SVITAVY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
Zájezd do Paříže.
Historické památky města MIKULOV
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Vizovice Eliška Kratinová.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Občanská výchova 6. ročník
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Opava.
Pohled na město Zajímavosti města Smírčí kámen, Socha sv. Jana Křtitele s křížem, Opevněný kostel sv. Jana Křtitele, Městská radnice, Celkový pohled.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Český Brod.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Malé město, má asi obyvatel.
Frenštát pod radhoštěm
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
Svitavské památky – Langrova vila
Město a příměstské oblasti
Svitavské památky– dům U Mouřenína
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky – Ottendorferova knihovna
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

SVITAVY

jsou centrem regionu českomoravského pomezí Svitavy jsou centrem regionu českomoravského pomezí ležícího na obou stranách zemské hranice mezi Moravou a Čechami. Město bylo založené v polovině 13. století.

do nynější barokní podoby. Původně renesanční náměstí bylo po velkém požáru v roce 1781 přestavěno do nynější barokní podoby.

Má druhé nejdelší podloubí v České republice.

velká epidemie cholery. V roce 1680 zasáhla mĕsto velká epidemie cholery. Roku 1703 byl postavený Mariánský sloup

Byl zasvěcen Panně Marii. Socha Panny Marie stojí na hlavním sloupu, obklopují ji sochy patronů a ochránců města – sv. Šebestiána, sv. Rocha, sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána. Uvnitř sloupu je ležící socha sv. Rozálie.

Je nejcennějším dílem sochaře Josefa Kadlece z Borové u Poličky. Socha Osvobození Socha mladé dívky jako symbol Vítězství byla slavnostně odhalena v roce 1948. Je nejcennějším dílem sochaře Josefa Kadlece z Borové u Poličky.

Ottendorferův dům Muzeum esperanta Historická budova postavená jako veřejná knihovna a čítárna s koncertním sálem. Nechal ji postavit newyorský občan, mecenáš Svitav a slavný rodák Valentin Oswald Ottendorfer. Na jeho počest po něm byla stavba pojmenována. Slavnostně otevřena byla 21. srpna 1892

Pamětní desky svitavskému dobrodinci a mecenáši V. O. Ottendorferovi jsou umístěny v samotném Ottendorferově domě, někdejší veřejné knihovny. V roce 2000 byla při příležitosti 100. výročí úmrtí tohoto svitavského rodáka odhalena bronzová pamětní deska i na fasádě tohoto domu.

Městské muzeum a galerie Budova postavená v r. 1892 jako rodinné sídlo starosty města Johana Budiga, od r. 1947 zde sídlí muzeum. V sedmdesátých letech 20. st. proběhla přístavba levého křídla, v letech 1997 - 2000 půdní nástavba této části budovy.

Ve městě během staletí vyrostly tři kostely: nejstarším je kostel sv. Jiljí na hřbitově, dále kostel Navštívení Panny Marie na náměstí a kostel sv. Josefa – červený kostel.

Kostel Navštívení Panny Marie Původně gotický kostel vznikl kolem roku 1250. Po velkém požáru v roce 1781 vtiskla přestavba kostelu dnešní barokní podobu.

Poslední komplexní rekonstrukce probíhala v letech 1993-1994.

je nejstarší dochovanou stavbou ve Svitavách, byl založen premonstráty Kostel sv. Jiljí je nejstarší dochovanou stavbou ve Svitavách, byl založen premonstráty kolem roku 1150.

V klášterních prostorách Kostel sv. Josefa Pseudorománský trojlodní kostel svatého Josefa, tak zvaný červený kostel, byl založen v roce 1894.  V klášterních prostorách se nyní nachází lůžková oddělení městské nemocnice.

Kostel sv. Jiljí Kostel sv. Jiljí je nejstarší dochovanou stavbou ve Svitavách, byl založen premonstráty kolem roku 1150.

byla postavena v roce 1891 pro bohatou rodinu svitavského továrníka Langerova vila byla postavena v roce 1891 pro bohatou  rodinu svitavského továrníka Julia Langera.

Dnes zde sídlí městský úřad.

se nachází u Langerovy vily. Park Jana Palacha se nachází u Langerovy vily.

Sousoší Mateřská láska nechal zhotovit svitavský mecenáš Ottendorfer na památku své matky Kataríny.

Zbytky židovského hřbitova byly pietně upraveny. Židovský hřbitov založili svitavští Židé  v roce 1892. Byl z velké části zničen – částečně během druhé světové války, ale hlavně v poválečném období. Zbytky židovského hřbitova byly pietně upraveny.

Památník Oskara Schindlera

Základní školy

Střední školy Obchodní akademie SŠ zdravotnická Střední odborné učiliště

Stadion

obklopují atletický stadion. Sochy vytvořené v rámci jednotlivých ročníků řezbářského memoriálu Aloise Petruse, obklopují atletický stadion.

Nashledanou příště Hudba: Marie Rottrová - Klíč pro štěstí Fotografie a texty převzaty: http://www.ceskomoravskepomezi.cz/

Českomoravské pomezí Janasevc3,blog,cz