Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
31. Mojžíš se setkal s Hospodinem u hořícího keře
Advertisements

6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
29. Mladý Mojžíš zabil Egypťana, a proto musel uprchnout
15. Jakub zápasí s neznámým cizincem
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Izaiaš hebrejsky Ješajahu Hospodin je spása 781 – 687 před Kristem.
36. Během cesty pouští zakusili Izraelité, že se o ně Hospodin stará
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
TY SLYŠÍŠ KDYŽ VOLÁM TOBĚ ZRÁNA ZPÍVÁM I KDYŽ TMA JE KOLEM TVÉ SVĚTLO NESCHOVÁ KOHO BYCH SE BÁL? NEPŘÁTELE JSI DAL VŠECHNY POD NOHY MÉ TY JSI MŮJ MEČ A.
38. Izraelité byli netrpěliví, proto si nechali ulít zlatého býčka
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon.
DAVID A GOLIÁŠ Autor prezentace: Daniel Bolek Na námět biblické knihy Samuel o izraelském králi Davidovi.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde bydlela Noemi se svým mužem? BETLEM 2. Proč musela Noemi opustit svůj domov? NEÚRODA, HLAD 3. Kolik dětí měla.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
30. Mojžíš se při útěku skryl u kněze Jitra a potom pásl jeho stáda ovcí.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
25. Jakub přišel s celou rodinou do Egypta a setkal se se svým synem Josefem.
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
40. Hospodin uzavřel s Izraelity smlouvu. Jdu opět na horu k Hospodinu a beru kamenné desky.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
HUDBA DOZNÍVÁ HUDBA DOZNÍVÁ, K TOBĚ PŘICHÁZÍM, CHCI JEN TEBE ZNÁT,
Je to chlapec. Co s ním bude? Přece ho neutopím v Nilu!
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
26. Izraelský národ se během let v Egyptě rozrostl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
2. Hospodin si vybral Gedeóna, aby zachránil Izraelity před Midjánci.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
32. Mojžíš se svým bratrem žádá faraona, aby propustil Izraelity z Egypta.
Také nějaký muž, jménem Ananiáš, a jeho manželka Safira prodali svůj pozemek. Ananiáš si však s vědomím své ženy dal nějaké peníze stranou, zbytek přinesl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byla Penina a Chána? 2. Kdo byl Éli? 3. Co dělala Chána ve svatyni? 4. Kdo ji pozoroval? 5. Co se stalo u hory.
BIBLICKÉ ZÁKLADY SVÁTOSTI SMÍŘENÍ. Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze.
18. Bratři prodali Josefa do otroctví
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde se ukrývali Izraelité před Midjánci, kteří je napadli? V JESKYNÍCH, V HORÁCH 2. Co udělal Gedeón, když zůstal.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
1. Buď stále se mnou Spasiteli můj! | Ač nejsem hoden, přec se nevzdaluj! | Tys moje světlo, všecka radost má, | bez tebe smutno mi a v duši tma. | Buď.
27. Faraon udělal z Izraelitů své otroky, kteří museli těžce pracovat.
Jak by si definoval slovo hrdina? Co podle tebe musí člověk dělat, aby si ho označil jako hrdinu? Znáš nějakého hrdinu ve světě? Ve svém okolí? Promysli.
3. Gedeon prosí Hospodina o pomoc. Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenovala postava, která měla vysvobodit Izraelce od Midjánců? 2. Co právě.
Starověká Palestina 6. ročník.
Citáty z knihy Malý princ
1. Drž ruku mou! Ó Pane, já jsem bídný | a nemohu ni krok jít bez tebe. | Drž ruku mou! A pak, ó milý Jezu, | směle za tebou půjdu do nebe.
Hudba doznívá, k Tobě přicházím, chci jen Tebe znát
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byl Elíša stejného ducha jako Eliáš? ANO 2. Kdo přišel za Elíšou? VDOVA 3. Oč byl požádám Elíša? ABY POMOHL VDOVĚ.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Jonáš ? PROROK 2. Jaké slovo promluvil Hospodin k Jonášovi? JDI DO NINIVE A VARUJ OBYVATELE MĚSTA 3. Kam.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
35. Tajemný nápis na stěně Král Baltazar vystrojil velikou hostinu svým tisíci hodnostářům a před těmito tisíci pil víno. Při popíjení vína poručil Baltazar.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
43. Izrael nakonec doputoval do zaslíbené země Kanaán.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Jak dobré je vzývat Ref: Jak dobré je vzývat jméno Tvé před tváří Tvou, ó Králi náš. 2x 1. Enoch vždy chodíval s Bohem svým a zůstával na kolenou. 2x.
David a Goliáš Lidi na lidi jsou jako saně, člověk na člověka jako kat
Transkript prezentace:

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem, co psal (skládal)? ŽALMŮ 4. Koho těšil, když byl smutný a mrzutý? KRÁLE SAULA 5. Co slavíme o Vánocích? NAROZENÍ PÁNA JEŽÍŠE Bonusová otázka: Odkud pochází světlo, které skauti rozvážejí po celém světě právě o Vánocích (těsně před Vánocemi)? Lidé si je pak berou do svých domovů Z BETLÉMA

18. David porazil obra Goliáše

Pelištejci shromáždili své šiky k bitvě. Shromáždili se do Sóka, jež patří Judovi, a utábořili se mezi Sókem a Azekou v Efes-damímu. Také Saul a izraelští muži se shromáždili, utábořili se v dolině Posvátného stromu a seřadili se k bitvě proti Pelištejcům. Na hoře z jedné strany stáli Pelištejci, na hoře z druhé strany stál Izrael a mezi nimi bylo údolí.

I vycházíval z pelištejských šiků soubojový zápasník jménem Goliáš z Gatu, vysoký šest loket a jednu píď. Na hlavě měl bronzovou přilbu a byl oděn do šupinatého pancíře; váha pancíře byla pět tisíc šekelů bronzu. Na nohou měl bronzové holenice a na ramenou bronzový oštěp. Násada jeho kopí byla jako tkalcovské vratidlo a hrot jeho kopí vážil šest set šekelů železa. Před ním chodíval štítonoš. Goliáš stával a volal na izraelské řady. Říkal jim: „Proč vycházíte a řadíte se k bitvě? Což nejsem já Pelištejec a vy služebníci Saulovi? Vyberte si někoho, ať ke mně sestoupí.

David Saulovi řekl: „Člověk nesmí klesat na mysli. Tvůj služebník půjde s tím Pelištejcem bojovat.“ Saul Davidovi odvětil: „Nemůžeš jít proti tomu Pelištejci a bojovat s ním. Jsi přece mladíček, kdežto on je bojovník od mládí.“A David dodal: „Hospodin, který mě vytrhl ze spárů lva a medvěda, ten mě vytrhne i ze spárů tohoto Pelištejce.“ Saul tedy Davidovi řekl: „Jdi; Hospodin buď s tebou!“

Vzal si do ruky svou hůl, z potoka vybral pět oblázků, vložil je do své pastýřské torby, do brašny, a s prakem v ruce postupoval proti Pelištejci. Pelištejec se k Davidovi pomalu přibližoval a před ním jeho štítonoš. Pelištejec se podíval, spatřil Davida a pohrdl jím, protože to byl mladíček, ryšavý, krásného vzhledu. Pelištejec na Davida pokřikoval: „Copak jsem pes, že na mě jdeš s holí?“ Ale David Pelištejci odpověděl: „Ty jdeš proti mně s mečem, kopím a oštěpem, já však jdu proti tobě ve jménu Hospodina zástupů, Boha izraelských řad, kterého jsi potupil. David sáhl rukou do mošny, vzal odtud kámen, vymrštil jej z praku a zasáhl Pelištejce do čela. Kámen mu prorazil čelo a on se skácel tváří k zemi. Tak zdolal David Pelištejce prakem a kamenem, zasáhl Pelištejce a usmrtil ho, aniž měl v ruce meč.

Z truhly moudrosti krále Šalamouna

1. Která vojska bojovala proti sobě?? 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v zastoupení vojska, 3. Kdo bojoval proti obru? 4. Jakou zbraň použil proti obru? 5. Kdy slavíme slavnost Zjevení Páně - tří králů?

1. Která vojska bojovala proti sobě??

2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v zastoupení vojska?

3. Kdo bojoval proti obru?

4. Jakou zbraň použil proti obru?

5. Kdy slavíme slavnost Zjevení Páně - tří králů?

Římskokatolická farnost Hnojník leden Pro vnitřní potřebu farnosti Použité obrázky: Rodinná Bible. 3. české vydání. 9 Henrietta Street, London WC2E 8PS: A Dorling KIindersley Book, ISBN