Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lotyšsko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lotyšsko."— Transkript prezentace:

1 Lotyšsko

2 Lotyšsko je malý stát, který leží na východním pobřeží Baltského moře a má společnou hranici s Estonskem ,Litvou, Ruskem a Běloruskem.

3 Základní údaje Hlavní město: Riga Oficiální název: Lotyšská republika
Znak Lotyšska Hlavní město: Riga Oficiální název: Lotyšská republika Úřední jazyk je lotyšský Nejdelší řeka: Daugava Počet obyvatel : Měna: 1 lat Člen EU

4 Přírodní poměry Má dlouhé,písečné pobřeží , jehož velkou část tvoří hluboký Rižský záliv. Převládajícím typem krajiny je zvlněná nížina. Jsou zde dubové a borové lesy. Zvířenu zastupují mimo jiné i liška, rys, a vzácný evropský bobr.

5 Národní park Kemeri

6

7 Národní park Gaujas

8

9 Podnebí Podnebím Lotyšsko patří do chladnějšího mírného pásu, na východě s kontinentálním vlivem. Průměrná lednová teplota je -5 °C a červencová 17 °C. Průměrný roční úhrn srážek činí 630 mm, v Livonské vrchovině až 800 mm.

10 Historie Lotyši jsou starý pobaltský národ.
Ve 13.století byla nadvláda německého křižáckého řádu. 18.století je pohltilo ruské impérium Kateřiny Veliké. Potom byly násilně připojeno k Sovětskému svazu. V roce 1991 získalo nezávislost.

11

12 Hospodářství Lotyšska
Hlavní průmyslová odvětví jsou strojírenství, elektrotechnika a dřevozpracující průmysl. Kromě těžby rašeliny nemá Lotyšsko zdroje nerostných surovin. Zemědělství Chov skotu a prasat. Pěstuje se zde ječmen, žito, brambory, cukrová řepa a zelenina. Loví se zde sledi a šproty.

13 Další fotky……………. Fotky s Rigy S okolí

14 Riga

15 Riga

16 Fotka nejširšího vodopádu v lotyšsku

17 Tradiční lotyšské kroje

18 Písečné duny na kurské kose
Hrad Turaida Písečné duny na kurské kose

19

20

21 Konec


Stáhnout ppt "Lotyšsko."

Podobné prezentace


Reklamy Google