Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Začátek velké francouzské revoluce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Začátek velké francouzské revoluce"— Transkript prezentace:

1 Začátek velké francouzské revoluce
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D Začátek velké francouzské revoluce Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Předrevoluční Francie
18. století – Francie nejmocnější a nejlidnatější země v Evropě. Obyvatelé rozděleni do tří stavů: stav - duchovenstvo (privilegované vrstvy) 2. stav - šlechta 3. stav - měšťané a bohatí venkované (živí ostatní)

3 Finanční krize Ludvík XVI. - za jeho vlády stoupají státní dluhy. Královský dvůr se topí v přepychu. Nevole je především proti jeho manželce Marii Antionettě, která utrácí peníze. Květen 1789 král svolal generální stavy, aby dosáhl vypsání nových daní.

4 Ludvík XVI. a Marie Antionetta

5 Vítězství třetího stavu
Zástupci všech stavů požadovali, aby král změnil způsob vlády. Král odmítl. Zástupcové třetího stavu se prohlásili za Národní shromáždění – chtěli omezit královu moc povstal pařížský lid. Dobyl Bastilu jako symbol aktuálního režimu a zřídil národní gardy. Král souhlasil s vypracováním ústavy.

6 Odstranění feudalismu
Revoluce se šířila po celé Francii. Šlechta se začala bát. Srpen 1789 bylo zrušeno poddanství a šlechtická privilegia. Definitivně byl zlikvidován feudalismus.

7 Deklarace práv člověka a občana
Srpen 1789 byly odsouhlaseny základní principy ústavy. Jedním z autorů byl generál La Fayette. Padl absolutismus. Král byl donucen i se svou rodinou přesídlit do Paříže. Likvidovaly se všechny symboly minulé doby (oblečení, paruky). Zavedlo se oslovení „Občan“.

8

9 Ústava království 1791 se Francie stala konstituční monarchií – přísně oddělena zákonodárná, výkonná a soudní moc. Zákony tvořili poslanci. Vznikají politické kluby, kde se poslanci scházeli s veřejností. Nejvyšší význam nabývá klub jakobínů.

10 Hospodářské potíže Byla vyvlastněna církev. Nastala silná vlna emigrace – především šlechta a duchovenstvo. Zavedla se nová liberální politika. Rostly ceny zboží. Mezi lidmi rostlo napětí, docházelo ke stávkám.

11 Útěk krále a pád monarchie
Červen 1791 se pokusil král o útěk ze země, byl prozrazen, vrátil se do Paříže. 10. srpna 1792 vznikla revoluční komuna. Král byl zajat a uvězněn. Národní konvent zrušil království, zřídil republiku. Hymnou revoluce se stala Marseillaisa.

12 Pojmy Deklarace – slavnostní prohlášení Privilegium – zvláštní právo Republika – věc veřejná Revoluce – náhlá a často násilná změna politického režimu Emigrace - vystěhování do ciziny Komuna – samosprávný revoluční orgán

13 Velká francouzská revoluce – začátek
Zápis Velká francouzská revoluce – začátek Obyvatelé rozděleni do tří stavů: duchovenstvo, šlechta a měšťané Ludvík XVI. a Marie Antoinetta dobyta Bastila Zavedlo se oslovení „Občan“ 1791 se Francie stala konstituční monarchií Král byl zajat a uvězněn zrušeno království - republika

14 Osmisměrka Najděte v osmisměrce níže uvedené pojmy (bez diakritiky) a vysvětlete jejich význam: BASTILA DEKLARACE DEZERCE EMIGRACE KOMUNA MONARCHIE REPUBLIKA REVOLUCE ÚSTAVA

15 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, Francie, Ludvík XVI., revoluce, konvent, Bastila V této prezentaci jsou představeny začátky a následné okolnosti Velké francouzské revoluce. Je potřeba žákům zdůraznit, v čem byla tato událost nebezpečná pro celou Evropu. Součástí prezentace je osmisměrka, tu je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentace je opatřena i vnitřnímu hypertextovými odkazy. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Začátek velké francouzské revoluce"

Podobné prezentace


Reklamy Google