GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krize francouzské monarchie a počátek revoluce
Advertisements

Pokus o sjednocení Itálie a Německa
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
Téma: Velká francouzská
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Velká francouzská revoluce
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vznik státních útvarů V.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Mgr. Jitka Moskvová
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_5 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka Vanišová.
Velká francouzská revoluce
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Georges DANTON (26. října 1759 – 5. dubna 1794)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Začátek velké francouzské revoluce
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_0 7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Základní typy monarchií
Francouzská revoluce Dějepis 2. stupeň
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Parlamentarismus vs. absolutismus
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Velká Francouzská revoluce
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Volnost – rovnost - bratrství
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Jakobínský převrat II-02-07
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.
obchodní střediska - obchodní střediska : New York, Filadelfie, Boston – zavedení kolkové daně ze strany britského impéria – vítězové nad Francií.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
DĚJEPIS – 8. ROČNÍK Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_15 Datum vytvoření 13.2.2014 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 8. Anotace Velká francouzská revoluce Klíčová slova Ludvík XVI., Versailles, Bastila, Konvent, jakobíni, jakobínská diktatura, direktorium Vzdělávací oblast Člověk a společnost - dějepis Očekávaný výstup Žák popíše základní události francouzské revoluce. Zdroje a citace Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny novověku. Liberec: Dialog, 2003. ISBN 80-86761-04-5. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2003. ISBN 80-86285-68-5.

Velká francouzská revoluce (1789-1799) „VOLNOST, ROVNOST, BRATRSTVÍ“

vyvolána celkovou hospodářskou i politickou krizí Francie jednoznačným cílem revoluce bylo zlikvidovat středověké dělení obyvatelstva, společnosti na stavy a vytvořit tak demokratickou občanskou společnost postavenou na rovnoprávnosti lidí, snaha, aby si lidé byli rovni před zákonem

FRANCIE V 17. STOLETÍ Jak se jmenoval nejslavnější král Francie v 17. století? Jak se sám nazýval? Jakou slavnou stavbu nechal postavit? Byly ve Francii nějaké náboženské konflikty?

FRANCIE V 18. STOLETÍ nejmocnějším státem na kontinentu (25 mil.obyv.) 3 stavy šlechta duchovenstvo měšťané a sedláci, venkov byl chudý, náboženská netolerance - finanční krize – velký státní dluh (přepychový dvůr, výbojné války)

Dobytí Bastily

Periodizace VFR fáze 1789 – 1792 fáze 1792 – 1793 fáze 1793 – 1794 konzulát 1799 – 1804 císařství 1804 – 1814 1814 restaurace Bourbonů

1. fáze revoluce Ludvík XVI. svolal v květnu 1789 do Versailles generální stavy – požadavek rovnoprávnosti všech stavů, král chtěl shromáždění rozpustit, ale 3. stav odmítl se rozejít a nazval se Národním shromážděním první cíle NS: sepsat a přijmout ústavu, kterou by se musel řídit i král a ministři král začal shromažďovat vojsko → Pařížané se 14. července 1789 zaútočili na pevnost Bastilu, považovanou za symbol absolutismu (bylo v ní vězení), pak zřídili ozbrojené oddíly – Národní gardu revoluční nálada se šířila i na venkov

srpen 1789 - Deklarace práv člověka a občana – zrušeno rozdělení společnosti na stavy, všichni obyvatelé Francie občany (občan= plnoprávný člen společnosti s právy a povinnostmi stanovenými zákony státu)1 září 1791 první ústava v dějinách Francie → Francie se stala konstituční monarchií → Zákonodárné shromáždění – převahu v něm mají girondisté (poslanci hájící zájmy zámožných vrstev) král se pokusil o útěk, ale byl zatčen a přivezen zpět do Paříže, později jednal s nepřáteli revolucionářů, a proto byl sesazen nové volby, zvolen Konvent – vyhlásil 21. září 1792 republiku

2. fáze revoluce v září 1792 vyhlášena republika, král je automaticky zbaven titulu, v lednu 1793 byl popraven gilotinou povstání přívrženců krále – poraženo nové válečné výboje, girondisté nedokázali vyřešit povstání odpůrců revoluce v kraji Vendeé, byli svrženi a moc převzali jakobíni

Poprava Ludvíka XVI.

Poprava Marie Antoinetty

shrnutí událostí revoluce: 3. fáze revoluce období jakobínské diktatury Výbor veřejného blaha – největší pravomoci, členové měli na starosti obranu země, řídili i válečnou výrobu a zásobování, v čele od července 1793 jakobín Maxmilien Robespierre válka s protifrancouzskou koalicí v čele s Velkou Británií a se všemi nepřáteli revoluce jakobíni trestali všechny nepřátele revoluce, lidé se začali vlády jakobínů obávat → spiknutí proti Robespierrovi – v červenci 1794 popraven shrnutí událostí revoluce: http://www.stream.cz/slavnedny/10001362-den-kdy-byl-popraven-ludvik-xvi (délka videa 8:15)

4. fáze revoluce po popravě M. Robespierra se vlády zmocnili příslušníci vrstvy, která z revoluce zbohatla ústava 1795, zvoleno pětičlenné direktorium – mělo řídit zahraniční politiku, jmenovat ministry a úředníky direktorium vládlo od roku 1794 do roku 1799

Správné odpovědi na otázky ze s.7: Ludvík XIV. král Slunce zámek ve Versailles ano, Ludvík XIV. zrušil edikt nantský, tisíce hugenotů odešly z Francie, probíhaly dragonády

GENERÁLNÍ STAVY legislativní shromáždění třech francouzských stavů

http://cs.wikipedia.org/wiki/Deklarace_pr%C3%A1v_%C4%8Dlov%C4%9Bka_a_ob%C4%8Dana

KONSTITUČNÍ MONARCHIE panovníkova moc je omezena pravomocemi dalších státních orgánů, často volených parlamentem panovník se musí řídit ústavou

GILOTINA zařízení k popravování, těžká sekera ve vodících kolejnicích poprvé se gilotina použila za revoluce ve Francii

Zdroje: Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny novověku. Liberec: Dialog, 2003. ISBN 80-86761-04-5. s.78-81. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2003. ISBN 80-86285-68-5. s.10. CITACE (s.9): Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny novověku. Liberec: Dialog, 2003. ISBN 80-86761-04-5. s.80. Fotografie: Ludvík XVI. – dostupná z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Louis_xvi.jpg [cit. 2013-02-13]. Dobytí Bastily – dostupná z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Hubert_-_La_Bastille.jpg [cit. 2013-02-13].

Deklarace práv člověka a občana – dostupné z WWW: http://upload Deklarace práv člověka a občana – dostupné z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Le_Barbier_Dichiarazione_dei_diritti_dell%27uomo.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Deklarace_pr%C3%A1v_%C4%8Dlov%C4%9Bka_a_ob%C4%8Dana [cit. 2013-02-13]. Poprava Ludvíka XVI. – dostupná z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Ex%C3%A9cution_de_Louis_XVI_Carnavalet.jpg [cit. 2013-02-13]. Poprava Marie Antoinetty – dostupná z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Marie_Antoinette_16_10_1793.jpg [cit. 2013-02-13]. Video: Den, kdy byl popraven Ludvík XVI. – dostupné z WWW: http://www.stream.cz/slavnedny/10001362-den-kdy-byl-popraven-ludvik-xvi [cit. 2013-02-13].