstnavatel na MPSV Projekt Vzdělávejte se - žádá zaměstnavatel.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Financování Iniciativy Společenství Equal Ing. Václav Čermák Odbor Platební jednotky pro čerpání ESF, MPSV ČR Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství.
Pilotní counterfactual impact evaluation OP LZZ, oblast podpory 1.1 Data pro evaluaci
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Rozvoj klíčových kompetencí v praktických činnostech školy  projekt ZŠ Třebíč, Na Kopcích  realizace od do  přidělená dotace =
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE zkrácený název „Pomoc potřebným“ Reg. č. CZ.1.04/2.1.00/
ADAPTA Vzděláváním k vyšší adaptabilitě zaměstnanců ohrožených restrukturalizací v Libereckém kraji CZ.1.04/1.2.05/ MUSÍTE DÁT VÝPOVĚĎ – POMŮŽEME.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekty „Školení je šance“ a „Vzdělávejte se!“ Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
„Vzdělávejte se pro růst
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Krátké představení aktuálních výzev pro NNO zaměřených na podporu zaměstnanosti (3.3 a 2.1 OP LZZ) Seminář pro NNO Rumburk,
Projekt „Vzdělávejte se!“
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Monitorovací zpráva a finanční prostředky Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“ Projekt je spolufinancován z prostředků z.
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE (CZ.1.04/2.1.00/ ) Informační seminář pro poskytovatele sociálních.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Praha, „Jsou fondy a programy EU pro podnikatele?“1 Pohled podnikatelů na české operační programy Ing. Jiří Kohoutek KZPS, ATOK.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
Konference k projektu „Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu.“ Martin Konečný.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
ROP JV – informace o novém programovém období
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Hlavní manažér SP Kvalita I
Transkript prezentace:

Projekt „Vzdělávejte se!“ PhDr. Václav Kulhavý Ministerstvo práce a sociálních věcí Seminář ÚP Vyškov – setkání se zaměstnavateli 30. června 2009

Jsme na konci 1. fáze Zdroj financí: v rámci OP RLZ umožňuje čerpat finanční prostředky z období , což se době hospodářské recese hodilo. Jednalo se zejména o kratší kurzy, které končí a budou vyúčtovány do , následně pokračovat ve druhé fázi (OP LZZ). Dynamický vývoj realizace projektu. Probíhá evaluace efektů a postupný rozjezd 2. fáze.

Počet podpořených žádostí HODNOTANa 1 UP Podpořených žádostí Podpořených firem93312 Podpořených lidí Podpořeno mezd Podpořeno vzdělávání Další podpora Dotace celkem

Typy vzdělávacích aktivit (N) Jazyková výuka2317,1% IT67320,7% Měkké dovednosti32910,1% Odborné znalosti128639,6% Povinná školení (ZP)260,8% Manažerské kurzy59218,2% Všeobecné znalosti1083,3% Celkem %

Aktuální stav a problémy V této době dobíhají aktivity „odborného rozvoje“. Úřady práce nepřijímají nové žádosti, ale zpracovávají vyúčtování, dělají dodatky k dohodě (změna čísla projektu) a kontrolují platební doklady. Administrace ESF je výrazně náročnější, než v případě běžné APZ. V 1.fázi projektu musí být vše vyúčtováno do

Shrnutí Doposud byl projekt dle záměru MPSV nastaven a realizován vstřícně k zaměstnavatelům v tom smyslu, že šlo o rychle dostupné finanční prostředky s minimálními administrativními nároky na žadatele. O to větší administrativní zátěž představoval pro úp a MPSV. Úřady práce jsou ze strany MPSV oceňovány za náročnou realizaci projektu. Ve 2. fázi projektu (novém projektu), kterým je dále pilotně ověřován nový nástroj APZ, lze předpokládat další nárůst požadavků.

Absorpce české ekonomiky Delší trvání projektu (2 roky) umožní rozložení aktivit do delší doby a tím i realizaci náročnějších aktivit. Projekt je/bude usazený, firmy budou vědět, co přesně mohou očekávat. Evropská komise schválila tzv. dočasný rámec, tedy podporu v podobném režimu jako de minimis (který je pro firmy výhodný), až do 500 tisíc. €, oproti stávajícím €. V kombinaci výše uvedených faktorů, lze předpokládat větší požadavky velkých zaměstnavatelů. Současné mírné oživení na trhu práce je dočasné, situace se bude zhoršovat.

Klíčové otázky Nabízejí se klíčové otázky, které je nutno řešit tak, aby čerpání probíhalo efektivně a užitek se dostal k maximálnímu počtu účastníků: –Analýza bonity podniků –Individuální analýza vzdělávacích potřeb –Administrativní limity

Realita O tom, zda bude zvolena ta či ona metoda, osobně rozhodne v nejbližších dnech pan ministr Bezprostředně nato bude rozpracována (dokončena) příslušná varianta Zdrojové krytí 1. fáze (roku 2009) je již zajištěno

Doporučení Analyzovat si své reálné vzdělávací aktivity podle skutečných potřeb firmy Konzultovat průběžně s úřadem práce Konzultovat možnosti s dodavateli vzdělávacích aktivit Mít alternativní řešení

Děkuji za pozornost Kontakt: Ministerstvo práce a sociálních věcí Karlovo náměstí Praha