Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krize francouzské monarchie a počátek revoluce
Advertisements

Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
Bouřlivý rok 1848.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
Pád absolutismu II ZZ. Osnova král a rozhodnutí Národního shromáždění zásobovací a politická situace v Paříži vypuzení krále z Versailles.
Téma: Velká francouzská
REVOLUCE 1848.
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Velká francouzská revoluce
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Mgr. Jitka Moskvová
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_5 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka Vanišová.
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu: 18. století Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32_INOVACE _17 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací oblast,
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vznik Československé republiky
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Začátek velké francouzské revoluce
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Francouzská revoluce Dějepis 2. stupeň
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_10 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Napoleon Bonaparte - konzulát
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Lia Roubínková Adéla Schneeweissová
Revoluce 1848/1849 v Evropě.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Velká Francouzská revoluce
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Ustanovení Italského království
Volnost – rovnost - bratrství
Jakobínský převrat II-02-07
Revoluce
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.
obchodní střediska - obchodní střediska : New York, Filadelfie, Boston – zavedení kolkové daně ze strany britského impéria – vítězové nad Francií.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Revoluce
Revoluce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Evropa v letech Věk revolucí.
Evropa v letech Věk revolucí.
Velká francouzská revoluce
Transkript prezentace:

Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo desátky, cechy i vrchnostenská práva –platby šlechtě za užívání půdy však zůstaly Markýz de La Fayette vedl revoluční vojsko - Národní garda

kontrarevoluční šlechta utekla ze země na venkově rolníci útočili na feudály, plenili zámky a odmítli platit poddanské dávky nová ústava z roku 1791 vycházející z Deklarace práv člověka a občana ( ) zaručovala –rovnost občanů –svobodu slova –právo na vlastnictví

v září 1791 ústavu Ludvík XVI. stvrdil a Francie se formálně stala konstituční monarchií v červenci 1791 byli zvoleni zástupci do Zákonodárného národního shromáždění - nahradilo Ústavodárné národní shromáždění vlivu začaly nabírat spíše radikálnější politické kluby –Jakobíni (členové se scházeli v knihovně bývalého svatojakubského kláštera, odtud pochází jejich označení) nedůvěřovali králi a snažili se omezit jeho moc. Došli k přesvědčení, že Francie by se měla stát republikou) král se s rodinou neúspěšně pokusil odjet z Francie a byl internován

Zákonodárné národní shromáždění vyhlásilo v dubnu 1792 válku Rakousku (to podpořilo Prusko) francouzské vojsko mělo nedostatek zbraní a mizernou morálku Francie se tak ocitla v nebezpečí na pomoc revoluci přišly dobrovolnické oddíly z celé země ty z Marseille zpívaly novou revoluční píseň Marseillaisu

zdroje: fayette_2.jpg fayette_2.jpg odkazy: evolu%C4%8Dn%C3%AD_a_napoleonsk%C3%A9_v %C3%A1lky evolu%C4%8Dn%C3%AD_a_napoleonsk%C3%A9_v %C3%A1lky