Radek Kněžínek 2. Ročník Gymnázium Třeboň, Na Sadech, 308

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Advertisements

O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Kultura raného středověku
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Portréty literárních osobností světové literatury
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … OBRATLOVCI VY_32_INOVACE_4.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Stolování ve středověku
Kateřina Kuncová. * Vznik stavů * Jaké stavy vznikly * Zemské sněmy * Zápas měst se šlechtou Zasedání zemského sněmu.
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Starověký dřevěný šlapací jeřáb
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chráněná území v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
„EU peníze středním školám“
Obor: H/01 Kuchař-číšník
HOSPODÁŘSTVÍ A DOPRAVA ASIE
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Od poloviny 18. stol. do roku 1848
Portréty literárních osobností světové literatury.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
charakteristika kovového inventáře
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Tomáš Maroušek Sexta Gymnázium, Třeboň, Na Sadech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PESTROST STRAVY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Středověká společnost- vrcholná
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
Transkript prezentace:

Radek Kněžínek 2. Ročník Gymnázium Třeboň, Na Sadech, 308 Životní styl v gotice Radek Kněžínek 2. Ročník Gymnázium Třeboň, Na Sadech, 308

Dámská móda Dlouhé rukávy (pachy) Dlouhé šaty se šněrovačkou Různé šperky a zvonečky Postavení do „S“ Špičaté klobouky se závoji

Pánská móda Uplé kalhoty Nohavice různých barev Nakadeřené vlasy Oholená tvář Volné rukávy Boty „čapí zobáky“

Stolování a gastronomie Lžíce (dřevěné – nižší vrstvy, stříbrné – vznešení) Ostrý nůž (používaný i jako vidlička) 1 na stůl Vidlička (už v 11. stol. „ďáblův nástroj“) – používána až od 16. stol. U chudých – proutěné, dřevěné misky, dřevěné pomůcky..

Etika stolování Většinou dřevěné desky na kozách Bohatí – skutečné stoly ( masivní dřevo) Později porcelánové talíře Mytí rukou /vyšší společnost/  medenice a aquammanilly pravidla převzata z islámu (hltání, kradení..)

Jídlo Základní druhy zeleniny a ovoce (zima – sušené) Maso (opékané na ohni) Chléb – placky, bochníky ztvrdnutí chleba – kaše Kaše (sladké, ovocné, slané…) Mléčné výrobky – mléko, sýry, tvaroh /syrovátkový nápoj/ Ryby (postní potravina od 13. století  drůbež) Smetana  polévky, omáčky k masům…

Nápoje Voda (ochucená – med, javorová a březová štáva, odvary z bylin) Pivo (hustší konzistence, podáváno ohřáté, kořeněné) Víno (výsada šlechty, církve, měšťanů) Medovina (oblíbený český alkoholický nápoj)

Volný čas a zábava Krčmy /kostky, karty/ Sporty, rytířská klání Slavnosti Trhy Hostiny Tanec Divadlo

Trhy

Zábava Potulní kejklíři, mimové, hudebníci(dudy, flétna, fujara, loutna, rolničky u kotníků) – církev odpírala křesťanský pohřeb Sex = Hřích (mimo pokusu o dítě) Lidské tělo = nádoba hříchu /nástroj pro život/ = prostitutky na nejnižším okraji společnosti… zákazníci prostitutek = ? také básníci a spisovatelé z nízkých vrstev. (Inspirace, zkušenosti) Žena = Ďáblův nástroj k hříchu

Volný čas vesničanů a zábava Pracovali většinou na panských polích Volno o církevních svátcích a nedělích (ne striktně na venkově dodržována) V průměru pracovali 4 -5 dnů v týdnu Volný čas – krčmy, hry, hazardní hry (karty, kostky) Hry (zapomenutí na společenské postavení)

Medicína Zákazy zásahu do těl (církev..) Doktoři = šílenci ??? Příklady ordinovaných terapií: ŠÍLENSTVÍ = vyvrtat díru do hlavy a vypustit ďábla MOR = oholit zadek slepici a přivázat ji na bolák PLÍSEŇ = omývat močí

Morové epidemie v období gotiky v Českých zemích 14. století 1357 – 1363 – Nejničivější (ztráty se odhadují na 1/3 až ½ obyvatel. 1380 – 1382 – desítky tisíc obětí

KONEC Děkuji za pozornost…

Zdroje DEARY, Terry. Knížka na rok 2008. 1. vyd. Ilustrace Martin Brown. Praha: Egmont, 2007, 61 s. Děsivé dějiny. ISBN 978-80-252-0773-4. Středověký trh. In: Wikipedia [online]. [cit. 2012-10- 04]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:St%C5%99edov% C4%9Bk%C3%BD_trh.jpg Historie stolování: ETIKETA. Dostupné z: http://www.bigmenu.cz/clanky/Historie_stolovani_Et iketa.html