Obec Moravský Písek Dominik Zábelka 11-3lz-c.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
ZÁSAHY HZS JMK V ROCE 2012.
Obec Pavlice.
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Povodně 2002.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Vodní nádrž Šance.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Odlesňování František Funda.
Ekologické problémy Společenské problémy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_597_VyOv6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Zlínský kraj.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Chráněná území České republiky
Hvozd Leží 9km západně od Plas na okraji komplexu manětínských lesů a poprvé je zmiňován r Po r získal ves rod Hrobčických a připojil ji.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Identifikátor materiálu: EU
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Zlínský kraj Přírodní poměry
Jihomoravský kraj Přírodní podmínky Cvb.
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Igor Dostal
12.1 Mimořádné události, IZS
Chráněná území v Olomouci a okolí
Vodní nádrže.
Jihočeské pánve Jaroslav Holeček 9.B
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Českomoravská vrchovina
Claudia Richterová 7.třída
Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Olomoucký kraj přírodní poměry
Mimořádné události Živelní pohromy
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Fyziogeografická sféra
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Lotyšsko.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Havarijní plán kraje.
Rekreační zařízení Merkur – Tvarožná Lhota
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
CHŘIBY.
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Obec Moravský Písek Dominik Zábelka 11-3lz-c

Na mapě

Základní informace Obec Moravský Písek leží asi 15 km jihozápadně od Uherského Hradiště na staré římské cestě na východním okraji písečné duny táhnoucí se od Chřibů na jih podél řeky Moravy. Žije zde asi 2 200 obyvatel, a obec patří do Jihomoravského kraje. Terén je mírně zvlněný, průměrná roční teplota 9°C, průměrný roční úhrn srážek 550 mm/m2.  První písemná zmínka o obci je z června 1300, kdy majitel panství Rubert de Arena (z Písku) je uveden na darovací listině Velislava z Ořechova velehradskému klášteru. V roce 1415 je Moravský Písek uváděn v majetku rodu Šternberků z Veselí. Dnes je Moravský Písek důležitou železniční křižovatkou. Nachází se tu lokalita Vápenky, známá výskytem vzácných živočichů. K místním pamětihodnostem patří barokní kříž z r.1762, kostel sv. Anny a socha sv. Jana Nepomuckého. Zajímavé je také dochované zařízení na lov kačen z roku 1700. V obci se v říjnu konají tradiční hody.

Zdroje ohrožení v obci SIGNUM, spol. s r.o. – zdroj znečišťování ovzduší, nejvýznamnější emisí do ovzduší jsou emise tuhých znečišťujících látek a chloru. BRITTERM  a.s. – nebezpečí úniku chloru SLOKOV a.s. – nebezpečí vzniku hořlavých plynů Benzina Chemis engine – nebezpečí požáru Lesy – požáry

ZDROJE OHROŽENÍ V OKOLÍ Technoservis MT, s.r.o. (Veselí nad Moravou) – možnost úniku nebezpečných látek Svornost Těmice‚ a.s. – zemědělská výroba; možnost veterinární nákazy Řeka Morava – povodně Lesy v okolí – požáry

Povodně 1997 Prudký vzestup Bečvy, která enormním množstvím vody nakrmila řeku Moravu, znamenal zkázu nejen pro Moravský Písek, ale i okolní obce. Voda zaplavila v Písku celkem 1 506 hektarů půdy, celková škoda byla vyčíslena na asi 28 milionů Kč. Důvod k vystavení protipovodňové hráze

Požár lesa u bzence 2012 Les začal hořet ve čtvrtek 24.5. odpoledne a jeho likvidace trvala téměř 7 dní. Požár se rozšířil na plochu takřka 200 ha a zasáhl 174 ha lesa. Jednalo se o borový porost ve stáří od několika let až po vzrostlé stromy stáří téměř 100 let. Vzhledem k velkému rozsahu a rychlosti šíření požáru byl k jeho likvidaci během několika desítek minut vyhlášen postupně druhý, třetí a nakonec i nejvyšší stupeň poplachu. Škoda způsobená požárem překročila 30 milionů korun.

Prevence před ohrožením v MP Retenční nádrž Pláňavy  - malá vyrovnávací přehrada sloužící k zadržování vody Protipovodňová hráz z r. 2009 – uměle vytvořená překážka, jež má za úkol odklonit či usměrnit rozvodněnou řeku nebo jiný vodní tok či vodní plochu Sběrný dvůr odpadů – místo ke shromažďování a sběru vytříděných a nebezpečných složek komunálních odpadů

Sbor dobrovolných hasičů založen 1.června 1897  působnost v Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje zásahová jednotka má 10 členů, velitel Zdeněk Káčer Stavba protipovodňové hráze r. 2009

Závěr Obec Moravský Písek leží v poměrně bezpečné lokalitě. Obcí neprotékají žádné řeky, ani se tu nevyskytují žádné větší vodní plochy, přesto tu je protipovodňová hráz. Firem produkujících nebezpečné chemikálie, či škodících životnímu prostředí je tu minimum. Největší hrozbou tak jsou požáry lesů, nacházejících se v periferii obce.

Zdroje Http://www.slovacko.cz/lokalita/440/moravsky-pisek. [online]. [cit. 2012-12-14]. Http://www.moravskypisek.cz/signum-zarova-zinkovna-shrnuti-udaju-ip/d-36756. [online]. [cit. 2012-12-14]. Http://www.slokov.cz/. [online]. [cit. 2012-12-14]. Http://www.technoservismt.cz/. [online]. [cit. 2012-12-14]. Http://www.britterm.cz/. [online]. [cit. 2012-12-14]. Http://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%BD_P%C3%ADsek. [online]. [cit. 2012-12-14]. [online]. [cit. 2012-12-14]. DOI: http://brno.idnes.cz/povodne-1997-v-moravskem-pisk. [online]. [cit. 2012-12-14]. DOI: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/175061/.