Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_15_Tropický pás III. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Období: 2. Ověřeno ve výuce:

2 ANOTACE žák se seznámí s problematikou tropického pásu
žák se seznámí s pouštní krajinou a největší pouští na světě žák se seznámí s pojem oáza

3 ROZMANITOST PŘÍRODY TROPICKÝ PÁS

4 Pouště

5 POUŠTĚ Pouště se nejčastěji nachází na severních a jižních okrajích tropického pásu. Vyskytují se však i na jiných částech Země. Pouště jsou velmi suché oblasti, kde rostliny téměř nerostou. Mohou zde žít pouze ti živočichové, kteří vydrží dlouho bez vody a jejichž organismus se umí přizpůsobit velmi vysokým teplotám během dne a naopak nízkým v noci.

6 Největší pouště Antarktická poušť Antarktida 13 829 430 Sahara Afrika
Název Kontinent Plocha (km2) Antarktická poušť Antarktida Sahara Afrika Arabská poušť Asie Gobi Za poušť považujeme krajinu s mimořádně malým výskytem rostlin (nebo úplně bez rostlin), vody a málo vyvinutými až nevyvinutými půdami. Největší pouští je Antarktická poušť v polární pásu. Největší výskyt pouští je v suchém podnebí pásu tropického, poté subtropického i mírného.

7 SAHARA

8 Písek nebo kamení? Pro poušť je charakteristické je prudké střídání teplot. Ve dne vedra až 40 °C, v noci prudké ochlazení (někdy až k bodu mrazu nebo i pod nulu). Tím dochází k velké erozi a rozpadu hornin na malé části (písek). I přesto je písečných pouští velmi málo. Většinu písku odvane vítr na různá místa naší planety. Např. písek ze Sahary vědci objevili až v Amazonii. Většina pouští je kamenných.

9 Sahara v Libyi

10 OÁZA Pouště jsou velmi málo osídleny. Obyvatelé žijí pouze v oblastech u zdrojů vody nebo v blízkosti vodních toků. Taková místa nazýváme oázy. Oáza v Libyi

11 POUŠŤ rostliny živočichové kaktusy sukulenty baobab
na uměle zavlažovaných oblastech se pěstují datlovníky, ovoce a zelenina velbloud pouštní liška surikata štír fenek sarančata pavouci plazi (kobra, chřestýš)

12

13 Použitá literatura Přírodověda učebnice pro 5. ročník základní školy. Brno : Nová škola, s. ISBN Země. 2. vyd. Praha : Svojtka, s. ISBN

14 Použité obrázky WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Trockenklimate [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Sahara [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Sahara [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Velbloud – fotografie z vlastní galerie


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google